• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Veljača
8

OSIGURANJE SREDSTAVA ZA GRADNJU NOVE ZGRADE OB BJELOVAR

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na pitanje novinara osvrnuo se na današnje potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za dnevne bolnice u Vladi Republike Hrvatske.

Opća bolnica Bjelovar javila se na natječaj pri Ministarstvu zdravstva nakon poništenja natječaja od strane bivše Vlade RH, a vezanog uz izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Naime, župan Bajs tada je dogovorio u Ministarstvu zdravstva raspisivanje novog natječaja s mogućnošću javljanja samo dvije bolnice u Hrvatskoj, bjelovarske i one u Sisku, i to na natječaje za Dnevnu bolnicu i OHBP u ukupnom iznosu od 70 milijuna kuna.

Nakon toga župan Bajs i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali sudjelovali su na radnim sastancima s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac na kojima im je obećana potpora od nadležnih Ministarstava.

Projekt gradnje Opće bolnice Bjelovar koji obuhvaća gradnju dnevne bolnice i OHBP-a predan je u Ministarstvo zdravstva prije dva mjeseca. Od tada je održano tri kruga konzultacija s Povjerenstvom nadležnog Ministarstva vezanih uz prijavu Opće bolnice Bjelovar koja obuhvaća financijska sredstva u iznosu od 70 milijuna kuna.

Iako je rok za izdavanje potvrde Ministarstva zdravstva predviđen u razdoblju od pet dana Rješenje Ministarstva zdravstva u tom roku nije izdano, a u međuvremenu održano je tri kruga konzultacija u nadležnom Ministarstvu vezanih uz prijavu projekta Opće bolnice Bjelovar.

Stav je Bjelovarsko-bilogorske županije da je potreban osigurati sveukupni iznos od 70 milijuna kuna koliko je i prijavljeno na natječaj. Naime, pojedine bolnice prijavile su se i odobren im je daleko manji iznos od traženog stoga do potpisa ugovora nije ni došlo, jer sa smanjenim sredstvima nemoguće je upustiti se u gradnju.

„Naša bolnica ima sjajnu tradiciju, ali to znači  da prostorno i smještajno nije adekvatna zdravstvu 21. stoljeća, jer zgrade bolnice su iz 18., 19. i 20. stoljeća. Prije nekoliko godina, Županija i bolnica napravile su građevnu dokumentaciju potrebnu za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Pretprošla Vlada je raspisala natječaj iskorištavanje europskih sredstava koja bi bila dovoljna za gradnju nove zgrade. Model je tada bio, a i još uvijek je na snazi, da mi iskoristimo dio europskog novca za financiranje gradnje u onoj mjeri što se može financirati, a to je iznos od 100 milijuna kuna, dok ostatak bi nosila Županija. Nakon toga natječaj je poništen, a ja sam se kao župan oglasio i imali smo razgovor s bivšim ministrom. Temeljem tog razgovora, samo dvije bolnice, među kojima je i naša, imaju pravo javiti se na dva natječaja, što znači da ukupno možemo povući 70 milijuna kuna. Zahtjev smo pred 2 mjeseca predali Ministarstvu zdravstva. Ja sam bio i s aktualnim ministrom zdravstva, ministricom regionalnog razvoja, ali i premijerom i oni su upoznati s našom situacijom. Nama je bitno da kada dođe odobrenje, da se odobri ukupni iznos od 70 milijuna kuna jer to je jedino potrebno i logično. Kada govorimo o bolnicama u Hrvatskoj jedino bolnica u Bjelovaru i Sisku imaju građevnu dozvolu. Odobrenja koja će biti danas dana su dana na temelju idejnih rješenja, odnosno na temelju želja što bi se trebalo graditi dok smo mi uložili preko 5 i pol milijuna kuna kako bi počeli graditi. Mi želimo da se odobri ukupno 70 milijuna kuna jer jedino tako ćemo moći pokriti iznos od 160 milijuna kuna. Mi smo spremni pričekati kako bi nam odobrili iznos od 70 milijuna kuna, a jedino mi možemo odmah krenuti u gradnju, dok će ostali čekati 2,3 godine dok ne dobiju građevne dozvole. Ja se uzdam u obećanja koja su dana od ministra i premijera, jer mi tražimo da nam se odobre sredstva od Europske unije.“, izjavio je župan Damir Bajs.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a