• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
11

POSJET ŽUPANA DAMIRA BAJSA LIKOVNOJ KOLONIJI „SVIJETLE PRUGE“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je likovnu koloniju „Svijetle pruge“ koja se od 3.do 13.svibnja održavala na prostoru Općine Veliko Trojstvo. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se ove godine održavala sedamnaesti put, uz potporu Općine Veliko Trojstvo i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Radionica je to koja je nadaleko poznata, ali i jedinstvena te koja iz godine u godinu dovodi studente Kiparskog odsjeka zagrebačke Likovne akademije kako bi ondje imali terensku nastavu.

Galerija drvenih skulptura na otvorenom „Svijetle pruge“ nastale su međusobnom suradnjom Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatskih šuma, Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba i Općine Veliko Trojstvo održavanjem istoimene terenske nastave studenata Kiparskog odsjeka izradom radova - skulptura u drvu prema zadanoj temi.

Radovi na kojima rade studenti uz pomoć svojih profesora simboli su naših šuma i krajolika jedinstvenog Bilogorskog kraja, a postavljene su u predjelu šuma Šumarije Bjelovar na Bilogori.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs najavio je kako će pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu kulture u cilju priznavanja umjetničke vrijednosti eksponata izloženih na otvorenom, ali i tradiciji koju ta likovna radionica ima.

„Drago mi je da se projekt koji traje već 17 godina nastavlja i dalje.  Jedinstven je u Hrvatskoj , a održava se u suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliko Trojstvo, Akademije likovnih umjetnosti , ali i Hrvatskih šuma. Cilj je zapravo da kipari u okviru terenske nastave dođu ovdje, izrade  skulpture te da na taj način obogate naš kraj. Skulpture je prekrasno vidjeti, no one su napravljene od drveta, što znači da je potrebna trajna zaštita kako bi ostale sačuvane, ali i valorizacija umjetničke vrijednosti. Stoga smo pokrenuli inicijativu gdje će Županija zajedno s Akademijom likovnih umjetnosti i Općinom Veliko Trojstvo napraviti iskorak, tražiti da utvrdimo da li postoji mogućnost da se napravi Galerija na otvorenom, a za to nam je potrebna podloga koju ćemo izraditi, nadam se, uz suradnju s Ministarstvom kulture“, istaknuo je župan Damir Bajs.

„Hrvatske šume već 17 godina, od početka , od prve kolonije, sudjeluju u ovom vrijednom projektu i smatramo da tako treba nastaviti i dalje , u suradnji s Općinom i Županijom“,  istaknuo je Ivan Cug, voditelj Uprave šuma Bjelovar.
„Likovna kolonija Svijetle pruge od velikog je značaja ne samo za naš kraj, već i za podravski.  Ovdje ima dvadesetak skulptura, a osim na ovoj lokaciji nalaze se i kod škole u Trojstvu, na ulazu u Trojstvo, u Bjelovaru kraj dječje knjižnice i u Velikom Grđevcu“, rekao je Ivan Kovačić, načelnik Općine Veliko Trojstvo.

Na ovogodišnjoj radionici sudjelovalo je sedmero studenata Kiparskog odsjeka Likovne akademije . Oni su pod budnim okom trojice profesora izradili tri skulpture na temu Znakova vremena.  Jedna od njih je ona naziva Lumina, predstavlja svjetlost, a izradile su ju Lucija Jelić i Helena Rupčić.

„Ova skulptura predstavlja svjetlost, pokušale smo prikazati nijanse, zrake sunca, svjetlo, igru, radost, pokret. Skulptura se zove Lumina. Bilo je malo izazovno postaviti budući da je velikog promjera,na izradi smo radile tjedan dana, nije bilo lako, ali uspjele smo.  Likovna kolonija odlična nam je prilika , zapravo i jedina mogućnost da možemo izvoditi radove takvih dimenzija“, rekle su Lucija Jelić i Helena Rupčić,  autorice jedne od tri ovogodišnjih skulptura.

„Mislim da je ovo za sve nas na Akademiji, za studente, od neprocjenjive vrijednosti.  Rijetko zapravo imamo priliku napraviti skulpture većih dimenzija, a svi oni koji to prođu više nemaju problem s dimenzijama. Sam rad koncipiran je tako da studenti prvo crtaju skice na temelju kojih nastaju makete, a od najboljih se na kraju izrađuju skulpture“, pojasnio je Petar Barišić, profesor na Likovnoj akademiji.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a