• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Rujan
20

Ojačana suradnja Vlade RH i hrvatskih županija

Okruglim stolom Vlada i županije ojačali su suradnju i komunikaciju izvršne vlasti i regionalne samouprave.

Uloga županija i razvojnih agencija u novoj podjeli Republike Hrvatske, ruralni i regionalni razvoj, lokalna uprava i samouprava te novi prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu samo neke su od tema o kojima su razgovarali potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te župani i njihovi suradnici na okruglom stolu u sklopu Sajma županija. Suradnja Vlade i županija je ključ uspjeha za bolji regionalni razvoj Republike Hrvatske.
Predsjednik Zajednice županija i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je dosadašnju komunikaciju s Vladom lošom te rekao da je razgovora poput današnjeg trebalo biti i ranije. "Raditi promjene statističkih regija u tajnosti nije dobro, ali s tim smo sada završili. Dvije statističke regije postoje i to je konačna odluka. Danas smo razgovarali o tome kako pomoći nerazvijenim prostorima te smanjiti razlike u razvijenosti", rekao je Galić. Dodao je da panonska Hrvatska ima dosta projekata i razvojnih agencija koje dobro rade te da sada treba ojačati suradnju razvojnih agencija i Vlade.
Bilo je dosta tema, ali poruka je jasna - jačanje suradnje i razmjene informacija o svemu što se događa u državi u segmentima važnima za Vladu i županije, izjavio je nakon okruglog stola ministar Branko Grčić. Ministar poljoprivrede Jakovina kazao je da su župani izrazili nezadovoljstvo određenim rješenjima, potezima i prijedlozima zakona, a prije svega zakonom o poljoprivrednom zemljištu. Županima su, kako je rekao, argumentirano pokazane prednosti novoga zakona pri čemu je naglašeno da zemljišna reforma ima za cilj aktivirati osnovni resurs odnosno staviti u funkciju poljoprivredno zemljište. Najpripremljeniji razvojni projekti, po njegovim riječima, su oni uz vodnog gospodarstva.(Hrvatska zajednica županija)

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a