• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Studeni
25

PISMO NAMJERE KAO PREDUVJET ODOBRENJA SREDSTAVA EUROPSKE UNIJE ZA IZGRADNJU NOVE BOLNICE U BJELOVARU

Župan Damir Bajs potpisao je pismo namjere za izgradnju nove bolnice u sklopu Opće bolnice Bjelovar.

Riječ je o projektu vrijednom 160 milijuna kuna od kojih bi 100 milijuna kuna pokrili Europska unija i to u iznosu od 85%  i Ministarstvo zdravlja u iznosu od 15%. Preostalih 60
milijuna kuna pismeno je preuzeo župan Bajs, koji će kao ovlašteni predlagač kada se stvore uvjeti, točnije kada se sredstva od strane EU osiguraju,  predložiti Županijskoj skupštini da se    Bjelovarsko-bilogorska županija uključi u financiranje tog projekta. Naime, nakon procesa sanacije bolnice očekuje se da će država prema Zakonu vratiti osnivačka prava nad bolnicom njenom prethodnom osnivaču Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Inače, u želji podizanja standarda liječenja u Općoj bolnici Bjelovar 2007. godine krenulo se u projekt rekonstrukcije i gradnje nove bolnice. Kroz godine pripremanja projekta Bjelovarsko-bilogorska županija ishodila je svu potrebnu projektnu dokumentaciju uključujući i prostorno planiranje sve do građevinske dozvole. Tijekom ove 2015. godine  izvedeni su  prvi radovi na izgradnji nove bolnice, a riječ je o gradnji potrebnih plinskih priključaka.

Putem pisma namjere župan Bajs napominje kako će Bjelovarsko-bilogorska županija osigurati 60 milijuna kuna za izgradnju nove bolnice kako bi se zaokružila financijska konstrukcija projekta. Naime, nadležno Ministarstvo zdravlja uvrstilo je rekonstrukciju i gradnju nove bolnice u Bjelovaru među prioritetne projekte za čiju su se realizaciju sredstva tražila u fondovima Europske unije, točnije iz Europskog fonda za regionalni razvoj „Socijalno uključivanje i zdravlje , Investicijski prioritet 9a – Ulaganje u zdravstvenu u socijalnu infrastrukturu“.  Izgradnja nove bolnice u Bjelovaru  u društvu je tek nekolicine projekata vezanih uz zdravstvo s ishođenom građevinskom dozvolom u Republici Hrvatskoj.
 
Realizacijom projekta rekonstrukcije i gradnje nove bolnice Bjelovar dosadašnja bolnica paviljonskog tipa pretvorila bi se u novu modernu bolnicu, prvenstveno zgradu kirurgije sa svim pratećim  djelatnostima koje bi trebale dati jedan novi sadržaj i pretvoriti bolnicu starog tipa u modernu opću bolnicu, a koju građani županije i šire očekuju. Ulaganjem u izgradnju Dnevne bolnice s objedinjenom jednodnevnom kirurgijom želi se povećati dostupnost bolničke zdravstvene zaštite svojim građanima, unaprijediti kvaliteta i učinkovitost pružanja bolničkih usluga, povećati djelotvornost te racionalizirati troškove poslovanja bolnice.

Nova bolnička zgrada prostirat će  se na 18 250 četvornih metara, a sve to zajedno znatno će unaprijediti standard liječenja u Općoj bolnici Bjelovar, ali i omogućiti daljnje podizanje kvalitete i uvođenje novih metoda u liječenju pacijenata. Ovim projektom pacijenti Opće bolnice Bjelovar će dobiti bolju dijagnostiku i liječenje najsuvremenijim metodama, smanjiti će se broj dana hospitalizacije, a time i broj dana bolovanja te će se smanjiti liste čekanja na zahvate. S druge strane, ovim ulaganjem poboljšati će se uvjeti rada za zaposlenike u bolnici.

Nakon malo više od godinu dana i zahvaljujući svesrdnoj pomoći Bjelovarsko-bilogorske županije, posebno župana Damir Bajsa i podršci Ministarstva zdravlja, mi samo zaključili svu potrebnu dokumentaciju o izgradnji i financiranju bolnice. Natječaj za izgradnju nove bolnice završava 4. prosinca do kada će biti predane sve ponude i poslije toga ćemo izabrati izvođača radova i uvesti ga u posao, istaknuo je sanacijski upravitelj Opće bolnice Bjelovar Zoran Seleš.

Sukladno dogovoru između Ministarstva zdravlja i Bjelovarsko-bilogorske županije dogovoren je omjer financiranja. Sto milijuna kuna pokrit će Ministarstvo zdravlja, dijelom europskog novca dijelom državnog novca, a šezdeset milijuna kuna Bjelovarsko-bilogorska županija. Mojim potpisom pisma namjere gdje preuzimamo tu obvezu, dakle u narednom razdoblju kada se za to steknu uvjeti, zapravo omogućili smo da naša Opća bolnica Bjelovar dobije kompletnu dokumentaciju i da se ukloni i zadnji preduvjet koji je bitan za odobrenje sredstava Europske unije za financiranje ovog projekta. Meni je drago da možemo biti partner u ovom projektu gradnje nove bolnice čime smo jedna od tek četiri županije u Hrvatskoj u kojima su otvoreni natječaji i prijavljeni u Europske fondove. Očekujemo pozitivno mišljenje Europske unije i nakon toga nas ništa ne priječi da svjedočimo i početku gradnje, naglasio je župan Bajs.

Bjelovarska bolnica je jedna od četiri bolnice koja je najdalje otišla u pripremi projekata. Dakle, imaju sve dokumente, natječaj je u tijeku i očekujemo otvaranje ponuda tijekom prosinca. Danas smo dobili potvrdu župana Bajsa da stoji iza ovog projekta, nakon čega očekujemo odluku Županijske skupštine za ovaj kvalitetan projekt koji će poboljšati razinu zdravstvene zaštite, naglasio je pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a