• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Prosinac
30

PLETENICA ŽIVOTA

Udruga pomoć u kući starijim osobama Veliko Trojstvo u suradnji s parterima Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Općinom Veliko Trojstvo uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih krenula je u provođenje projekta „Pletenica života.“

Pletenica života ima za cilj poboljšati kvalitetu života osobama starije životne dobi, zadržavanje njihove aktivnosti i uključenosti u život lokalne zajednice. Provođenjem projekta želi se senzibilizirati lokalna zajednica na rješavanje problema osoba starije životne dobi i time doprinijeti prevenciji njihove socijalne isključenosti. Cilj projekta je obuhvatiti što veći broj starijih osoba i uključiti ih u izvaninstitucionalni oblik skrbi u lokalnoj zajednici kako bi im se poboljšala kvaliteta života.

Projekt je vrijedan 107.519,00 kuna i traje godinu dana. Provodi ga Udruga pomoć u kući starijim osobama iz Velikog Trojstva. Inače, u Velikom Trojstvu već se godinama provodi program Pomoć u kući starijim osobama i to uz financijsku potporu Bjelovarsko-bilogorske županije. Neizmjerno je to važan program čulo se u Velikom Trojstvu tijekom predstavljanja projekta Pletenica života koji se izvrsno nadopunjuje s programom Pomoć u kući.

Sama Pletenica života u svojoj provedbi podrazumijeva brigu u starijim i nemoćnim ljudima starijim od šezdeset i pet godina. Tako će se za njih pripremati obroci, održavati čistoća stambenog prostora, organizirati zdravstvena skrb, psihosocijalna potpora, a održavat će se i savjetodavne radionice u cilju zaštite njihove osobne sigurnosti, rekla je prilikom predstavljanja projekta njegova voditeljica Anka Kramarić.

Kada govorimo o ovom projektu meni je drago da je on prošao. On je jedan od tri projekta koji su odobreni za Bjelovarsko-bilogorsku županiju i u sva tri Županija je parter. Sukus je naravno pomoć u kući osobama starije životne dobi. To je posebno važno pitanje, jer naša  Županija je ruralna i ima puno staračkih domaćinstava. Naše djedovi i bake sigurno imaju potrebe za servisom u kući. Županija se prijavila zajedno s našim partnerima i na jedan veliki natječaj Ministarstva socijalne skrbi i čekamo početak iduće godine da vidimo hoće li on biti odobren. Prošli smo prve dvije faze projekta i ako se on u konačnici i odobri mi bi dobili milijun i dvjesto tisuća kuna. Ta sredstva bi nam u bitnome omogućila da mi u cijeloj Županiji osiguramo program Pomoć u kući. Znamo da je glavni financijer tog projekta trenutno sama Bjelovarsko-bilogorska županija, a projektom je obuhvaćen svaki deveti stanovnik Županije. To puno govori o važnosti samog projekta, istaknuo je župan Bajs na predstavljanju projekta Pletenica života u Velikom Trojstvu.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a