• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
8

PARTNERSKI ODNOS BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE I UMIROVLJENIČKIH UDRUGA

Župan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije Ivan Prekrat potpisali su ugovor o financijskoj potpori Županije svojoj Matici umirovljenika. Matica umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije javila se na županijski Javni poziv koji je išao prema umirovljeničkim udrugama, a vezan uz ostvarenje financijske potpore za njihove projekte.

Na taj način Matica je ostvarila sredstva za svoj projekt „Za bolje sutra –povezati lokalne i općinske udruge umirovljenika oko atraktivnih sadržaja i programa u kojima udruge mogu naći svoj interes i mogućnost prezentacije svog djelovanja s ciljem zajedničkog povezivanja i druženja“. Sve to zajedno Bjelovarsko-bilogorska županija će poduprijeti sa 70 tisuća kuna. Nastavak je to dobrog partnerskog odnosa Bjelovarsko-bilogorske županije i njenih umirovljeničkih udruga na čelu s Maticom umirovljenika koje godišnje Županija potpomaže s oko pola milijuna kuna.

Naime, župan Bajs i novo vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 2013. uveli su niz novih programa, a jedan od njih ticao se i umirovljeniče populacije. Naime, politika prema umirovljenicima doživjela je  potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner umirovljeničkim udrugama na čelu s Maticom umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Po prvi puta u povijesti Županije umirovljenici su dobili i svoj Odbor pri Županijskoj skupštini.

Već 2013. Županija je u  svom proračunu za umirovljeničke udruge osigurala 200 tisuća kuna. Za njih su udruge mogle konkurirati sa svojim programima iz područja: 

a) socijalnih potreba za umirovljenike,
b) zdravstvene skrbi,
c) programa koji se odnose na društveni dio,
d)   natjecanja,
e) druženja,
f)  dodatnog obrazovanja.

I dok su te 2013. umirovljeničke udruge s manje projekata konkurirale za sredstva, posljednje tri godine ta brojka znatno je porasla i u financijskom smislu premašuje pola milijuna kuna godišnje za umirovljeničke projekte. Ono što je sada važno da naše umirovljeničke udruge osmišljavaju programe i bivaju sve kreativnije u tome. A, zahvaljujući promijeni smjera županijske politike, umirovljeničke aktivnosti, pogotovo u manjim mjestima preporodile su društvene aktivnosti građana treće životne dobi.

„2013. godine kada sam krenuo u ovaj mandat, Županija je izdvajala tek 12 000 kuna godišnje za umirovljenike i smatrao sam da to treba promijeniti, s obzirom da imamo velik broj umirovljenika i da postoji potreba skrbi za naše umirovljenike. Mi smo tada s Maticom umirovljenika BBŽ i s predsjednikom Prekratom krenuli s aktivnostima kako bi potaknuli rad naših umirovljenika. Otada je prošlo 4 godine i mislim da iz godine u godinu pojačavamo suradnju i partnerski odnos. Programi koji se sad nude omogućavaju puno aktivnosti u zdravstvenoj skrbi, socijalnom dijelu, natjecanjima, obrazovanju i druženju. Veseli me da imamo sve veći odaziv udruga svake godine. Lijepo je vidjeti interes umirovljenika za primjerice, tečaj informatike koje je Matica umirovljenika provela, a omogućava da se proširi znanje. Isto tako, dobro je vidjeti da su kroz županijske potpore započele i nove aktivnosti, poput pomoći svojim članovima. Moram pohvaliti našu Maticu i predsjednika Prekrata jer provode niz aktivnosti. Županija također ima program Pomoć u kući, Pletenica života koja je išla prema umirovljenicima, stoga mi dajemo i niz drugih sredstava prema umirovljenicima.“, pojasnio je župan Bajs.

„Ja se zahvaljujem županu što je shvatio probleme umirovljenika županije. Naša matica ima 20 udruga i sve do dolaska župana Bajsa mi nismo dobili nijedne kune, osim 12 000 kuna što smo platili stanarinu. Dolaskom župana na čelo Županije situacija se okrenula daleko na bolje, pa tako naše udruge dobivaju sada 500 000 kuna godišnje. S tim novcem Matica umirovljenika BBŽ organizira sportske susrete, Smotru pjevačkih zborova, idemo na međužupanijske sportske susrete međužupanijske gdje osvajamo 1. Ili 2. mjesto. Također, provodimo tečaj iz informatike, a to ne bismo mogli bez Županije. Župan Damir Bajs shvatio je potrebu umirovljenika i da su nam mirovine male, shvatio je da se mi možemo družiti ako nam Županija ne pomogne. Na našim druženjima bude prisutno i do 1000 umirovljenika, ali naši umirovljenici su zadovoljni s tim, a sve to zahvaljujući županu i Županiji. Zato još jednom hvala na ovoj pomoći.“, izjavio je predsjednik Matice umirovljenika BBŽ Ivan Prekrat.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a