• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
12

POSJET IZASLANSTVA PLZENSKE ŽUPANIJE NA ČELU SA ŽUPANOM JOSEFOM BERNARDOM BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

U službenom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravi delegacija češke Plzenske županije na čelu s njihovim županom Josefom Bernardom. Riječ je o uzvratnom posjetu češke delegacije našem kraju, inače prijateljske češke županije Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Susret je temeljen na proširivanju daljnje suradnje, ali i međusobnom povezivanju gospodarstva dvaju županija.

Tom prilikom u Županijskoj komori Bjelovar održan je susret gospodarstvenika Plzenske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije na kojem je sudjelovalo petnaestak gospodarstvenika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i Plzenske županije. Tako su iz prve ruke okupljeni gospodarstvenici mogli predstaviti svoje tvrtke, razmijeniti iskustva i započeti potencijalnu međusobnu poslovnu suradnju.

„Za nas je suradnja s Hrvatskom i s Bjelovarsko-bilogorskom županijom  korisna iz dva glavna razloga. Kao prvo imamo slično okruženje i želimo doći na dobro ime i u okviru Europske unije. Mi smo nešto ranije ušli u Europsku uniju i sada bismo rado pomogli Bjelovarsko-bilogorskoj županiji da ne ponavlja naše greške nego da u okviru Hrvatske prosperira i dođe u prvi plan što se tiče položaja u Europskoj uniji“, rekao je  Ivo Gruner- zamjenik župana Plzenske regije.

„Ja sam novoizabrani predsjednik Gospodarske komore. Razgovarao sam sa našim županom i dožupanom Grunerom koji su mi rekli da je suradnja između ovdašnje Županije i plzenskog kraja dobra. Kako bi se još unaprijedila, Česi bi se mogli ovdje angažirati kada je industrijska proizvodnja u pitanju, a s druge strane moramo razgovarati o tome koliko ima na raspolaganju slobodne radne snage, budući da mi imamo nedostatak radne snage tako da bi mogli angažirati ljude bilo po pitanju gastronomije i proizvodnje na drugim područjima“, rekao je  Ota Rubner, predsjednik Gospodarske komore Plzenske regije.

„Mi kao država imamo ukupnu robnu razmjenu 715 milijuna, s tim da je ukupan unos u Hrvatsku 468 milijuna eura, a izvoz iz hrvatske 247 milijuna. Kada gledamo stanje u izvozu države, povećanje je za 50%. Rastao je unos za 22%.“, istaknuo je predsjednik HGK- Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić.

„Kada govorimo o suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i Plzenske regije reći ću da su odnosi izvrsni. Ovog trenutka mi ne da imamo sporazum o prijateljstvu, nego ga i provodimo. Suradnja je na visokoj ravni. Ono što želimo napraviti je nadograditi to kroz gospodarske odnose. Stoga smo danas u Gospodarskoj komori gdje ćemo, u suradnji sa Županijom, ali i njihovom Gospodarskom komorom pokušati iznaći mogućnosti suradnje na zajedničkim projektima. Istaknuo bih da smo mi jaki u drvnom sektoru, metalurgiji, preradi hrane,a oni su druga najrazvijenija regija u Češkoj, odmah iza Praga“ istaknuo je župan Damir Bajs.

Nakon susreta u Županijskoj komori, održan je i prijem  za izaslanstvo Plzenske županije na čelu sa županom Josefom Bernardom kod bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa.
„Sa vašom Županijom imamo dugogodišnju suradnju. Mi to jako cijenimo, prije svega zbog toga što u vašoj županiji živi veliki broj pripadnika češke manjine. Želim svim vašim građanima zahvaliti za taj suživot. Zajedno s gospodinom županom i predsjednicom Županijske skupštine razgovarali smo o mnogim stvarima na kojima bi željeli dalje razvijati suradnju. Željeli bi pojačati gospodarsku suradnju. Plzenski kraj razvijena je industrijska regija i mislimo da bi vaša županija to mogla iskoristiti“, rekao je Josef Bernard, župan Plzenske regije.
„Ja mogu zahvaliti na dolasku češkoj delegaciji predvođenoj županom Josefom Bernardom. Ono što je ključno je da se suradnja nastavi , da ono što već 10 godina radimo, a to je jedan napredak vezan uz školstvo, kulturu i šport ćemo nadograditi i novom suradnjom na gospodarskom  polju. Ono što je ključno je to da su došli i predstavnici čeških tvrtki koje rade u Plzenu,a  ne treba zaboraviti da je ta regija druga po snazi u cijeloj Češkoj Republici i da je to partner koji je nama zanimljiv. Ja ću naglasiti da je cijeli ovaj posjet namijenjen rješavanju pitanja projekta koji imamo. To je euro projekt gdje želimo zajedno sa Plzenskom regijom, prijaviti ga na fondove Europske unije. Projekt vrijedi nekoliko milijuna eura i trebao bi se odvijati u Tkonu na otoku Pašmanu u odmaralištu koje ima naša Češka osnovna škola iz Končanice“, istaknuo je župan Damir Bajs.

Nakon prijema, organiziran je i posjet Češkoj obeci Bjelovar, a drugog dana boravka češke delegacije u našem kraju rezerviran je za posjet Končanici i gradu Daruvaru središtu Češke nacionalne manjine u našoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a