• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Prosinac
29

POLA MILIJUNA KUNA ZA PROGRAME UMIROVLJENIČKIH UDRUGA

Župan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije Ivan Prekrat potpisali su ugovor o financijskoj potpori Županije Matici umirovljenika. Matica umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije javila se na javni poziv Županije koji je išao prema umirovljeničkim udrugama, a vezan uz ostvarenje financijske potpore za njihove projekte.

Župan Damir Bajs i novo vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije uveli su niz novih programa, a jedan od njih tiče se i umirovljeniče populacije. Naime, politika prema umirovljenicima doživjela je  potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner umirovljeničkim udrugama na čelu s Maticom umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Po prvi puta u povijesti Županije umirovljenici su dobili i svoj Odbor pri Županijskoj skupštini.

Već 2013 Županija je u  svom proračunu za umirovljeničke udruge osigurala 200 tisuća kuna. Za njih su udruge mogle konkurirati sa svojim programima iz područja  socijalnih potreba za umirovljenike, zdravstvenu skrb, a kandidirati su se mogli i programi koji se odnose na društveni dio, u okviru kojeg se umirovljenicima omogućavaju razni stimulativni sadržaji poput natjecanja, druženja i dodatnog obrazovanja.

I dok su te 2013 umirovljeničke udruge s manje projekata konkurirale za sredstva, ove 2014 na Javni poziv Županije pristigli su projekti od čak 30 umirovljeničkih udruga koje su ostvarile pola milijuna kuna iz županijskog proračuna.

Kada bi se tim sredstvima pribrojila sredstva koja Bjelovarsko-bilogorska županija odvaja za program „ Pomoć u kući starijim osobama,“ a putem kojeg se  pomaže potrebitim građanima starije životne dobi, onda se dolazi do gotovo 2 milijuna kuna pomoći svojim umirovljenicima od strane Županije.

Kao što znate od 2013. godine promjenom politike koju je imala Županija mi smo odobrili znatna sredstva umirovljeničkim udrugama. Prošle godine je to bilo oko 230 tisuća kuna, a za 2014. predviđeno je oko pola milijuna kuna.  Ta sredstva su namijenjena prvenstvo za poboljšanje standarda umirovljenika, ali i za uključenost te populacije među ostali dio stanovništva. Partneri u tom projektu su umirovljeničke udruge, a prvenstveno županijska Matica umirovljenika, ali i općinske i gradske organizacije. Ono što je važno da naše umirovljeničke udruge počinju osmišljavati programe i bivaju sve kreativnije u tome. Najbolje se to vidi ove godine kada je došlo tridesetak zahtjeva. To je puno više nego 2013. godine i reći ću da smo prošle godine zbog pomanjkanja zahtjeva od strane umirovljeničkih udruga mi čak pomaknuli rokove kako bi uz pomoć ljudi koji se time bave umirovljenici mogli napraviti svoje programe.  Mi ćemo i u 2015. nastaviti ovaj program i sve ono što smo zacrtali što se tiče umirovljenika. Oslonit ćemo se na udruge i nastaviti program koji imamo, rekao je župan Damir Bajs prilikom potpisivanja ugovora.

Županu Damir Bajsu zahvalio je predsjednik županijske Matice umirovljenika Ivan Prekrat ističući kako je Matica živnula dolaskom na vlast župana Bajsa i njegove nove ekipe. Pola milijuna kuna koliko dobivaju iz proračuna puno im znači i sretnu su, kaže Prekrat, što žive u drugoj Županiji u Hrvatskoj po visini izdvojenih sredstava za umirovljeničku populaciju

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a