• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Kolovoz
22

OTVORENA IZLOŽBA „SREDNJOVJEKOVNA ČUDOVIŠTA“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prisustvovao je na otvorenju izložbe „Srednjovjekovna čudovišta – reljefni prikaz na keramičkim pećnjacima“ u Gradskom muzeju Bjelovar.

Riječ je o izložbi na kojoj su predstavljeni ulomci kaljevih peći koja datiraju iz razdoblja od 14. do 17. stoljeća, a izloženo je 150 eksponata, 130 panoa, te se prikazaju i dva filma. Tako je izložba podijeljena u tri tematske cjeline: Razvoj i tipologija kaljevih peći, Čudovišta te Legende i basne. U prvoj cjelini predstavljen je razvoj i tipologija kaljevih peći na prostoru današnje kontinentalne Hrvatske. Čudovišta, druga cjelina, predstavlja najčešće prikazana fantastična stvorenja na pećnjacima, ali i njihova tumačenja i simboliku. Basne i legende koje su bile popularne u srednjem vijeku, prikazane su u trećem dijelu izložbe.
Svi zainteresirani posjetitelji ovu zanimljivu izložbu mogu razgledati do 24. rujna ove godine.

„Čudovišta se spominju u srednjem vijeku, to su bila vjerovanja, nakon čega prelazi u mit. Sve se to prenosilo usmenom predajom, nakon čega kasnije pronalazi svoje mjesto u literaturi. Čudovišta su nešto što potiče iz iskonskog ljudskog bića i spominje se od samog početka. Jedno od najpoznatijeg čudovišta kojeg smo izložili je Grifon, čudna životinja koja se sastoji od tijela lava, orlova krila, ima jake pandže i kljun te čudne uši i spominje se u raznim dijelovima svijeta.“, rekao je Goran Jakovljević, moderator izložbe i muzejski savjetnik Gradskog muzeja Bjelovar.

„Izložbu smo podijelili u tri cjeline. U prvoj cjelini prikazano je kako se peć kronološki razvijala. Peć je vrlo brzo postala element ukrašavanja, a pećari pravi umjetnici koji su željeli udovoljiti svojim korisnicima. Tako na kaljevim pećima možemo vidjeti brojne elemente. Ipak, čudovišta su nam zapela za oko jer ta simbolika je dio naše kulture koje porijeklo vuče iz srednjeg vijeka. Od čudovišta smo istaknuli četiri stvorenja koja imaju zanimljivu simboliku. Svako stvorenje je imalo svoju svrhu i simboliku u svom svijetu, a mi smo povezali tumačenja. Pećnice pričaju priče, basne i legende, a mi možemo naći zanimljive priče na njima.“, pojasnila je Ivana Špiran iz Muzeja Hrvatskog zagorja, ujedno i autorica izložbe.

„Kada govorimo o srednjem vijeku govorimo o turbulentnom vremenu. Ljudi su tada imali potrebu za čudovištima i basnama. Zahvaljujući ovome što vidimo, možemo ući u njihovu psihu. Možemo misliti da se danas promijenilo i da čudovišta nema, ali čudovišta su u nama, ono dolazi iz ljudske spoznaje o onom što je oko njega. To je stvar koja i danas postoji. I danas volimo zmajeve i čudovišta, a sve to proizlazi iz srednjeg vijeka. Sve ovo što je danas prikazano, to je bilo bitno za ljude koji su provodili svoje vrijeme uz peći, a upravo je peć bila središte obiteljskog okupljanja.“, izjavio je župan Bajs na otvorenju izložbe.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a