• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
26

POSLOVNI UZLET

U svjetlu sve boljih gospodarskih rezultata Bjelovarsko-bilogorske županije, naša Županija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i u suradnji s Poslovnim dnevnikom, organizirala je Poslovni uzlet Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ovim projektom, Bjelovarsko-bilogorska županija omogućila je usvajanje dodatnog znanja svim zainteresiranim poduzetnicima, obrtnicima i građanima kako bi postali još uspješniji u svom poslovanju. Također, događaj je to koji profilira i ističe gospodarske prednosti, a u našoj je to županiji u svakom slučaju Drvna industrija u kojoj bilježimo najveća ulaganja u Republici Hrvatskoj. Tako je u sklopu Poslovnog uzleta Bjelovarsko-bilogorske županije organizirana panel diskusija pod nazivom „Drvna industrija – šansa hrvatskog izvoza“ na kojoj se moglo saznati informacije vezano uz proizvodnju i izvoz drvnih produkata. Četiri panelista, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, član izvršnog odbora Udruženja drvno-prerađivačke industrije Ivić Pašalić, predsjednik Udruge drvne i papirne industrije Renato Radić te profesor na studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Feđa Vukić prezentirali su stanje drvne industrije u Hrvatskoj, ali i mogućnosti koje ona pruža. Ipak, svi su bili složni da je drvna industrija, uz turizam, najveći izvozni potencijal Republike Hrvatske.

„Drvna industrija je isključivo izvoznik i mi smo značajni u ukupnom izvozu Republike Hrvatske. Naš potencijal je strahovito velik, pogotovo u izvozu finalnih proizvoda. Naš cilj je stvoriti dodanu vrijednost na našoj sirovini, bukvi i hrastu, te kako udvostručiti taj izvoz da bi se pozicionirali na svjetskom i europskom tržištu i postali prepoznatljivi. Mi moramo podići  vrijednost našim proizvodima i napraviti naš hrvatski dizajn, kako bismo bili prepoznatljivi i isto tako to moramo napraviti u našoj turističkoj ponudi. Potrebno je napraviti tradicionalan dizajn s našim drvetom, onako kako to već rade primjerice Skandinavske zemlje. Zasada ne postoji sustav niti strategija na tu temu, ali Udruženje drvno-prerađivačke industrije radi na tome.“, pojasnio je Renato Radić.

„Od 2014. godine nadalje Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi poslovni uzlet, što znači da brojke koje prate naše gospodarstvo rastu, a tiču se prihoda, broja zaposlenih, smanjenja nezaposlenosti, raste plaća i ulaganja i to iznad prosjeka Republike Hrvatske i okolnih županija. U tom ukupnom dijelu gospodarstva, iznimno važna je drvna industrija, jer trećina je upravo u toj branši. Bitno nam je vidjeti kako nakon ovih ulaganja više od 100 milijuna eura, u ukupnosti konkurentnosti drvne industrije Republike Hrvatske, možemo gledati svoju budućnost. Ovaj panel je na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Rast izvoza i mogućnosti koje drvna industrija imaju, ali i konkurentnost koja se tek treba stvoriti, pokazuju da je drvna industrija prava šansa Republike Hrvatske, a samim time i Bjelovarsko-bilogorske županije.“, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Nakon panel diskusije, održana je i besplatna radionica pod nazivom „Marketing i kreativno razmišljanje“ koju su vodili Željka Tihomirović i Hrvoje Šarić iz tvrtke Ohoho.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a