• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
9

OTVORENJE NOVOOBNOVLJENJE AMBULANTE U VELIKOM GRĐEVCU

Sukladno najavama župana Damira Bajsa vezanim uz obnovu svih ambulanti na području Bjelovarsko-bilogorske županije krenula je njihova obnova. Tako su u tijeku radovi na obnovi niza ambulanti na području županije, a oni u Velikom Grđevcu privedeni su kraju. Župan Damir Bajs i načelnik općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac otvorili su novoobnovljenu velikogrđevačku ambulantu, a župan Bajs na otvorenje nije došao praznih ruku, već je poklonio televizor koji će se postaviti u čekaonicu ambulante kako bi se građanima skratilo vrijeme dok čekaju na pregled kod liječnika.

Radovi obnove na ambulanti u Velikom Grđevcu vrijedni su 100 tisuća kuna, a unutar nje djeluju dva tima Opće medicine i Stomatološka ordinacija. Njenom obnovom djelatnici ambulante, ali i sami stanovnici općine, dobili su zdravstveni standard primjeren 21. stoljeću. Tako je u novoobnovljenoj ambulanti postavljena nova stolarija, klimatizacijski uređaji, obojane su prostorije, te riješen pristup samoj zgradi.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije u 2016. i 2017. godini krenuli su u temeljitu obnovu ambulanti u kojima rade liječnici opće prakse, a koji pokrivaju potrebe kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama. Naime, jednak standard u zdravstvu je od iznimne važnosti za građane našeg kraja i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.

Tako će Bjelovarsko-bilogorska županija temeljem decentraliziranih sredstava preko svog Doma zdravlja staviti u obnovu sve ambulante na svom području za što je u 2016. i 2017. godini osiguran iznos od 1.200.000,00 kuna. Time su se osigurali financijski okviri za radove i obnovu ambulanti koje će tada imati ujednačeni standard, a radovi će se odvijati ovisno o potrebama svake pojedine ambulante. Radovi će tako obuhvatiti izgradnju vezanu uz bolji prolaz objektu, izmjenu stolarije ili neke druge radove ovisno o potrebi.

U sklopu obnove ambulanti diljem Bjelovarsko-bilogorske županije ostvaruje se i suradnja i partnerski odnos s gradovima i općinama prvenstveno u pogledu uređenja okoliša ili boljeg pristupa ordinaciji.

Navedeni radovi ujedno su i priprema za ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu temeljem sredstava Europske unije i natječaja za dobivanje europskih sredstava na koja će aplicirati Bjelovarsko-bilogorska županija kao predlagač. Riječ je o natječaju koji podrazumijeva nabavu dijagnostičko-terapijske i medicinsko-tehničke opreme kako bi ordinacije primarne zdravstvene zaštite uz uređen prostor za rad imale i najsuvremeniju opremu i dijagnostiku.

U konačnici riječ je o trideset i devet objekata u kojima naši građani dobivaju primarnu zdravstvenu zaštitu, a koji bi u naredne dvije godine prema planu trebali biti kompletno uređeni i primjereni zdravstvenom standardu 21. stoljeća.

Zahvalio bih Bjelovarsko-bilogorskoj županiji što se odlučila na ovakvu investiciju u Velikom Grđevcu i obnovila ambulantu koja je već godinama neobnovljena u tom dijelu. Na taj način sigurno je stvorila bolje uvjete za rad doktora, medicinskih sestara, ali i za kratak boravak naših stanovnika i pacijenata, koji ovdje redovito dolaze. Općina se uključila drage volje i iskoristila je dio javnih radova, koji su nam bili tri mjeseca na raspolaganju. Uredili smo okoliš, komunalno poduzeće je odradilo dio svog posla. Taj okoliš ćemo još "ušminkati" do kraja, tako da bude lijep kada ljudi ovdje dolaze. Uložili smo oko 30.000,00 kn u tu priču. Novac nije uvijek bitan, bitno je da smo svi u tome sudjelovali i da smo napravili od tog prostora malo bolje uvjete za sve, koji ga koriste, naglasio je načelnik Marija Dautanac.

Kada govorimo o našim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, izvršen je ogroman projekt, koji bi trebao rezultirati time da svih 39 ambulanti bude obnovljeno. Mi nećemo razlikovati one, koje rade kao koncesionari ili one, koje rade kao djelatnici našeg Doma zdravlja. Nama je bitno da naši pacijenti, da naši sugrađani imaju isti standard i to svugdje, kako u gradu, tako i u ruralnim područjima. Prva ambulanta s kojom smo krenuli jest ambulanta u Velikom Grđevcu. Najavili smo da će ona ovih dana biti gotova. Obnova ambulante košta oko 100.000,00 kn. Time smo stvorili uvjete da doktori i pacijenti kada budu u ambulanti zbilja mogu računati na standard, koji se očekuje. Početkom 2017. godine osigurat ćemo sredstva za obnovu aparature unutar ambulanti kako za liječnike tako i za stomatologe. Pohvalio bih suradnju između Županije i županijskog Doma zdravlja s Općinom Veliki Grđevac. Kada se projekt završi, u 2016. i 2017. godini osigurat ćemo najmanje 1.200.000,00 kn. Sredstva neće biti problem. Koliko će trebati po pojedinoj ambulanti, toliko će biti osigurano. Zasad je već oko deset ambulanti u radu ili u natječaju, tako da već do početka sljedeće godine očekujemo da natječaji, koji su u tijeku, budu završeni. Ove godine potrošit ćemo oko 700.000,00 kn za obnovu ambulanti. Svakoj ambulanti prilazimo na način da arhitekti dođu, pogledaju stanje svake ambulante, dogovore s Općinom i korisnicima i onda se raspisuje natječaj, koji rade obrtnici našega područja, istaknuo je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a