• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Studeni
6

POTPISAN SPORAZUM S MINISTARSTVOM GOSPODARSTVA O ENERGETSKOJ UČINKOVITOSTI

Župan Damir Bajs i zamjenik ministra gospodarstva Republike Hrvatske Alen Leverić potpisali su Sporazum o namjenskoj pomoći Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za provedbu Projekta energetske učinkovitosti na zgradama u vlasništvu Županije.

Županija je ovim sporazumom dobila 200,000 kuna  za obnovu stolarije na dvjema osnovnim školama, Češkoj osnovnoj školi Jana Amosa Komenskog u Daruvaru i Osnovnoj školi Čazma, kao i za obnovu dva društvena doma, u Ivanskoj i u Bereku. Moguću razliku u troškovima snositi će općine ili Županija, ovisno o tome tko je osnivač objekata. Potpisivanju sporazuma nazočili su zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić, zamjenik župana Neven Alić, predsjednik Županijske skupštine Marijan Coner, predsjednik Županijske komore Bjelovar Hrvatske gospodarske komore Zlatko Kufner i načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac.
Od posebnog interesa za našu županiju su projekti iz područja obnovljivih izvora energije. Uz solarne panele, koji već na području županije postoje, očekuju se i prve kogeneracije. Dvije su u izgradnji, a planira ih se izgraditi još nekoliko pa bi time Bjelovarsko- bilogorska županija  postala vodeća u Hrvatskoj na tom području. Kogeneracija je za našu županiju vrlo pogodna jer su razvijeni poljoprivreda i stočarstvo, te daje novu mogućnost poduzetnicima za dodatni izvor prihoda, a pomoću nje je moguće i u drvnoj industriji piljevinu pretvoriti u električnu energiju- rekao je župan Damir Bajs.
Župan je naglasio da je Ministarstvo gospodarstva pomoglo županijskim tvrtkama u predstečajnim nagodbama. Elektrometal je iz stečaja vraćen u predstečaj. Slučaj tvrtke Brestovac -tvornica namještaja d.o.o.  riješen je pozitivno, kao i tvrtka Metalprodukt d.d. iz Šandrovca. Dok je župan preuzeo mandat u svakoj od ovih tvrtki svaki deseti zaposlenik bio je u predstečaju, da bi sada bio svaki dvadeseti.
Zamjenik Ministra gospodarstva Alen Leverić rekao je da se Programom energetske učinkovitosti pomaže županijama smanjiti potrošnja energije na objektima u njihovom vlasništvu. Energetika i energetska učinkovitost su top teme u Europskoj Uniji, pogotovo zato što je cijena energenata na tržištu u stalnom porastu pa se i Hrvatska mora prilagoditi trendu štednje. Novi Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije, koji je Vlada nedavno donijela, omogućit će da se Hrvatska po pitanju obnovljivih izvora energije prilagodi kvotama Europske Unije. Obnovljivi izvori na biomasu imaju velik značaj za razvoj hrvatskog gospodarstva, a ujedno se stvara i potreba za otvaranjem novih radnih mjesta.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a