• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Ožujak
5

PODRUČJE BBŽ JEDNO USLUŽNO PODRUČJE?

Nakon održanog sastanak s predstavnicima komunalnih poduzeća s područja Županije i njihovim osnivačima, gradonačelnicima i načelnicima kao i predstavnicima HGK i Obrtničke komore, održan je i sastanak u Ministarstvu poljoprivrede sa pomoćnikom ministra Draženom Kurečićem pri Upravi vodnog gospodarstva. Nakon održanog sastanka župan Damir Bajs sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je zajedno sa članovima delegacije informirao javnost o elaboriranju stavova kojim se zalažemo da područje Bjelovarsko-bilogorske županije bude jedno uslužno područje.

Župan Damir Bajs, zamjenik župana Neven Alić, gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec, zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević, gradonačelnik grada Daruvara Dalibor Rohlik, predsjednik uprave bjelovarskog Komunalca Ivan Ivančić, direktor Darkoma Daruvar Stjepan Juraić, direktor Bjelovarsko-bilogorskih voda Dragan Lučić činili su delegaciju iz naše županije na sastanku u Ministarstu poljoprivrede. Tema sastanka je bila prijedlog Uredbe o uslužnim područjima vodoopskrbnog sustava Republike Hrvatske i vodoopskrbaa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Osim pomoćnika Ministra na sastanku je naša delegacija imala izlaganje pred Povjerenstvom koje je radilo na prijedlogu Uredbe o uslužnim područjima vodoopskrbnog sustava Republike Hrvatske.
Naša delegacija osporila je tvrdnje za kojima se vodilo to Povjerenstvo da Bjelovarsko-bilogorska županija kao uslužno područje se pripoji  Koprivničko-križevačkoj županiji, te su dokazali da nema nikakvih razloga niti potreba da naša županija ne bude samostalno uslužno područje. Vodoopskrbni sustav BBŽ u proteklih 25 godina rađen je u suglasnosti s Hrvatskim vodama kao jedna tehnološka cjelina, pri čemu možemo reći da zadovoljavamo kriterij tehnološke cjelovitosti. Izvorište Delovi proizvodi tri milijuna kubika pitke vode što je trenutna potreba naše županije, izvor Daruvar dva i pol milijuna kubika, od izdašnijih izvora pitke vode tu su još Čazma, V. Grđevac i Grubišno Polje. Naš sustav je u tom smislu potpuno smoodrživ i ekonomski isplativ jer unutar županije imamo više nego dostane količine pitke vode. Svaki od gradova u županiji ima svoj intergalni sustav vodoopskrbe koji je sam sebi dostatan.
Župan je naglasio kako je to jedna od rijetkih uredbi koja je išla na javnu raspravu, pa smo tim putem iskoristili svoje pravo da pismeno uputimo primjedbe i usmeno pokušamo obraniti naš stav. Vođenje EU projekata na vodoopskrbi i zaštiti voda, a upravo najveći dio ukupnosti daljnjih ulaganja je na našoj županiji, ako Uredba i prođe kakao je prvotvno predložena, tada bi bili u situaciji da naši građani i gospodarstvenici plaćaju veću cijenu vode, a ta razlika bi išla u zajedničku firmu sa sjedištem u susjednoj županiji. Također koprivnička strana ne smatra potrebitim spajanje ta dva područja.
Nakon svega Povjerenstvo koje je radilo na prijedlogu Uredbe dovedeno je u situaciju da ozbiljno razmišlja o opravdanosti svog prijedloga oko pripajanju uslužnog područja BBŽ sa Koprivničko-križevačkom županijom. Za oko tjedan dana očekuje se njihovo očitovanje.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a