• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Prosinac
22

PLANIRANI PRORAČUN BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE ZA IDUĆU GODINU MILIJARDU I SEDAMDESET JEDAN MILIJUN KUNA

Županijska skupština Bjelovarsko-bilogorske županije na prijedlog župana Damira Bajsa prihvatila je županijski proračun za 2021. godinu u iznosu od 1.071.883.790,00 kuna.
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA TEMU PRORAČUNA

Županijski proračun ključan je za provođenje svih aktivnosti Bjelovarsko-bilogorske županije, a posebice europskih projekata. Nakon prihvaćanja proračuna sada je otvorena mogućnost za potpisivanje ugovora s izvođačima radova na energetsku obnovu još 6 županijskih škola, raspis natječaja za izvođača radova za četiri škole te potpis ugovora s izvođačem radova za izgradnju nove Glazbene škole u gradu Bjelovaru kao i nastavak izgradnje nove zgrade bolnice.

Iznos županijskog proračun narastao je za devet puta u osam godina i on je sada iznosom dvostruko veći nego zbir proračuna svih gradova i općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Bjelovarsko-bilogorska županija ovoga trenutka treća je po povlačenju europskih sredstava te preko županijskog proračuna provodi najveći projekt od bilo koje Županije u Hrvatskoj, projekt izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

U 2020. godini Bjelovarsko-bilogorska županija ima smanjenje izvornih prihoda za oko 15%, a ujedno i niz proračunskih troškova te je tako ove godine osigurala sredstva za Stožer civilne zaštite za provođenje svih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa u iznosu od 5 milijuna kuna.

Time je omogućeno da se odluke Stožera civilne zaštite u financijskom smislu i provedu što uključuje nabavu potrebne zaštite opreme i zaštitnih sredstava, financiranje troškova objekata namijenjenih za karantenu, financiranje troškova COVID ambulanti, ali i nabavku nove medicinske opreme poput respiratora za bjelovarsku Opću bolnicu.

Unatoč tome nastavljeni su svi kapitalni projekti u 2020. godini za koje je Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala predfinanciranje  od preko 25 milijuna kuna kroz same pozajmice dane direktno iz županijskog proračuna te kroz objedinjeni račun cash poolinga od narednih 15-ak milijuna kuna.

Ovog trenutka iznos cash poolinga - objedinjenog računa Bjelovarsko-bilogorske županije i njenih ustanova je u plusu od 35 milijuna kuna od čega su otprilike polovica sredstva Županije. Također, Bjelovarsko-bilogorska županija očekuje i povrat europskih sredstava u iznosu od 10-ak milijuna kuna.

I 2021. godine Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s provođenjem brojnih projekata od kojih izdvajamo:

1. Nastavak izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar – projekt ukupno vrijedan 272 milijuna kuna
2. Provođenje projekta Regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar – projekt ukupno vrijedan 62,5 milijuna kuna
3. Izgradnja nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog – 25 milijuna kuna
4. Dovršetak projekta energetske obnove Doma za starije Bjelovar – 13,2 milijuna kuna
5. Nastavak energetske obnove škola u iznosu od 60 milijuna kuna
6. Projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ – faza 2 – 5,3 milijuna kuna
7. „Pletenica života“ – faza 2 – 1,5 milijuna kuna
8. Financiranje projekta za privlačenje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja – 1,2 milijuna kuna
9. Provođenje potpornih mjera u poljoprivredi, gospodarstvu i turizmu – 10 milijuna kuna

Ovo je samo dio županijskih projekata i programa planiranih u idućoj godini, a u županijskom proračunu planirano je, također, 5 milijuna kuna za provođenje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„Bliži se kraj godine koja je bila izuzetno teška zbog pandemije koronavirusa. Dali smo potporu većini gradskih i općinskih proračuna, primjerice Gradu Bjelovaru. Smatramo da se u ovakvim vremenima moramo držati zajedno i dati mogućnost provedbi projekata koji su pred nama. Žao mi je što tako nije bilo na Županijskoj skupštini, jer županijski proračun nije dobio potporu oporbe, niti rebalans, niti odluke vezane za izgradnju nove zgrade Opće bolnice. Tu poruku nismo željeli čuti. Ne radi glasova, već zbog činjenice da se moramo okupiti i djelovati za zajednički boljitak. Županijski proračun je prošao i prihvaćen je sa 24 glasa za. Imamo niz stranaka i pojedinaca koji nas podržavaju. Oporbi ne zamjeram, jer je njihovo pravo da budu protiv ili suzdržani. Ipak, županijski proračun koji je ovog puta jedan od većih u RH i izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar jedni su od temelja za iduću godinu. Županijski proračun za 2021. godinu iznosi milijardu i 71 milijun kuna. Kada usporedimo sa 2013. godinom, proračun je devet puta veći. Naša Županija je te godine bila zadnja po povlačenju sredstava iz EU fondova, a sada smo treći u Hrvatskoj. To pokazuje na koji način mi radimo i kako provodimo aktivnosti“, rekao je župan Damir Bajs prilikom prezentacije proračuna za iduću godinu.

Župan Damir Bajs osvrnuo se i na stanje županijske blagajne, odnosno na punjenje proračuna, ali i brojne projekte koje županija financira, sufinancira ili pak predfinancira.

„Ove godine smo nažalost imali manje prihode i to za oko 15 posto. Samo pet milijuna kuna je do sada otišlo na obranu od koronavirusa, a isti smo iznos predvidjeli i za 2021. godinu. Ipak, nadamo se da nas čeka završetak korona krize. Županija je tijekom ove godine predfinancirala više od 25 milijuna kuna europskih projekata. Bilo je pitanje da li ćemo s projektima nastaviti ili stati. Naravno, odlučili smo hrabro ići dalje. Pred nama su još četiri velika projekta, jedan od njih je izgradnja Centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar. Neke naše kolege kažu kako smo mi prezaduženi, no za razliku od drugih, Bjelovarsko – bilogorska županija u osam godina nije uzela niti jedan kredit za svoje poslovanje. Sve su to krediti od prije. Dakle, kreditno zaduženje nije povećano radi županijskih potreba, dapače bili smo u mogućnosti dati svoja županijska sredstva, prvenstveno za naše škole, kao i druge subjekte. Županija je do sada bila likvidna i bez kredita. Sve što smo napravili, napravili smo vlastitim sredstvima. Naši projekti su u mnogim segmentima vezani za gospodarstvo. Otprilike 30 posto djelatnika u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji vezano je za građevinu. Činjenica je da su naši izvođači uspjeli u nizu natječaja, bilo da su bili glavni izvođači ili podizvođači. Investicije samo u Bjelovaru su u ovom trenutku više od 400 milijuna kuna i to je najveći ciklus investicija ikad, što vrijedi i za većinu gradova i općina. Ovakvim odgovornim postupanjem možemo nastaviti raditi dalje“,  zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA TEMU PRORAČUNA
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA TEMU PRORAČUNA
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA TEMU PRORAČUNA
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA TEMU PRORAČUNA
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA TEMU PRORAČUNA
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA TEMU PRORAČUNA
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA TEMU PRORAČUNA
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA TEMU PRORAČUNA
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA TEMU PRORAČUNA
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA TEMU PRORAČUNA
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a