• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
26

POMOĆNICA MINISTRICE ZNANOSTI I OBRAZOVANJA LIDIJA KRALJ POSJETILA OSNOVNU ŠKOLU ČAZMA U SKLOPU PRIPREMA ZA EKSPERIMENTALNI PROGRAM „ŠKOLA ZA ŽIVOT“

Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj posjetila je Osnovnu školu Čazma u sklopu priprema za eksperimentalni program „Škola za život“. Tom prigodom održane su radionice za učitelje prvog, petog i sedmog razreda. Radionicama je prethodila konferencija za medije na kojoj je sudjelovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Podsjetimo, čazmanska osnovna škola jedna je od tri škole s područja naše županije koja je ušla u eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“. Uz čazmansku školu tu su Osnovna škola Mate Lovraka iz Velikog Grđevca te Srednja škola Augusta Šenoe Garešnica. Tako su se naše tri škole našle u društvu 72 škole u Hrvatskoj u kojima će se od iduće školske godine odvijati eksperimentalna nastava.

Kako bi sve bilo spremno za početak eksperimentalnog programa potrebne su temeljite pripreme. Tako je posjet pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja Lidije Kralj te mentorskog tima čazmanskoj školi tek prvi od predviđenih pet savjetničkih posjeta tijekom kojih će učitelji prolaziti virtualnu edukaciju i savjetovanja kako bi se eksperimentalni program „Škola za život“ što uspješnije provodio.

Program će se provoditi u 1. i 5. razredu u svim predmetima i u 7. razredu u predmetima biologija, kemija i fizika. U srednjim školama eksperimentalni program provodit će se u 1. razredu gimnazija u svim nastavnim predmetima te u 1. razredu strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima.

Škole koje su odabrane očekuje potpuno nov pristup u radu. Učitelji  će osmišljavati aktivnosti i sadržaje za realizaciju ishoda iz samih kurikuluma. U samom nastavnom procesu primjenjivat će se nove metoda rada, načini rada i metode vrednovanja. Učitelji će do rujna prolaziti brojne edukacije i stručna usavršavanja kako bi potpuno spremni dočekali primjenu kurikuluma. Također se očekuje administrativno rasterećenje učitelja.

Odabrane škole očekuje i opremanje sportskom opremom, opremom za kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij i informatičko opremanje. Učenici i učitelji dobit će besplatan pristup Internetu i tablete, a sve to zajedno za roditelji neće imati nikakva dodatna financijska opterećenja. Očekuje se i rasterećenje školskih torbi jer će se smanjiti opseg tiskanih izdanja udžbenika.

Sve u svemu naše učenike i njihove nastavnike očekuje potpuno novi pristup radu, novi kurikulumi, digitalni udžbenici, tableti, opremljeni kabineti, besplatan Internet, nove metode poučavanja koje iziskuju kritičko i logičko zaključivanje kod učenika. Sve u svemu nastava svojstvena vremenu u kojem živimo i standardu 21. stoljeća.

Inače, nadležno Ministarstvo osiguralo je za provođenje tog programa 200 milijuna kuna što državnih što europskih sredstava, a svoju potporu programu daje i Bjelovarsko-bilogorska županija. Našoj županiji ulaganje u školstvo i obrazovanje visoko je na ljestvici županijskih prioriteta. Dokazuje to i vidno poboljšanje u materijalne uvjete u školama, jer podsjetimo Županija je u europskom projektu obnove 11 županijskih škola, vrijednom 27 milijuna kuna. I na novom europskom natječaju za obnovu škola prijavljeno je njih četrdesetak vrijednosti projekata oko 130 milijuna kuna. Time će se gotovo u potpunosti obnoviti sve naše matične, ali i područne škole. Paralelno s tim ulaže se i u opremanje i podizanje kvalitete informatičke opreme i digitalizacije škola, u što zasigurno ulazi i ovaj projekt „Škola za život.“

„Naša škola jedna je od 72 škole u Republici Hrvatskoj koje su od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja odabrane za provođenje eksperimentalnog programa „Škola za život“. Ovom prilikom moram se posebno zahvaliti županu Bjelovarsko-bilogorske županije Damiru Bajsu i samoj Županiji kao osnivaču koji su nas podržali i dali svoju suglasnost za javni poziv kako bismo se prijavili. U svom motivacijskom pismu naglasili smo kako želimo biti moderna i svrsishodna škola i to škola u kojoj radost na licu učenika ne nestaje ulaskom u nju. Škola koja daje prostor radoznalosti, istraživanju, kreativnosti, inicijativama, u kojoj učenik i učitelj mijenjaju uloge i međusobno se poučavaju. Takva škola koja svaki odgovor prima kao vrijedan, cijeneći put kojim se do odgovora došlo. Škola koja prepoznaje i podržava različitost i toleranciju“, istaknula je ravnateljica OŠ Čazma Lidija Osman.

„Vjerujemo da upravo ova reforma po prvi puta nosi jasan, čvrst i sveobuhvatan okvir promjena obrazovnog sustava od vrtića do fakulteta i želimo biti dio ovog procesa od samog početka. Svjesni smo da promjene neće doći preko noći, ali će biti polazište za primjenu kompetencijskog pristupa usklađenog prema odgojno obrazovnim potrebama djece, različitim po svojim sposobnostima, životnim iskustvima, potrebama, interesima i mogućnostima. Želimo biti u sustavu gdje će se umjesto krutih nastavnih programa učiteljima dati sloboda da sami kreiraju, prema svom iskustvu i potrebama samog učenika, prilagođavajući različite metode i oblike rada, poučavanja i učenja, koje omogućuju aktivnu ulogu učenika s ciljem razvijanja temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje“, istaknula je učiteljica engleskog jezika Ljijana Kolar Pantaler.

„Moram reći da mi je zadovoljstvo i na ponos da naša Bjelovarsko-bilogorska županija ima čak tri škole koje se nalaze u eksperimentalnom programu „Škola za život“.  Uz školu Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, tu je Srednja škola Augusta Šenoe Garešnica i OŠ Čazma. To govorim stoga što malo koja županija ima toliko škola u tom programu.  Kada govorimo o OŠ Čazma i ulasku u ovaj program, reći ću da ono što je pred vama je ipak jedan novi pogled na školstvo. Škola treba jednu promjenu, treba zaokret i treba biti okrenuta prema učenicima na jedan kreativan način. Škole koje su ušle u ovaj program dobit će dio sredstava, otprilike 3 milijuna kuna po školi. To će biti pola za obrazovanje, pola za opremanje same škole. Najvažnije od svega je da treba doći do novog načina razmišljanja i to je posao koji je pred učiteljima. I trebamo doći do onog što je najvažnije, a to je kritičko i logičko zaključivanje kod učenika na način da smanjimo školske torbe,a povećamo kreativnost kod naših učenika, „ naglasio je župan Damir Bajs.

„Značajan pokazatelj promjena u sustavu obrazovanja je suradnja između osnivača, škola, ministarstava, roditelja jer samo na taj način možemo svi zajednički donijeti promjenu u sustavu obrazovanja. Mislim da je za to došlo krajnje vrijeme da se svi zajedno primimo posla i pokažemo koliko dobro zaista jesmo. Jer ja kažem da mi imamo izvrsne učitelje koji su sve ove godine držali naš sustav obrazovanja. Drago mi je da intenzivno sudjelujete u procesu edukacije. Podizanjem vaših profesionalnih kompetencija očekujemo promjene koje će se već u rujnu odraziti na naše učenike“, rekla je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a