• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
6

OTVOREN 21. JESENSKI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM U GUDOVCU

U ime predsjednika Republike Hrvatske, koji je pokrovitelj ove najvećem sajamske priredbe u Hrvatskoj, otvorio ga je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Za njega je, rekao je u svom govoru, dolazak na sajam u Gudovac svaki put novi iskustvo. Svaki put sve bolje i bolje. Uputio je čestitke organizatorima na uspjehu i stvaranju sajamske priredbe koja je danas brend, u samo dva desetljeća, dok je drugima trebalo dvostruko više razdoblje za to. Posebno ga veseli što Ministarstvo zajedno s Europskom komisijom na ovom sajmu predstavlja zajedničke politike ruralnog razvoja i nudi partnerstvo poljoprivrednicima.

Ove godine Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu najveći je do sada po broju izlagača, više ih je od pet stotina, te po najvećoj izložbenoj površini većoj od 25 tisuća četvornih metara, po čemu je u ovom trenutku najveća sajamska manifestacija u Hrvatskoj.
Premda je do sada na Sajmu u Gudovcu sudjelovalo desetak zemalja iz Europske unije, ulaskom Hrvatske, na ovogodišnjem  sajmu ih je pet više.
Župan Damir Bajs , na svečanom je otvaranju istaknuo je da je ovaj sajam regionalni lider, jer u Gudovcu je na jednom mjestu okupio i predstavio poljoprivredu Republike Hrvatske , ali i okolnih zemalja. Uspjelo se postići da je Jesenski sajam u Gudovcu u kalendaru svih koji se bave poljoprivredom ili su na bilo koji način vezani za tu gospodarsku granu. I  unatoč tome što je ovo sajamski tip gospodarske priredbe, naglasio je župan Bajs, sačuvali smo tradiciju, naš sajam ima izrazito jaku stočarsku izložbu. Mi smo i dalje okrenuti  selu i poljoprivredi, i to se nikada neće promijeniti – zaključio je župan Bajs.
Tako je ove godine Hrvatska poljoprivredna agencija zajedno s udrugama  uzgajivača stoke i njihovim savezima, za 21. državnu izložbu stoke odabrala najbolja grla stoke.  Dvije stotine i četiri uzgajivača iz osamnaest županija izložilo je 552 grla stoke. Posjetitelji će u tri dana koliko sajam traje, moći vidjeti 42 različite pasmine u predstavljenim kategorijama. Uz konvencionalne visoko proizvodne pasmine,  Agencija je veliku pozornost dala prikazu izvornih pasmina koje su s jedne strane dio bogate tradicijske kulturne baštine, a s druge strane proizvodno vrijedni za njihove uzgajivače. To je istaknuo ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač, naglasivši da ove godine Agencija obilježava sto godina organiziranog uzgoja toke u Hrvatskoj.  Agencija je i ove godine organizirala okrugle stolove na temu govedarstva, svinjogojstva i pčelarstva, aukcijsku prodaju junica koju financijski podupiru Bjelovarsko-bilogorska županija i grad Bjelovar, te Bambino Cup kojim se predstavljaju   najmlađi proizvođači. 
Tradicija je nastavljena I sa županijama koje su partneri Jesenskom međunarodnom bjelovarskom  sajmu, a ove je godine to Međimurska županija. Međimurskom županu Matiji Posavcu to je partnerstvo zadovoljstvo i čast, kako je rekao na otvorenju, jer ova je sajamska priredba prilika  koja omogućuje promociju kvalitete proizvoda koju Hrvatska ima, a Hrvatska je s te strane još uvijek vrlo atraktivna zemlja. S druge strane vjeruje da je povezivanje i jačanje regija budućnost Hrvatske, posebno sada kada smo u Europskoj uniji, te se nada proširenju suradnje s Bjelovarsko-bilogorskom županijom na svim poljima.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a