• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Ožujak
11

POMOĆ CARITASU VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs primio je ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije, a prijemu je nazočio i bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Prijem je održan s ciljem produbljivanja suradnje Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije i Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, s Bjelovarsko-bilogorskom županijom.

Kao i nekoliko zadnjih godina, u Hrvatskoj je prošli tjedan provedena akcija «Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini”. Sav prikupljeni novac sa župa iz cijele Hrvatske, preko Hrvatskog Caritasa proslijeđuje se Caritasu Bosne i Hercegovine, a zatim se preko Caritasa pojedinih nad/biskupija u BiH pomaže ljudima u potrebi. U toj akciji sudjeluju i župe Bjelovarsko-križevačke biskupije, a sada želi pripomoći i Bjelovarsko-bilogorska županija. Jedan od korisnika ove akcije je i Caritas Vrhbosanske nadbiskupije.
Riječ je o Caritasu kojeg je utemeljio Vrhbosanski nadbiskup blagopokojni dr. Ivan Šarić  davne 1931. godine sa sjedištem u Sarajevu. Caritas je od utemeljenja  pronalazio način biti i ostati uz čovjeka u potrebi, čovjeka koji je od bližnjih ostavljen i zaboravljen.
Iako je rad Caritasa u vremenu komunističke vladavine zabranjen, Caritas nikad nije prestao sa svojim djelovanjem preko župa, pojedinaca koji su uvijek svjedočili misiju i poslanje te crkvene institucije. Vrijeme Domovinskog rata ponovno je aktualizirao rad Caritasa koji djeluje i danas kroz različite programe i uvijek traži nove načine kako biti i ostati uz brata i sestru u potrebi.
Misija je to i Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije, a svoju svesrdnu pomoć želi dati i Bjelovarsko-bilogorska županija svjesna činjenice da ljudi u potrebi uvijek ima. Ne treba pri tome zanemariti i činjenicu da se rad Caritas može okarakterizirati kao dobrotvornost koja proizlazi iz ljubavi prema bližnjemu, dakle ono što uistinu Katolička crkva i jest. Kada govorimo o suradnji Hrvatske i BIH ja ću reći da postoji jedna suradnja Caritasa Katoličke crkve. Upravo je i završio Tjedan solidarnosti putem kojeg se pomagalo Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini. I naša Biskupija kao i sve pridružila se toj akciji i ja kao župan samo se mogu zahvaliti svim plemenitim ljudima koji su darovali svoja sredstva kako bi pomogli ljudima u potrebi u susjednoj državi, istaknuo je župan Damir Bajs na konferenciji za novinare. Ključni projekti koje Caritas Vrhbosanske nadbiskupije provodi odnosno gdje troši ova sredstva su dvije pučke kuhinje. Jedna se nalazi u Sarajevu gdje ima oko tristotinjak korisnika, a druga se nalazi u Zenici gdje je nešto manje korisnika. Znate da je nezaposlenost u BIH jako velika, preko 40% je nezaposlenih, mirovine su mizerne oko 1200 kuna i ljudima treba pomoći. Jako puno je potraživanja od Caritasa, jako puno je zamolbi od lijekova, prehrane, novčanih sredstava i svega drugog. Još jedan važan projekt gdje se ova sredstva koriste je kućna njega starih i nemoćnih. Na tri mjesta naše medicinske sestre obilaze korisnike. To su naši ključni projekti gdje ova sredstva koja dobijemo i utrošimo, rekao je ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije Mirko Šimić. Naša Biskupija već devet godina, odnosno dok smo još bili u Zagrebačkoj nadbiskupiji, sudjeluje u akciji Tjedan solidarnosti prikupljajući novčana sredstva koja preko Hrvatskog Caritasa biskupske konferencije prosljeđuje u Vrhbosansku nadbiskupiju. Veseli me da tu suradnju produbljujemo ove godine prisustvom ravnatelja Caritasa vlč. Mirka Šimića ovdje u našoj Biskupiji, istaknuo je ravnatelj Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije prečasni Josip Stipančević. Ova akcija solidarnosti s ljudima u Bosni i Hercegovini ima svoju kontinuitet i ona pokazuje našu svijest i našu želju i htijenje da se pomogne i da se učini ono što je potrebno. Oni naravno najbolje znaju u Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije koje su potrebe i koji su projekti u Nadbiskupiji koje će oni iz tih sredstava podupirati. Zahvaljujem županu što je iskazao interes za sve ono što čini Crkva, jer Crkva ima svoj kontinuitet i čini sve bez obzira na situaciju i okolnosti koje su u državi. Mi znamo svi kakva je situacija u Hrvatskoj i gospodarska i politička, ali mislim da uvijek ima prostora za činiti nešto dobro , poručio je biskup bjelovarsko-križevački monsinjor Vjekoslav Huzjak.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a