• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2021.
Rujan
17

POSTAVLJANJE ŽUPANIJE NA ZDRAVE NOGE FINANCIJSKI, ALI I PARTNERSKI S GRADOVIMA I OPĆINAMA

Iza nas je sto dana nove županijske vlasti predvođene županom Markom Marušićem i ono što se prvo može istaknuti da se krenulo ispunjavati sve što je građanima u kampanji i najavljeno.
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI

Način rada župana Marka Marušića je partnerski odnos sa svim Gradovima i Općinama na području županije i u tom smjeru se i krenulo.

„Veseli mi dobra suradnja s našim Gradovima i Općinama. Održali smo i prvi zajednički kolegij, drugi će biti 27. rujna gdje ćemo imati i goste iz Ministarstva EU fondova koji će nas upoznati s prilikama i aplikacijama na EU fondove, a tema će biti i problem zdravstvene zaštite“, kaže župan Marko Marušić.

Preuzimanjem Bjelovarsko-bilogorske županije i uvidom u županijske financije župan Marušić zatekao je nezavidnu situaciju da proračun pušta na sve strane. Stalo se na kraj megalomanskom trošenju županijskog novca na nepotrebne stvari poput kupnje novih mobitela te održavanja preglomaznog voznog parka.

Proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za 2021. godinu je nezaustavljivo bio trošen posebice u vrijeme predizborne kampanje, kako u dijelu vlastitih prihoda Županije tako i namjenskih DEC sredstva, koja nisu ni na vrijeme potraživana od nadležnih Ministarstava.

I sam Proračun za 2021. godinu je nerealno isplaniran što dokazuju i prihodi koji su u Proračunu „napuhani“ za gotovo 50 milijuna kuna, a sve s ciljem kako bi rashodi bili u ravnoteži s prihodima i to s prihodima koji ni na koji način nisu ostvarivi. Tako su u nasljedstvo novom županu ostavljene poteškoće vezane uz likvidnost Proračuna, izazovom s kojim se svakodnevno susreće novi tim na čelu Bjelovarsko-bilogorske županije. Stoga se krenulo u ozbiljan posao vezan uz rebalans Proračuna koji će se uskoro naći na sjednici Županijske skupštine.

A da se bivša vlast zaduživala glavom bez obzira ne brinući ni na koji način kako će se ta sredstva vratiti, dokazuje i činjenica da sukladno Zakonu o proračunu ukupna godišnja obveza Županije može iznositi 20% ostvarenih prihoda, a ona je danas preko 40%.

Samo prema podacima šestomjesečnog poslovanja korisnika, odnosno zdravstvenih ustanova za 2021. godinu iskazan je gubitak u iznosu od čak 153 milijuna kuna. 

Županija gradi Opću bolnicu Bjelovar vrijednu 272 milijuna kuna i to bez troškova unutarnjeg opremanja, od čega su nepovratna europska sredstva 70 milijuna kuna. Od prvog dana je oporba, sada vlast govorila da je način financiranja neodrživ i da ugrožava cijeli zdravstveni sustav, a sada to dokazuju i realne brojke.

Opća bolnica Bjelovar  podignula je dva kredita u ukupnom iznosu od 207,5 milijuna kuna uz suglasnost Županije na rok otplate od 15 godina. Prva rata kredita je plaćena, a slijedeća dolazi na naplatu kroz koji dan, što znači da će se samo u ovoj godini na kredite za bolnicu izdvojiti  6,8 milijuna kuna. A u idućim godinama iznosi se penju i do 18 milijuna kuna i više je nego očito da Županija takvo zaduženje ne  može pratiti.

„Kao što sam i ranije govorio nedopustivo je, ali i nemoguće, da teret otplate kredita većih od 200 milijuna kuna za gradnju bolnice padne na teret decentraliziranih sredstava za zdravstvo te županijskog proračuna. Obavio sam već sastanke u Ministarstvu zdravstva i financija vezane uz sufinanciranje države, a uskoro će se održati i sastanak s premijerom Plenkovićem koji je i za zadnjeg posjeta županiji dao potporu županijskim projektima posebice istaknuvši brzu cestu do Bjelovara te novu zgradu Opće bolnice Bjelovar“, ističe župan Marko Marušić.

Potrebno je pokriti i troškove izgradnje nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u iznosu od 30 milijuna kuna. Izvor koji je planirala bivša županijska vlast bio je prihod od prodaje dionica kojih nema, pa je samim time neostvariv. Do kraja godine je potrebno otplatiti 3,3 milijuna kuna izvedenih radova, a dodatni izazov je i opremanje škole za koje će sredstva biti tražena u europskoj blagajni.

„U intenzivnim smo pregovorima i s Ministarstvom EU fondova i Ministarstvom kulture da vidimo da li postoji neki način da i oni sudjeluju u otplati tih sredstava“, kaže Marušić.

Posljednjih sto dana intenzivno se radilo na  Razvojnom sporazumu sjever koji će se potpisati s Vladom Republike Hrvatske, a u kojemu će se naći pet županijskih projekata vrijednih oko 2 milijarde kuna. U to ulazi opremanje nove zgrade bolnice i stavljanje u funkciju starog dijela bolnice, projekt razvoja turizma, ulaganja u Daruvarske toplice, izgradnja regionalnog distributivnog centra te revitalizacija  prostora Bjelovarskog sajma.

Ne manje bitno otvorili smo vrata Bjelovarsko-bilogorske županije svima, a Županija je danas transparentnija što dokazuje i činjenica kako je po prvi puta u povijesti županije osiguran uživo prijenos Županijske skupštine. Suradnja s medijima je otvorena, svi imaju pravo pitati što ih i zanima, a kritika je i više nego dobrodošla.

Za uspješnu županiju treba i uspješan tim ljudi pa su stoga napravljene i određene izmjene na čelu županijskih tvrtki i ustanova gdje je jedini uvjet bio stručnost rukovodećih i većina novih direktora i ravnatelja nema stranačku iskaznicu.

Iza nas je i opsežan posao kompletnog novog ustroja županijskih upravnih odjela koji je dobio zeleno svjetlo na Županijskoj skupštini i ovih dana krenulo se s prvim natječajima za pročelnička mjesta u županiji. Od novih ljudi, bili oni iz sustava ili izvan njega, župan Marušić očekuje stručnost, znanje i sposobnost vođenja županijskih odjela na odgovoran i racionalan način.

Samo tako postići će se krajnji cilj, a to je podizanje Bjelovarsko-bilogorske županije s dna ljestvice hrvatskih županija, ostvarenje ubrzanog razvoja i osiguravanje uvjeta da naši mladi ostaju živjeti i raditi u našoj županiji.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI
100 DANA NOVE ŽUPANIJSKE VLASTI
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a