• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Prosinac
28

POTPISANI UGOVORI S 39 LOVAČKIH UDRUGA O NOVČANIM POTPORAMA ZA RAZVOJ I UNAPREĐENJE LOVSTVA NA PODRUČJU BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je Ugovore o novčanim potporama za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije s predstavnicima 39 lovačkih udruga. Tako su naše lovačke udruge ostvarile 1.047.209,91 kuna potpore, čime Bjelovarsko-bilogorska županija želi dati još jači vjetar u leđa našim lovačkim udrugama, a samim time i razvoju lovačkog turizma.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije i to za dvanaest namjena:

1. Unos pernate divljači– odobreno 152.200,00 kuna za 23 udruge
2. Unos zeca – odobreno 11.400,00 kuna za 3 udruge
3. Odstrjel lisica – odobreno 300,00 kuna za 3 udruge
4. Osiguranje lovišta – odobreno 686.125,55 kuna za 40 udruga
5. Kavezni uzgoj zeca – nije zaprimljen niti jedan zahtjev
6. Izgradnja lovačkih kuća – odobreno 40.000,00 kuna za 1 udrugu
7. Promidžba lovstva – odobreno 8.577,50 kuna za 3 udruge
8. Legalizacija lovačkih kuća – odobreno 28.217,47 kuna za 6 udruga
9. Kupovina zemljišta – odobreno 34.689,40 kuna za 5 udruga
10. Osposobljavanje lovočuvara i ocjenjivača trofeja – odobreno 11.200,00 kuna za 8 udruga
11. Lovna kinologija - odobreno 43.000,00 kuna za 1 udrugu
12. Lovno streljaštvo - odobreno 35.500,00 kuna za 1 udrugu

Za navedene namjene zaprimljeno je 98 zahtjeva, a odobreno 94 prijava i to od 39 lovačkih udruga koje su lovozakupnici 43 zajednička lovišta na području naše županije. Na taj način  želi se unaprijediti lovstvo kao značajan dio gospodarstva u županiji.                         

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija bogata je lovištima u sklopu kojih je 43 zajednička lovišta. Za njih je 2014. godine napravljen kompletno novi program unaprjeđenja lovstva dogovoren upravo s lovcima, a tada je uvedeno i šest novih mjera. Prošle godine Županija je dala mogućnost zakupa zajedničkih lovišta na period od 10 godina kako bi naše lovačke udruge i dalje gospodarile lovištima. Ipak, domaći ljudi najbolje gospodare s lovištima na svojem području, a naša lovišta jedna su od najljepših i najbogatijih u Republici Hrvatskoj.

„Lovačko društvo „Šljuka“ ima dosta problema, ali Županija nam jako puno pomaže, kao i načelnici Općine Rovišće i Kapela. Da nema njih, naša udruga ne bi mogla opstati, jer samo društvo koje broji 40 članova, ne bi mogli sve financirati. Stoga i u svoje osobno ime zahvaljujem se županu što sufinancira sve ovo.“, rekao je Zvone Cvitković, predsjednik Lovačkog društva „Šljuka“ Bjelovar. 

„Naš izvršni odbor na prijedloge lovaca, odnosno članova udruga, uglavnom razgovara sa prvim čovjekom županije kao i pročelnikom. Tako smo na posljednjoj skupštini neke stvari izmijenili, vezano prvenstveno uz odstrel predatora, no još će se ubrzo mijenjati i mnoge druge stvari. Mi kada shvatimo da neke stvari nisu toliko bitne ili funkcionalne, tražimo najbolji način da nešto poboljšamo ili se usredotočimo na nešto drugo.“, pojasnio je Miroslav Čačija, predsjednik Lovačkog saveza BBŽ.

„Istaknuo bih važnost lovačkih udruga, što u očuvanju prirode, što divljači. Općina Rovišće na svom području ima tri lovačke udruge i pomažemo im, ali i oni nama, postoji uzajamna pomoć. Mjesta za napredak svakako ima, ali smatram da bi na još višoj razini trebali razgovarati i o očuvanju okoliša i trebali bi imati veću potporu s nacionalne razine. Zahvalio bih županu za sve što radi za lovstvo, jer sufinanciranje osiguranja u iznosu od 70% je izuzetno visoko.“, izjavio je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

„Ono što je za mene ključno je da su naša lovišta u zakupu isključivo naših lovaca i mi smo jedna od rijetkih županija u Hrvatskoj koja ima takvu situaciju. Ipak, lovci rade mnogo stvari koje nisu vezane samo uz lov, brinu o okolišu, autohtonosti i divljači. Županija svake godine vraća tri puta više nego što naši lovozakupnici uplate, odnosno vi uplatite 330 tisuća kuna godišnje, a danas potpisujemo Ugovore od milijun kuna. Samo taj podatak da dajemo više, a nijednom u dvadeset godina nismo povisili cijenu lovozakupnine, pokazuje da želimo da se nastavi tradicija našeg kraja, a lovstvo zasigurno to je. Također, pokušat ćemo napraviti nešto što nijedna županija u Hrvatskoj nije napravila, a to je pitanje zajedničkog osiguranja svih lovišta kod jednog osiguravatelja gdje će Županija davati 75% sredstava, a iznosi će biti manji nego sada, odnosno bit će mnogo veće pokriće. Već godinu i nešto pregovaramo s osiguravateljima i nadamo se da Mi već godinu i pol pregovaramo s osiguravateljima jer nitko praktički u Hrvatskoj nije to želio preuzeti. Kažu kako imaju veće štete nego što iznosi cijena police, no sada smo ipak blizu tog rješenja.“, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a