• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
24

POČETNA KONFERENCIJA EUROPSKOG PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE OSNOVNE ŠKOLE ŠTEFANJE

U Osnovnoj školi Štefanje održana je početna konferencija europskog projekta energetske obnove školske zgrade, projekta vrijednog 557.978,99 kuna, a posao je dobila domaća bjelovarska tvrtka BEL-BAU koja na školskoj zgradi mijenja vanjsku ovojnicu te radi izolaciju stropova.

Za energetsku obnovu škole preko europskih sredstava osigurano je 351.916,51 kuna, dok  preostalih 206.062,48 kuna osigurava osnivač škole Bjelovarsko-bilogorska županija. Jedna je to od škola koja se trenutno obnavlja na području Bjelovarsko-bilogorske županije, jer u obnovi je 11 školskih objekata vrijednih 27 milijuna kuna.

U Osnovnoj školi Štefanje ne kriju zadovoljstvo zbog realizacije tog projekta, jer uz bolje uvjete rada za 70-ak učenika i njihove nastavnike doći će i do značajnijih ušteda energije. Tako će uštede na energentima iznositi 50%, a ta ušteđena sredstva moći će se uputiti u projekte koji će poboljšati standard učenika.

Naime, kako se škole energetski obnavljaju samim time smanjuju se troškovi njihova održavanja, a na svojevrsni način ušteđena sredstva uz još dodatna sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije uložit će se u opremanje škola koje nakon energetske obnove onda očekuje i opremanje novim namještajem i drugom potrebnom opremom.

Za tu namjenu Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu za ovu godinu osigurala je vlastitih 1,3 milijuna kuna i to za novu opremu – stolice, klupe, cipelare, vješalice, garderobne ormariće, ormare za učionice te katedre.

Treba spomenuti kako je iz Bjelovarsko-bilogorske županije na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljeno još tridesetak projekata u školstvu vrijednih oko 100 milijuna kuna.

Prve Odluke o financiranju već su stigle u naše škole i slobodno se može reći kako je u našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji započela najveća energetska obnova škola u povijesti županije.

             Spomenuti projekti za sada su jedini način obnove naših škola putem europskog novca što pokazuje kako Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa svojom Razvojnom agencijom prati raspisane natječaje i uspješno prijavljuje projekte i povlači europska sredstva.

Time će se ostvariti cilj kompletno obnovljenih i opremljenih ne samo matičnih, već i područnih škola, i samim time našoj djeci, učenicima i profesorima omogućiti uvjeti rada i školovanja primjerni vremenu u kojemu živimo – vremenu 21. stoljeća.

„Sada kada smo ulazili u školu vidjeli smo da su radovi krenuli, da je već puno toga napravljeno, da je škola postala jedno gradilište. Energetska kriza je u današnje vrijeme i mi smo se priključili uštedama potpisujući projekt s firmom kojom koja radi radove Bel-bau. Ušteda energije u projektu kojeg smo kandidirali - izračun pokazuje uštedu veću od 50% . Na taj način ta sredstva mogu se preusmjeriti dalje u razvoj ove škole, odnosno u nabavu nove tehnologije i potrebama ovog vremena i budućnosti. Sama vrijednost projekta u ukupnosti maksimalno je dozvoljena negdje malo više od 550 tisuća kuna s PDV-om i to bi trebalo zadovoljiti, odnosno sve etape tog projekta pokriti, a naravno potraživanje sredstava ide prema stvarnim situacijama i računima. Sama škola kao škola ne bi mogla sama provoditi ovakve projekte jer mi smo samo prosvjetari i učitelji i svakako su nam potrebni ovako dobri suradnici pa ću ja zahvaliti našoj županiji koja nas podržava u svakom koraku i gospodinu županu Damiru Bajsu“, istaknula je ravnateljica OŠ Štefanje Zlata Halauš.


„Veseli me svaki novi projekt u našoj općini i ovim putem se zahvaljujem županu na podršci i realizaciji ovog projekta. Došli smo do realizacije projekta i nadam se da će ovaj projekt učiniti efekt koji smo planirali, znači ušteda u školskom proračunu nekakvih 50-60 tisuća kuna što će se moći utrošiti u neke druge aktivnosti i dizanje standarda u samoj školi“, istaknuo je načelnik Općine Štefanje Ivo Emić.


„Kao što vidite radovi su započeti, u tijeku su na toplinskoj ovojnici fasade. Sve radove s obzirom da znamo da je građevina prljav i bučan posao, dogovaramo s ravnateljicom i pokušali smo raditi i napraviti cijelu organizaciju da što manje smetamo učenicima. Htio bih se zahvaliti ravnateljici na suradnji, nikakvih prepreka nismo imali. Radi se prema projektu energetske obnove, stavke su projektom definirane od kvalitete materijala na dalje, odabrana je završna boja i sve će biti gotovo po ugovoru koji je potpisan za dovršenje ovog projekta“, rekao je Domagoj Beličić direktor tvrtke BEL-BAU Bjelovar.


„Kada govorimo o školstvu u našoj županiji, školstvo nalazi se u nazočnosti županije i nastojimo da kroz niz aktivnosti dignemo standard na ono što očekujemo u 21. stoljeću. Jedna od tih mogućnosti i aktivnosti je energetska obnova, a to znači jednu temeljitu obnovu naših škola. Ovoga trenutka u županiji u tijeku je 11 takvih obnova. Investicija za ovu školu je 557 tisuća kuna i ja ću reći da će se time dati jedan novi standard u ovoj školi. Bjelovarsko – bilogorska županija će uz sufinanciranje napraviti jedan iskorak, a to je da u 2018. smo predvidjeli sredstva za opremanje škola, negdje oko milijun i tristo tisuća kuna. Škole ćemo opremiti kroz namještaj i dio opreme . Tako da škole neće biti samo obnovljene samo izvana. Očekujemo i nova računala na temelju promjena informatike, temelju promjena nastavnog plana i uvođenje obavezne informatike tu čekamo dogovor sa resornim Ministarstvom“, naglasio je župan Bajs u Štefanju.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a