• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Prosinac
9

OTVORENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE JOHOVAČA U VELIKOJ MLINSKOJ

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i gradonačelnik Grada Garešnice Velimir Žunac svečano su otvorili prvo reciklažno dvorište na području Bjelovarsko-bilogorske županije Johovača u mjestu Velika Mlinska nedaleko od Garešnice.

Riječ je o reciklažnom dvorištu vrijednom milijun i sedamsto tisuća kuna koje je u osamdeset postotnom iznosu financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i prvo takvoga tipa u Hrvatskoj.

To je prvo takvo reciklažno dvorište u Hrvatskoj i to je samo dio priče koje smo mi na našem području započeli. Naime, riječ je reciklaži, a razvrstavanje će započeti na svakom kućnom pragu. Te ćemo aktivnosti nastaviti i i u 2015 i u 2016 godini s novim zelenim otocima kako bi što više reciklirali i u konačnici smanjili količinu otpada, rekao je gradonačelnik Garešnice Velimir Žunac.

Ovo je primjer kako mi želimo da izgledaju reciklažna dvorišta u Republici Hrvatskoj. Primarna selekcija zajedno sa sanacijom odlagališta je osnova sustava. Ovakva reciklažna dvorišta stoje na vrhu piramide, jer građanima je omogućeno na kućnom pragu prikupljati i reciklirati otpad . Na ovakvim reciklažnim dvorištima mogu odvojiti svaku komponentu i to su buduće sirovine za reciklažu, istaknuo je prilikom otvorenja reciklažnog dvorišta Johovača direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller.

Ovo je prvo reciklažno dvorište na području naše Županije i svojevrsni početak realizacije našeg Centralnog odlagališta otpada koje će se nalaziti na lokaciji Doline. Riječ je o regionalnom odlagalištu otpada za dvije županije našu i Virovitičko-podravsku. Prema studiji koju sada imamo na području naše Županije trebalo bi biti četiri ovakva reciklažna dvorišta, a na području dvije županije njih sedam. Konačni odgovor će dati završna studija isplativosti, no nastavno na postojeću studiju isplativosti koja je dala ove podatke mi ne očekujemo velika odstupanja, istaknuo je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a