• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
17

PARTNERSKI ODNOS BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE I UMIROVLJENIČKIH UDRUGA

Nakon niza potpisanih Ugovora o financijskoj potpori programa umirovljeničkih udruga diljem županije, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs danas je potpisao nove Ugovore i to s Maticom umirovljenika Bjelovar i Sindikatom umirovljenika, podružnica Bjelovar. Time su se spomenute udruge našle u društvu 23 umirovljeničke udruge koje će dobiti sredstva za svoje projekte, a koje su prijavile na županijski Javni poziv. Nastavak je to dobrog partnerskog odnosa Bjelovarsko-bilogorske županije i njenih umirovljeničkih udruga koje godišnje Županija potpomaže s oko pola milijuna kuna.

1. MATICA UMIROVLJENIKA BJELOVAR

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar Josip Crnogaj potpisali su Ugovor o financijskoj potpori programa „Treća dob 60+“. Cilj ovog projekta je povećati kvalitetu života osoba 60+ putem organiziranih dnevnih aktivnosti s ciljem uključivanja u život lokalne zajednice. Također, cilj je povećati samopouzdanje, samoispunjenost, ali steći nova znanja i vještine. Navedene aktivnosti, Bjelovarsko-bilogorska županija će poduprijeti sa 50 tisuća kuna, a one će se provoditi i u podružnicama: A. G. Matoš, dr. A. Starčević, Knez Domagoj, Josip Jelačić, Ždralovi, Bedenik, Prespa, Zrinski Topolovac, Ćurlovac, Galovac-Prgomelje, dio sredstava namijenjen je i umirovljeničkom pjevačkom zboru Bjelovarski slavuji.

„Zahvaljujem županu što nas podržava, a ovo nije prva godina da je tome tako i ja bih volio da ostanemo u ovakvim odnosima još godinama. Nama to puno znači, podsjeća nas da ipak nešto vrijedimo i značimo, makar smo u mirovini. Još jednom zahvaljujem županu, a sredstva ćemo utrošiti na izlete, edukacije i dio našim podružnicama.“, rekao je Josip Crnogaj.

2. SINDIKAT UMIROVLJENIKA HRVATSKE PODRUŽNICA BJELOVAR

Sindikat umirovljenika Hrvatske, podružnica Bjelovar, na čelu s predsjednicom Anom Široki, prijavio je projekt „Trenutak sa mnom“. Aktivnosti koje će Sindikat ovim projektom provoditi su okupljanje i druženje članova, medicinske edukacije, odlasci na jednodnevne izlete, poboljšanje kvalitete života i zdravstvenog stanja članova, te obilazak Pučke kuhinje i Sigurne kuće. Za provedbu prijavljenih aktivnosti Županija je osigurala 8.000 kuna.

„Zahvaljujem našem županu Bajsu što ima razumijevanja za treću životnu dob i mi smo oduševljeni jer što god trebamo od njega, vrata su nam otvorena. Naša udruga ima 260 aktivnih članova, a 20 članova koji su volonteri. Ovaj novac koji nam Županija daje ćemo dobro utrošiti, a naš plan i program smo ove godine proširili i već smo dosada dosta toga napravili. Puno hvala županu još jednom.“ Izjavila je Ana Široki.

„Županija je do 2013. godine izdvajala zanemariv iznos za umirovljenike, a ako znamo da je u našoj županiji svaki peti stanovnik iznad 65 godina, mi smo to promijenili. Uz programe Pomoć u kući i Dnevni boravak, već četiri godine smo u programu potpore umirovljenicima. Podupiremo i niz aktivnosti mimo ovih ugovora, poput sportskih igra umirovljenika, ali i županijska Matica prima direktna sredstva od Županije. Osim toga imamo i Odbor umirovljenika pri Županijskoj skupštini, te savjetnicu za umirovljenike u Županiji. Uvjeren sam da će dodijeljena sredstva biti dobro utrošena, na način kako su i prijavljena.“ Zaključio je župan Bajs.

Podsjetimo, župan Bajs i novo vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 2013. uveli su niz novih programa, a jedan od njih ticao se i umirovljeničke populacije. Naime, politika prema umirovljenicima doživjela je  potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner umirovljeničkim udrugama na čelu s Maticom umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Po prvi puta u povijesti Županije umirovljenici su dobili i svoj Odbor pri Županijskoj skupštini.

Već 2013. Županija je u  svom proračunu za umirovljeničke udruge osigurala 200 tisuća kuna. Za njih su udruge mogle konkurirati sa svojim programima iz područja: 
a) socijalnih potreba za umirovljenike,
b) zdravstvene skrbi,
c) programa koji se odnose na društveni dio,
d)   natjecanja,
e) druženja,
f)  dodatnog obrazovanja.

I dok su te 2013. umirovljeničke udruge s manje projekata konkurirale za sredstva, posljednje tri godine ta brojka znatno je porasla i u financijskom smislu premašuje pola milijuna kuna godišnje za umirovljeničke projekte. Ono što je sada važno da naše umirovljeničke udruge osmišljavaju programe i bivaju sve kreativnije u tome, a zahvaljujući promjeni smjera županijske politike, umirovljeničke aktivnosti, pogotovo u manjim mjestima preporodile su društvene aktivnosti građana treće životne dobi.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a