• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Studeni
6

POKRENUTA INICIJATIVA DA BJELOVARSKO – BILOGORSKA ŽUPANIJA POSTANE PRVA ŽUPANIJA PRIJATELJ DOJENJA

Proglašenjem rodilišta Opće bolnice Bjelovar „Rodilištem prijateljem djece“, višegodišnjim organiziranjem trudničkih tečajeva i radom „Savjetovališta za djecu – prijatelj dojenja“ u specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji mr.sc. Marije Čatipović, u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji stvoren je dio preduvjeta za stjecanje titule „Županija prijatelj dojenja“. Mišljenje je to predstavnika UNICEF-a u Hrvatskoj prof.dr. Josipa Grgurića čiju je ideju prihvatio župan Miroslav Čačija.

 

Županija je stoga organizirala sastanak za pokretanje inicijative „Bjelovarsko – bilogorska županija prijatelj dojenja“ na kojemu su se okupili liječnici pedijatri specijalističkih pedijatrijskih ordinaciji s područje Županije, patronažne sestre Doma zdravlja BBŽ, predstavnici Opće bolnice Bjelovar, Područne službe HZZO- a Bjelovar i svi koji su na bilo koji način sudjelovali u promicanju dojenja. Prema riječima prof.dr. Josipa Gregurića prilika je ovo da se dosadašnje aktivnosti službi i pedijatrijskih ordinacija, rodilišta i dječjeg odjela Opće bolnice, koji su za svaku pohvalu, objedine jedinstvenom standardizacijom. Bilo je riječi i o tome što još treba učiniti kako bi se ostvario cilj da Bjelovarsko – bilogorska županija postane prijatelj dojenja. U Hrvatskoj osam specijalističkih pedijatrijskih ambulanti ima status „Savjetovališta za djecu – prijatelj dojenja“, jedna od njih je u Bjelovaru. Tako je jedan od prvih ciljeva u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, stjecanje uvjeta za takva savjetovališta u svim specijalističkim pedijatrijskim ordinacijama.  Odmah se kreće u konstituiranje Koordinacijskog tima u kojemu će biti predstavnici svih gradova i koji će u najkraćem roku napraviti plan konkretnih aktivnosti. Jedna od obaveza, prije no što Županija postane prijatelj dojenja, je da taj status mora dobiti i Dječji odjel Opće bolnice. To je planirano u sljedećoj godini, a kako to zahtjeva materijalna ulaganja, župan Čačija obećao je podršku. 
Inače, već deset godina promicanje dojenja globalna je strategija UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije za prehranu djece i novorođenčadi u Hrvatskoj.  Ona daje smjernice o tome kako štititi, promicati i podržavati isključivo dojenje u prvih šest mjeseci i daljnje dojenje tijekom dvije ili više godina u kombinaciji s odgovarajućom prehranom. Prema UNICEF-ovom Izvještaju o stanju djece u svijetu iz 2011. godine, samo 32,6 posto od ukupno 136,7 milijuna novorođene djece u svijetu godišnje isključivo je dojeno u prvih šest mjeseci života. Aktivnostima UNICEF- a u Hrvatskoj sve veći broj majki u Hrvatskoj doji svoju djecu. Tako je postotak isključivo dojene djece u dobi od rođenja do dva mjeseca 2010. godine bio 66,3 posto. Na žalost, postotak isključivo dojene djece se smanjuje s povećanjem dobi djece. Tako svega 15,9 posto djece u dobi do šest mjeseci ostaje isključivo dojeno. Ti podaci iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazuju na potrebu da se cijela zajednica u većoj mjeri angažira oko dojenja, a Bjelovarsko – bilogorska županija bit će prva u Hrvatskoj u tome.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a