• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Lipanj
30

PODRŠKA DJECI S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU I NJIHOVIM OBITELJIMA

Župan Damir Bajs potpisao je ugovor o Protokolu o podršci djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.

Na Okruglom stolu predstavljen je projekt „Osnaživanje obitelji i djece s teškoćama u razvoju“ i njegovi rezultati, kojeg provodi Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize. Projekt u vrijednosti od 197.526,60 eura financira EU bespovratnim sredstvima. Osim nositelja projekta, partneri su Centar za rehabilitaciju Zagreb – podružnica Sloboština, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, te Udruga invalida Križevci.

Projekt ima tri specifična cilja, osiguravanje dostupnosti patronaže, osnivanje dnevnih centara s ciljem pružanja odmora od skrbi,  poticanje zapošljavanja stručnjaka u tri županije te uspostavljanje mehanizma koordinacije i suradnje između relevantnih aktera za rješavanje problema.

Osim predstavljanja projekta, potpisan je Protokol o podršci djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima čiji su potpisnici bili župan Damir Bajs, zamjenica gradonačelnika Bjelovara Lidija Novosel, predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize Rafael Pejčinović, te predsjednik Udruga tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel.

Važnost ovog Protokola je da se socijalne usluge, koje su pružane tijekom projekta, nastave i nakon završetka projekta, te da se usluge prošire na cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, istaknuo je predstavnik partnera i domaćin u projektu, Tomislav Novosel koji je veoma zadovoljan dosadašnjim rezultatima projekta. U Bjelovaru su razvijene dvije aktivnosti, a to su dnevni centar i patronaža. Prije ovog projekta, roditelji su svoju djecu vodili u Zagreb, a sada imaju mogućnost rehabilitacije u svom gradu, istaknuo je Novosel. Također je izrazio nadu da će se protokolom pružiti podrška ovoj inicijativi. - Protokol ne obvezuje nikoga, ali stvara pozitivnu platformu za djelovanje u budućnosti, zaključio je Novosel.

Nama je želja bila da se ova socijalna usluga pomoći dovede tamo gdje je ona najviše potrebna, a to je u obitelji i u njihovim kućama. Potpisivanje ovog protokola trebalo bi unaprijediti ovu uslugu, jer kada projekt završi u prosincu, ne želimo okrenuti leđa djeci i roditeljima i reći da nemamo više sredstava. Dat će nam mogućnost da se isti oblik usluge pokuša proširiti na područje grada Bjelovar i prostor Bjelovarsko – bilogorske županije, jer svrha je da se što više socijalnih usluga pruži lokalnoj zajednici, istaknuo je , predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize Rafael Pejčinović.

Mi ćemo ćemo pokušati djeci s teškoćama i njihovim roditeljima dio programa koji se odvija u Zagrebu, dovesti u Bjelovar kako bi djeca i korisnici ostali u svojoj obitelji. Nismo toliko moćni kao Zagreb, ali ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi dio ovog projekta zaživio i ostao u Bjelovaru, kako bi djeca ostala u svojoj zajednici, a ne da grade tuđu zajednicu, rekla je zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Lidija Novosel.

Svako se društvo nalazi pred velikim izazovom, a to je koliko smo ustvari socijalna država, odnosno koliko smo spremni pomoći onima kojima je to potrebno. Upravo ovaj program pomaže djeci s poteškoćama i njihovim obiteljima. Ta djeca moraju dobiti pomoć od države, ali naravno i od zajednice, u ovom slučaju Bjelovarsko-bilogorske županije. Zadovoljstvo mi je potpisati protokol, zato što je ovaj program pomogao osamnaestero djece s područja županije. Za ovakve programe novac se mora naći, jer pomaže i roditeljima i djeci. Djecu ne treba izdvajati iz svojih obitelji, iz kraja iz kojih žive. A upravo je smisao ovog programa da djeca ostanu tamo gdje žive, s onima koji ih najviše vole, jer nitko ne može više voljeti dijete od roditelja. Stoga, stručnjaci trebaju doći roditeljima i djeci, a ne oni stručnjacima, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a