• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
30

OSIGURANA EU SREDSTVA ZA OBNOVU DOMA ZDRAVLJA U ČAZMI

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, u pratnji ravnateljice Doma zdravlja BBŽ Ljubice Čaić sa suradnicima, obišao je ispostavu Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije u Čazmi te najavio obnovu istog.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač Domova zdravlja dostavit će projektni prijedlog za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu nabave opreme, manjih infrastrukturnih zahvata i dentalnu medicinu za županijske Domove zdravlja u okviru Javnog poziva „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“. Tako je za radove u Domu zdravlja, ispostava Čazma predviđeno 800.000,00 kuna, od čega 15% sufinancira Bjelovarsko-bilogorska županija.

Ukoliko se pokaže potreba, Bjelovarsko-bilogorska županija osigurat će i dopunska sredstva iz županijskog proračuna za radove na zgradi Doma zdravlja u Čazmi koji nisu obuhvaćeni ovim europskim projektom, kako bi i Dom zdravlja u Čazmi dobio zdravstveni standard primjeren 21. stoljeću.

Za Dom zdravlja u Čazmi predviđena je adaptacija zgrade kako bi se prostor uskladio s Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, te omogućila pristupačnost za osobe s invaliditetom. Tako će se u Domu zdravlja Čazma sanirati podovi, bojati zidovi, napraviti prilagodba sanitarnih čvorova za osobe s invaliditetom, izgraditi pristupna rampa za osobe s invaliditetom, te mijenjati vrata kako bi se prostor uskladio s Pravilnikom, ali kako bi doktori i stanovnici Čazme dobili novouređeni prostor. Nakon što projektanti naprave tehničku dokumentaciju, Bjelovarsko-bilogorska županija podnijet će projektni prijedlog.
                          
Naime, putem projekta Europskog fonda za regionalni razvoj „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“ Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osigurano je 8.518.494,39 kuna bespovratnih sredstava za nabavu opreme, manje infrastrukturne zahvate i dentalnu medicinu, a sve s ciljem poboljšanja uvjeta za potrebe pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja. Županija je dužna  sufinancirati iznos od 15%, čime se ukupan iznos za obnovu županijskih Domova zdravlja penje na 10 milijuna kuna.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije u 2016. i 2017. godini krenuli su u temeljitu obnovu ambulanti u kojima rade liječnici opće prakse, a koji pokrivaju potrebe kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama. Za tu namjenu, Bjelovarsko-bilogorska županija preko svog Doma zdravlja osigurala je iznos od 1.200.000,00 kuna. Naime, jednak standard u zdravstvu je od iznimne važnosti za građane našeg kraja i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.
                      
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs uputio je prijedlog za izmjenom Mreže javne zdravstvene službe ministru zdravlja Milanu Kujundžiću, za područje Bjelovarsko-bilogorske županije,  odnosno da medicinsko-biokemijski tim u djelatnosti laboratorijske dijagnostike u Čazmi ostane raditi kao i dosada. Ministarstvo zdravlja, odnosno ministar Kujundžić obavijestio je da će se prijedlog uzeti u razmatranje u postupke izmjene Mreže javne zdravstvene službe.

„Ono najhitnije što se treba napraviti na obnovi Doma zdravlja u Čazmi je obnova podova i zidova. To su stvari koje su nam trenutno goruće i to je ono što nam otežava normalan rad. Tehnika nije tako loša, ali i tu bi se moglo dosta toga poboljšati da bi se doktorima omogućio što bolji rad, a pacijentima što bolji tretman. Pokriveni su svi timovi liječnicima opće medicine i pacijenti imaju odgovarajuću skrb što je najbitnije.“, izjavila je Martina Marinčić ispred Doma zdravlja Čazma.

Županija je krenula u sveobuhvatni program obnova naših ordinacija opće medicine. Najprije smo krenuli s ruralnim područjima, a u 2017. godini krenut ćemo s obnovom naših većih centara koji su pri gradovima. Ono što je ključno, želimo da svi koji rade u općoj medicini, u općoj praksi imaju jednake uvjete kao u Zagrebu ili bilo gdje drugdje. Sasvim je sigurno da se želimo dobro i kvalitetno osjećati u primjerenim prostorima, ali da i liječnici, koji tamo rade, također mogu obavljati posao na odgovarajući način. Kada govorimo konkretno o Domu zdravlja Čazma, obišli smo cijeli objekt. Ono što želimo je najprije riješiti pitanje ukupnosti standarda u našim ordinacijama opće medicine i kod stomatologa. Kako sada izračun pokazuje, osigurat ćemo oko 800.000,00 kuna sredstava iz fonda Europske unije. Najvjerojatnije ćemo osigurati i dopunska sredstva iz županijskog proračuna, između 400.000,00 i 500.000,00 kuna kako bi Dom bio obnovljen u cijelosti. Za naše bolesnike s područja županije, ali i šire, to bi značilo da oni ulazeći u ovaj Dom mogu računati na standard koji sasvim sigurno ni po čemu neće biti lošiji nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj. Uz građevinske radove, Županija će za Dom zdravlja Čazma osigurati i nabavu opreme za naše doktore opće medicine najvjerojatnije u vrijednosti od 600.000,00 kuna. Sredstva su u cijelosti osigurana i mi ćemo požuriti da što prije riješimo povlačenje sredstava, ali i osiguravanje početka građevinskih radova.“, rekao je župan Bajs te se dotaknuo i problema vezanog uz laboratorij. „Županija je dala prigovor već kod uspostave nove mreže za vrijeme pretprošlog ministra. Dogovorili smo za vrijeme gospodina Nakića da se mreža kakva je donesena ne primjenjuje na način da se gasi laboratorij, nego da HZZO produlji ugovor. Na nedavnom razgovoru u Ministarstvu zdravstva kod ministra Kujundžića ponovno sam pokrenuo tu temu, dali smo ponovno pismeni zahtjev. Moram reći da uz potporu same Komore dobili smo pismeno da će se naš zahtjev razmotriti i da će se najvjerojatnije i usvojiti kada se bude radila ukupna promjena mreže.“ zaključio je Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a