• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Siječanj
16

PONOVNO EMITIRANJE ŽUPANIJSKE PANORAME IZ DOPISNIŠTVA HRT-a BJELOVAR

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima održao je konferenciju za medije na temu ponovnog emitiranja Županijske panorame iz dopisništva Hrvatske radiotelevizije iz Bjelovara. Naime, na prijedlog župana Bajsa Županijska skupština prihvatila je Rezoluciju vezanu uz emitiranje Županijske panorame – dopisništva HRT-a Bjelovar u Informativnom programu Hrvatske radiotelevizije.

Rezolucija Bjelovarsko-bilogorske županije upućena je na znanje čelništvu Hrvatske radiotelevizije Programskom vijeću, Nadzornom odboru i Glavnom ravnatelju i za očekivati je da se Županijska panorama uvrsti u programsku shemu javne medijske kuće.

Podsjetimo, nakon dvije godine zalaganjem upravo Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa ponovno je otvoreno dopisništvo HRT-a u gradu Bjelovaru, te su se tako stekli kako prostorni, tako i kadrovski uvjeti za emitiranje Županijske panorame iz dopisništva u Bjelovaru. Na taj način u Informativnom programu Hrvatske radiotelevizije bilo bi zastupljeno više vijesti, reportaža, ne samo iz našeg kraja, već i okolnih županija.

Trenutno se s kontinenta Hrvatske Županijske panorame emitiraju samo iz studija u Osijeku i Čakovcu, čime su gledatelji ovog dijela Hrvatske zakinuti za informacije o događanjima na njihovom području, a koje su imali prilike vidjeti i informirati se putem većeg broja priloga i u većoj minutaži upravo u Županijskoj panorami.

Podsjetimo, župan Bajs i tadašnji v.d. ravnatelj HRT-a Siniša Kovačić  potpisali su Ugovor o zakupu poslovnog prostora od strane HRT-a, a koji je u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije, za potrebe dopisništva HRT-a u gradu Bjelovaru. Naime, Hrvatska radiotelevizija javila se na Javni poziv Bjelovarsko-bilogorske županije i ostvarila pravo najma prostora za potrebe svog dopisništva na adresi Trg Eugena Kvaternika 13 u samom centu grada Bjelovara.

„Danas i ovdje tema će biti vezana uz naš zahtjev za povratak Županijske panorame u programsku shemu Hrvatske televizije. Moram reći da kad govorimo o tome, onda govorimo o činjenici da  prije dvije godine za ravnateljstva bivšeg ravnatelja Radmana došlo je do odluke da se ukinu praktički sva dopisništva i gotovo svi studiji na kontinentu. Unatoč našem protivljenju, to se zbilja i dogodilo. Moram naglasiti da smo time ostali bez javnog servisa i bili su stalni naši zahtjevi za povrat Hrvatske televizije na ove prostore. Za vrijeme v.d. ravnatelja Siniše Kovačića promijenila se politika i za to vrijeme su u Hrvatskoj osnovana tri dopisništva. Jedno od ta tri je i u Bjelovaru. Temeljem dogovora s Hrvatskom televizijom Županija je našla mogućnost da se nađe prostor u centru Bjelovara, da taj prostor od 135 četvornih metara bude na javnom natječaju i na tom javnom natječaju Hrvatska radiotelevizija se javila i omogućila da se osnuje dopisništvo u Bjelovaru u centru naše županije. Naglasit ću da je dopisništvo i opremljeno i da kao takvo ima mogućnost studijskog emitiranja, da ima oprema koju je osigurala Hrvatska radiotelevizija. Kao takvo dopisništvo, to je logičan potez prema onome što svi zajedno očekujemo, a očekujemo povratak Županijske panorame u programsku shemu Hrvatske radiotelevizije. Govorimo o činjenici da dvije županijske panorame na kontinentu pokrivaju ukupnost skoro oko petnaest županija. Kada govorimo o tome, uz sve ove uvjete koje smo naznačili, a govorimo o prostoru i opremi, imamo i vrsne novinare koji su radili u tom studiju. Time bismo dobili ne samo javni servis za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, nego i za Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku. To je gotovo svaki deseti stanovnik Hrvatske. Moram naglasiti da je to i obveza Hrvatske televizije da imamo jednako izvještavanje s područja cijele Hrvatske. Donesena je Rezolucija Županijske skupštine i ja sam kao župan zatražio da  dobijem sastanak i  da prezentiram sve ovo što smo naznačili prema onima koji to trebaju donijeti, a to su Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, Nadzorni odbor i Programsko vijeće. U ovo vrijeme tijekom ljeta radit će se programska shema koja će krenuti najesen kao i svake godine. U ovo vrijeme će se napraviti potezi vezani uz Županijske panorame. Ulaskom Županijske panoramu u programsku shemu ako počne emitiranje najesen, dobili bismo bolju i kvalitetniju informaciju s ovih prostora, a s druge strane imamo materijalne uvjete za studio i pretvaranje dopisništva u novi status studija. Time bi se i ta zadnja institucija, koja je bila otišla iz županije, u cijelosti vratila na naše područje“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a