• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Travanj
1

OTVORENI PROLJETNI I PČELARSKI SAJAM U GUDOVCU, ŽUPAN NAJAVIO JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE KAMATA NA KREDITE ZA TOV JUNADI

U Gudovcu je otvoren 23. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam i 17. Međunarodni pčelarski sajam

Otvorio ih je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a s otvorenja su poslane snažne poruke.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je upravo na snagu stupio žurni program pomoći vrijedan 4,8 milijardi kuna kojima Vlada RH želi ublažiti posljedice gospodarske krize. Programom se, kazala je, želi poručiti koliko je važno osigurati opskrbu hranom i spriječiti poremećaj u lancima opskrbe, spriječiti opasnost od siromaštva te pomoći hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima kako bi imali uvjete za osiguranje proizvodnje hrane. Dodala je i kako je upravo na dan otvorenja sajma u Gudovcu počelo podnošenje zahtjeva za 200 milijuna kuna vrijednu potporu za nabavu mineralnog gnojiva.

- To je mjera koja se plaća iz državnog proračuna i vrijedna je 200 milijuna kuna. Dok smo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja je stožerna za stočarstvo, vrijedno je spomenuti kako je putem programa ruralnog razvoja u toj županiji ugovoreno nešto više od 1,14 milijardi kuna od čega je milijarda kuna isplaćena. Dakle, poljoprivrednici u ovoj županiji, unatoč okolnostima, nisu prestali ulagati – istaknula je ministrica Vučković zaključivši kako upravo investicije donose promjene. Kazala je i kako su neistinite tvrdnje o slabom trošenju novca iz programa ruralnog razvoja.

- Program ruralnog razvoja je po stopi potrošnje najbolji u Hrvatskoj. On je završio u srpnju 2021. godine i na petom je mjestu u EU, odnosno na četvrtom ako izuzmemo V. Britaniju – istaknula je. Također je dodala kako je jesenska sjetva bila dobra jer je zasađeno više površina u odnosu na 2020. godinu i to za 6 posto. Pripreme za proljetnu sjetvu također su dobre, kazala je, i zahvalila poljoprivrednicima na tome jer pripremati sjetvu, s obzirom na rast cijena, nije lako. Dodala je da već sada moramo razmišljati o jesenskoj sjetvi i činjenici da je rat u Ukrajini, jer je Hrvatska bila uvoznik određenih kultura baš iz tog područja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je da Proljetnog sajma nije bilo tri godine i da smo se sigurno svi zaželjeli sajmovanja. Smatra kako je sada, s obzirom na situaciju u Hrvatskoj, ali i svijetu, vrijeme da svi budu ozbiljni i odgovorni.

- Nije vrijeme za igre i igrice. Ovo je vrijeme za ozbiljnu politiku, za odgovornu politiku. U ono mirnodopsko vrijeme možemo se poigravati i međusobno nadmudrivati, no sada je vrijeme koje traži ljude koji imaju radno, životno, političko i upravljačko iskustvo i ne žive od jednokratnih fraza i atrakcija – istaknuo je Jandroković poručivši poljoprivrednicima i gospodarstvenicima da se uzda u njihovu žilavost jer im je danas teže nego ikad prije.

Župan Marko Marušić u svom je govoru istaknuo mjere pomoći i potpore Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Već dva mjeseca otvoren je javni poziv za kreditiranje proljetne sjetve gdje županija sufinancira kamatu. Dosad smo zaprimili 230 zahtjeva, što je više nego lani. Iznos kredita koji poljoprivrednici namjeravaju podignuti doseže 44 milijuna kuna, 7 milijuna kuna više nego lani, što pokazuje da je pomoć Županije u uvjetima rasta cijena dobrodošla – poručio je župan Marušić dodajući kako će se iduće godine javni poziv za proljetnu sjetvu raspisati ranije, odmah poslije nove godine. Također je najavio da će javni poziv za sufinanciranje kamate za kredite za tov junadi biti raspisan najkasnije do 1. svibnja.

Dodao je i kako je velika stvar što će Ministarstvo poljoprivrede od ove godine imati svoj štand na sajmu i što će jače podupirati jesenski sajam, o čemu je potpisan i ugovor o suradnji, na čemu je ministrici zahvalio. Ona je, pak, izrazila nadu da će se sajam u Gudovcu nastaviti razvijati i biti još bolje međunarodno prepoznat.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a