• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Siječanj
18

POTPISAN UGOVOR ZA PROJEKT IZRADE MASTERPLANA PROMETNOG SUSTAVA BBŽ VRIJEDAN GOTOVO 7 MILIJUNA KUNA

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja pozitivan niz povlačenja europskog novca, a nakon odobrenih sredstva za izradu Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije potpisan je i Ugovor o dodijeli sredstava između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) te Bjelovarsko-bilogorske županije.

Riječ je o projektu vrijednom 6.803.383,80 kuna, od čega je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobren maksimalan iznos bespovratnih sredstva od 85%, točnije 5.782.876, 23 kune. Masterplan treba utvrditi sve strateške prometne pravce na području naše županije, ali i kompletnu prometnu povezanost u smislu unapređenja prometnog sustava naše županije.

Temeljni cilj Masterplana je postizanje učinkovitog i održivog prometnog sustava, sukladno potrebama gospodarstva i stanovnika na prostoru županije. Studija mora pokazati i ustanoviti postojeće i buduće potrebe koje utječu na prometnu potražnju, a vezano uz razvoj poslovne infrastrukture. Masterplan će obuhvatiti i sve što je vezano uz prometnice naše županije, turizma, poljoprivrede, ali ipak naglasak je na gospodarstvu.

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji posebno je bitno da polako izlazi iz prometne izoliranosti, a to je započelo izgradnjom pruge Sveti Ivan Žabno - Gradec, a treba se nastaviti gradnjom brze ceste na potezu od Farkaševca do Bjelovara.

Ključno je sada da se s nastavkom gradnje brze ceste prema Bjelovaru krene, za što postoje sve pretpostavke, ali i da se utvrde izlazna čvorišta s brze ceste s posebnim naglaskom na Općinu Rovišće kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal spomenute brze ceste.
Za sada Bjelovar ima samo jedno čvorište i to je po stavu Županije premalo, stoga se treba razmotriti  mogućnost izgradnje čvorišta u općini Rovišće, kod mjesta Tuk. Ukoliko bi  drugo čvorište bilo napravljeno, to bi omogućilo brži protok prometa prema Zagrebu, ali i spoj prema jednom dijelu Podravine, posebno đurđevačkom kraju, što bi u konačnici nama i Đurđevčanima omogućimo brzi prilaz i mogućnost razvoja gospodarskih zona.

Inače, rok za izradu Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije je dvije godine, a nakon što se dovrši od će se uklopiti u Masterplan Republike Hrvatske koji je pak podloga za povlačenje europskih sredstava za daljnja ulaganja u cestovnu infrastrukturu kako naše županije, tako i Republike Hrvatske.

„U izradi Masterplana ključno će biti gospodarstvo i potrebe gospodarstva i da poslovne zone budu vezane uz dobru prometnu povezanost. Ovoga trenutka mi imamo početak izlaska iz prometne izoliranosti izgradnjom pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec i očekujemo nastavak brze prometnice od Farkaševca prema Bjelovaru koja znači poveznicu s gradom Zagrebom. Želimo da u okviru tog projekta dobijemo još jedno prometno čvorište u Rovišću kod mjesta Tuk. To je vezano i uz potrebe gospodarstva i brzine dolaska na prometnicu. Time bi dobili i jedan novi prometni pravac povezivanja Bjelovara sa Đurđevcem koji, također, na taj način želi riješiti pitanje povezanosti s gradom Zagrebom. Nakon potpisivanja ugovora krećemo u raspis natječaja za izabir izvođača studije. Očekujemo da će to dati okvir za budućnost prometa našega kraja i ja sam uvjeren da to nailazi ukupnu vrijednost projekta od gotovo milijun eura“, istaknuo je župan Bajs prilikom potpisivanja ugovora.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a