• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Prosinac
15

Osnovana udruga Garić Grad

Antun Turčić prvi je predsjednik Udruge Graić Grad, osnovane radi sustavne skrbi i obnove ostataka te srednjovjekovne građevine koja ima status povijesnog dobra.

Osnivanje Udruge pokrenuo je Odbor za koordinaciju obnove i očuvanja Garić Grada u kojemu su predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Turističke zajednice BBŽ, Grada Čazme, Grada Kutine, Općine Berek, TZ Čazme, TZ Kutine, Gradskog muzeja Bjelovar i Gradskog muzeja Kutina, Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Bjelovaru, te komunalne i šumarske službe.
            Garić Grada na popisu je najvrjednijih povijesnih turističkih atrakcija Bjelovarsko-bilogorske županije, Županija je zainteresirana za njegovu obnovu.
             Interes za obnovu tog povijesnog i kulturnog dobra Moslavine iskazala je Sisačko-moslavačka županija. Garić Grad je zajednički projekt kojega su zajedno nominirale čak tri županijske Turističke zajednice – bjelovarsko-bilogorska, sisačko-moslavačka i zagrebačka u akciji Europska destinacija izvrsnosti.    
            Garić Grad je jedan od najsačuvanijih srednjovjekovnih utvrda na području Hrvatske. Prvi put se spominje godine 1163. godine, te vrlo često do sredine 16. stoljeća, kada je u turskim nadiranjima napušten i ostavljen propadanju. Tek početkom 20. stoljeća šira stručna javnost doznala je o postojanju Garić Grada zahvaljujući konzervatoru i muzeologu Gjuri Szabi. Početna arheološka istraživanja na Garić Gradu izvršena su 1964., a već 1968. godine započeo je veliki projekt koji je trebao obuhvatiti konzervatorske i restauratorske radove, te prezentaciju u okviru Rekreacionog centra Podgarić. Ovaj projekt je ostao nedovršen, a Garić Grad još jednom ostavljen propadanju. Čišćenje i uređivanje toga prostora tek su povremeno poduzimale pojedine udruge, tako da su inicijativu Bjelovarsko-bilogorske županije, Općine Berek i Turističke zajednice pozdravili i struka i javnost.
            Nakon osnivačke Skupštine Udruge Garić Grad svi su pozvani na predstavljanje ovogodišnjeg izdanja „Božićne priče u Čazmi“ obitelji Salaj i „Festival moslavačke brnjače“ u Čazmi koji počinje u 17 sati.
 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a