• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Listopad
5

POTPISANI UGOVORI O DODJELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA GRADNJU NOVE ZGRADE OPĆE BOLNICE BJELOVAR

U prostorijama Vlade Republike Hrvatske, danas 5. listopada 2017., ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, uz prisustvo župana Damira Bajsa, svečano su potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte "Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji" te "Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici u Općoj bolnici Bjelovar". Riječ je o projektima ukupne vrijednosti 160 milijuna kuna, a za koje je, potpisom ovih ugovora, osigurano 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Potpisom ovih ugovora, Opća bolnica Bjelovar može krenuti u realizaciju projekta gradnje nove zgrade bjelovarske bolnice.

Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici. Ne treba ni posebno isticati što će to sve značiti za zaposlenike bjelovarske bolnice koji će imati mogućnost rada u novoj bolnici modernog tipa prilagođenoj standardu 21. stoljeća.

„Kao čovjek veoma sam sretan jer sam uspio ostvariti svoju žarku želju prije umirovljenja. Kada sam došao u Bjelovar kao mladi liječnik, htio sam raditi u novom objektu, novoj bolnici s prikladnim uvjetima. Ovim potpisom to ćemo i omogućiti. Mi svi znamo koliko je stara zgrada kirurgije i kakvi su uvjeti, a gradnjom nove zgrade dobit ćemo izuzetno kvalitetan i moderan objekat, gdje će biti obuhvaćene sve operativne grane.“, rekao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch, nakon potpisivanja Ugovora.

„Danas sam nazočio potpisu ugovora, ugovora koji je težak 70 milijuna kuna, ali omogućava da naša bolnica prijeđe iz 18. stoljeća u 21. stoljeće. Mi ćemo shvatiti to kao početak rada na projektu, na način da što prije dođe do početka gradnje. To nije jednostavno, jer ovo će biti tek treća bolnica koja će biti izgrađena u Hrvatskoj nakon gotovo 27 godina. Naznačit ću to da ćemo ovime omogućiti novi standard svima koji priliježu bolnici, ali i svima koji rade u bolnici. Ključno je to da vidimo što je ispred nas, a to je izmjena i dopuna projekta sukladno natječaju, nakon čega moramo raspisati tender za raspis natječaja za gradnju. Vjerujem da možemo očekivati da će u ljeto 2018. započeti radovi. Ipak, ključno je da su novci osigurani i da projekt postoji.“, izjavio je župan Damir Bajs.

Inače, u prostorijama Vlade Republike Hrvatske, danas je potpisano ukupno 35 ugovora  o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost projekata je 793,2 milijuna kuna, od čega je 696,6 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz fondova EU.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a