• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Listopad
22

POMOĆ STRADALIM POLJOPRIVREDNIM GOSPODARSTVIMA OD KLIZIŠTA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs posjetio je Općinu Šandrovac, a razlog posjeta bio je problem klizišta na tom području i pomoć stradalim obiteljskim gospodarstvima.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs početkom travnja proglasio je elementarnu nepogodu odrona zemljišta za dijelove Grada Garešnice i šest Općina Ivanska, Sirač, Berek, Šandrovac, Velika Pisanica i Kapela koje su bile pogođene klizištima nastalim uslijed velikih količina oborina i dugotrajnog nakupljanja vode, te odrona zemljišta. Ukupna procijenjena šteta na području Grada Garešnice i  šest Općina procijenjena je na 29.173.707,88  kuna.

          Brojna klizišta uzrokovana odronom zemljišta na području Grada Garešnice i navedenih šest Općina prouzrokovala su štete na obiteljskim kućama, gospodarskim zgradama, društvenim Domovima, komunalnoj infrastrukturi, prometnicama, te na poljoprivrednim zemljištima. Kako bi se dio šteta ublažio Bjelovarsko-bilogorska županija i njena Razvojna agencija pomoći će svojim poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima u pripremi projekata putem kojih bi mogli ostvariti pomoć.  Jedna od mogućnosti je prijava na Mjeru 5. Ruralnog razvoja, točnije podmjeru 5.2. „Potpora za ulaganje u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima.

         Mjera je to putem koje se mogu povući sredstva za:

-  sanaciju poljoprivrednog zemljišta,
-  građenje poljoprivrednih gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture,
-  popravak ili nabavu novih/rabljenih poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme,
-  nabavu osnovnog stada/matičnog jata kod domaćih životinja,
-  nabavu i sadnju višegodišnjeg bilja,
-  opće troškove u iznosu do 10%  vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta,

          Naime, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs naložio je županijskoj Regionalnoj razvojnoj agenciji da izađe na teren i pomogne oštećenim poljoprivrednim gospodarstvima da naprave i prijave projekte na navedenu mjeru. Dakle, ljudi ne moraju dolaziti u Agenciju i tražiti pomoć već je dobiti u svojima domovima ne samo savjet, već i stručnu pomoć da projekt uspješno i apliciraju.

          Nije to novost u radu tima župana Bajsa. Podsjetimo i sama promocija fonda Ruralnog razvoja bila je organizirana po općinama i gradovima diljem županije na način da su djelatnici RERE odlazili zainteresiranim građanima u njihove sredine kako bi i educirali, ali im i približili fond za Ruralni razvoj, te im pomogli u izradi i apliciranju njihovih projekata.

Početkom godine proglasio sam elementarnu nepogodu u Gradu Garešnici i šest općina gdje je šteta procijenjenana oko 30 milijuna kuna. Niz kuća pogođeno je odronom čime je nastala šteta. Ovdje u Šandrovcu sanacija je napravljena, ali nije do kraja. Potrebno je riješiti pitanje pilona, odnosno betonskih konstrukcija. Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je mjeru 5.2. gdje se prijaviti mogu objekti koji su pogođeni elementarnom nepogodom, a država će financirati troškove za niz aktivnosti koje su potrebne kako bi se otklonila šteta. Mi želimo da vlasnici pogođenih kuća dobiju ta sredstva, stoga ćemo se mi dogovoriti s njima kako bi naša Regionalna razvojna agencija napravila prijavu koju će oni potpisati. Naša agencija napravit će prijavu za sve bez ikakve naknade sve u cilju pomoći oštećenim domaćinstvima, naglasio je župan Bajs u Šandrovcu.

Sve u kući je popucalo i stanje je jako loše, možda ovu zimu ni ne provedemo ovdje. Od sanacije do sada su nam zemlju iskrcali. Prijavit ćemo se na mjeru kako bi nam županija pomogla u saniranju šteta, a vidjet ćemo što će se još dogoditi, rekla je vlasnica jedne od oštećenih kuća Mara Bedeković.


Mi  imamo 10-15 klizišta ovdje u općini, a to smo sanirali koliko smo mogli. Problem je što mi imamo glinu koja je jako masna, pa kada se površinska zemlja namočila ona je samo kliznula. Kod kuća se vidi rascjep i zelena glina. Cesta koja vodi prema Maglenči ima isti problem. Žalosno je što od Vlade nismo mogli dobiti pomoć kako bismo napravili pilote i završili projekt. Područje je obišao i Geokom iz Zagreba i rekli su na koji način bi se trebalo sanirati, da smo to napravili sve bi bilo dobro. Sada Županija nema sredstva, ni vlasnici, a ni mi stoga se nadam pomoći, rekao je načelnik Općine Šandrovac Josip Dekalić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a