• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Listopad
16

Postavljena interpretacijska tabla u Garić Gradu

Tabla s povijesnim podacima i crtežom GARIĆ GRADA iz 13. stoljeća od sada je svakom posjetitelju bitan izvor informacija o toj, jednoj od najsačuvanijih, srednjovjekovnoj utvrdi na području Hrvatske.

Njezin je izgled oblikovao akademski slikar i grafičar Krešimir Ivanček, a izradu i postavljanje financirali su Općina Berek i Turistička zajednica BBŽ.
 
Tabla, na hrvatskom i engleskom jeziku, sadrži slijedeće podatke:

  • ime Garić (Garig) spominje se prvi put 1163. u kraljevskoj ispravi Stjepana II., a tijekom srednjeg vijeka odnosi se na naselje, posjed, utvrdu, planinu (Moslavačka gora) i upravno područje
  • utvrda Garić izgrađena je sredinom13. stoljeća uz veliku srednjovjekovnu cestu na mjestu istoimene drvene utvrde
  • tijekom povijesti izmjenjivali su se mnogi vlasnici Garića : ugarsko-hrvatski kraljevi, zagrebački biskupi, slavonski banovi, a od 1412-15. pripadao je Barbari Celjskoj (poznatija kao Crna kraljica)
  • godine 1545. Osmanlije u prolazu osvajaju i pale Garić te ga prepuštaju zaboravu i propadanju
  • Garić ostaje izvan novih trgovačkih puteva te postaje sklonište hajducima (u 19. stoljeću najpoznatiji moslavački hajduk Joco Udmanić krio se u utvrdi i njezinim tunelima), a kasnije i omiljeno izletište
  • tijekom zaštitnih radova i arheoloških iskapanja na Gariću (1964-1972) pronađena je bogata i raznovrsna arheološka građa (pećnjaci, ulomci keramike, metala i kamena) koji se čuvaju u Muzeju Moslavine u Kutini, te legendu koja opisuje prostor grada:
  1.     vanjska vrata s podiznim mostom
  2.     vanjski zid
  3.     vanjsko dvorište
  4.     unutarnja vrata
  5.     unutarnji zid
  6.     unutarnje dvorište
  7.     glavna branič kula
  8.     ugaona branič kula.


GARIĆ GRAD prvi se put spominje godine 1163. godine, te vrlo često do sredine 16. stoljeća, kada je u turskim nadiranjima napušten i ostavljen propadanju. Tek početkom 20. stoljeća šira stručna javnost doznala je o postojanju Garić Grada zahvaljujući konzervatoru i muzeologu Gjuri Szabi. Početna arheološka istraživanja na Garić Gradu bila su 1964., a već 1968. godine započeo je veliki projekt koji je trebao obuhvatiti konzervatorske i restauratorske radove, te prezentaciju u okviru Rekreacionog centra Podgarić. Ovaj je projekt ostao nedovršen, a Garić Grad još jednom ostavljen propadanju.

Očuvanje zidina Garić Grada pokrenula je Bjelovarsko-bilogorske županija i županijska Turistička zajednica. Osim što se našao na popisu najvrjednijih povijesnih turističkih atrakcija Bjelovarsko-bilogorske županije, prošle se godine krenulo se u uređenje toga prostora. Osnovan je Odbor za koordinaciju obnove i očuvanja Garić Grada u kojemu su predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Turističke zajednice BBŽ, Grada Čazme, Grada Kutine, Općine Berek, TZ Čazme, TZ Kutine, Gradskog muzeja Bjelovar i Gradskog muzeja Kutina, Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Bjelovaru, te komunalne i šumarske službe. Inicijativu Bjelovarsko-bilogorske županije, Općine Berek i Turističke zajednice pozdravili i struka i javnost.

 

Garić

 

INTERPRETACIJSKA_TABLA

 

INTERPRETACIJSKA_TABLA

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a