• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
6

POSJET DELEGACIJE NARODNE REPUBLIKE KINE OPĆOJ BOLNICI BJELOVAR

Preporukom Ministarstva zdravlja prošlog petka, kineska delegacija iz Human Children's Hospital posjetila je bjelovarsku bolnicu. Glavni cilj posjete bila je razmjena iskustva reformi koje se poduzimaju u zdravstvu u Hrvatskoj i Kini.

Slični problemi postoje u hrvatskim i kineskim bolnicama. Fondovi su dosta siromašni, a očekuje se visoki nivo usluge. Zajednički problemi su podizanje nivoa bolničkih usluga, uz limitirana sredstva koja se dobivaju. Ovog puta razmijenili smo iskustva u upravljanju bolnicama, u smislu nagrađivanja djelatnika. Oni koji rade više, dobit će više. Najbitnije je zadovoljiti pacijente, a oni imaju opravdano visoka očekivanja. Ta očekivanja se trebaju ostvariti bez da bolnica uđe u gubitke. Istaknuo je Xiaochun Chen, dr. med. iz provincijskog zavoda za zdravstveno osiguranje pri provincijskoj vladi pokrajine Hunan,
Provincijska bolnica pokrajine Hunan broji 400 tisuća zaposlenih liječnika i medicinskih sestara. Bolnice su raspoređene na tri razine, a cilj reforme je da se pacijenti liječe u primarnim bolnicama. Ako liječenje nije ondje moguće, pacijenti se šalju na više razine.
U Kini primarnu zaštitu ima 98 posto stanovništva. Za razliku od hrvatskog sustava gdje su usluge besplatne, u Kini se one plaćaju simbolično.
Ovaj posjet potvrdio je kako bjelovarska bolnica u zadnjih osam do devet mjeseci ostvaruje i više nego dobre rezultate, budući da je postignuta ekonomska stabilnost i samoodrživost. Potrebno je mnogo toga promijeniti, stoga smo dogovorili da ćemo proširiti suradnju. Razmjenjujemo iskustva sa bolnicama koja su u sličnim razvojnim problemima. Njihova iskustva mogu biti veoma poučna za nas. Sa kineskom delegacijom dogovorili smo daljnju suradnju i komunikaciju putem interneta. Zaključio je sanacijski upravitelj Opće bolnice Bjelovar, Zoran Seleš.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a