• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
3

POTPISANI UGOVORI S NOVIM STIPENDISTIMA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s novih dvanaest stipendista Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako se s novim stipendistima broj studenata kojima Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže da lakše financijski podnesu troškove studiranja penje na osamdeset i dvoje. Za tu namjenu u županijskom proračunu planirano je 800.000,00 kuna.

Bjelovarsko-bilogorska županija svoje studente u vidu stipendije pomaže još od 1996. godine, izuzev akademske godine 2009/10., 2010/11., 2011/12., za vrijeme obnašanja dužnosti tadašnje županijske vlasti. Povratkom župana Damira Bajsa na dužnost župana 2013. godine, stipendije se ponovno vraćaju kao mjera pomoći studentima, a  visina mjesečne stipendije iznosi 1000,00 kuna i isplaćuje se 10 mjeseci u godini (bez srpnja i kolovoza).

Do sada je Bjelovarsko-bilogorska županija iz svog proračuna kroz godine stipendirala četiristo i pedeset studenata. Naime, želja je Bjelovarsko-bilogorske županije svojim studentima koliko je u njenoj mogućnosti olakšati studij, a nakon završetka njihova studiranja razvojem županije i ulaganjima u gospodarstvo osigurati i uvjete za zaposlenje u našem kraju.

Napomenimo, stipendiranje studenata je samo jedna od mjera putem koje Bjelovarsko-bilogorska županija ulaže u obrazovanje. Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija provodi program Centara izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika i kemije. Također, Županija provodi europske projekte vezane uz pomoćnike u nastavi, te besplatnu školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva.

Osim toga, Bjelovarsko-bilogorska županija u projektu je obnove jedanaest škola na svom području projekata vrijednih 27 milijuna kuna, a na novi natječaj energetske obnove prijavljeno je tridesetak škola u vrijednosti obnove preko 100 milijuna kuna. Također, tri županijske škole ušle su u eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“.

„Ja sam Ivan Vrabec, studiram na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Četvrta sam godina fakulteta, studiram proizvodnju prehrane mesa i to mi je nada da ću ostvariti posao u svojoj županiji. Stipendija uvelike znači mojim roditeljima i mislim da će im to puno olakšat moje studiranje . Ja želim posao u svojoj županiji i mislim da ima nade“, rekao je student Ivan Vrabec.

„Ja sam mama dvojice studenata Andrije i Juraja Segina. Andrija studira stomatologiju u Splitu, a Juraj je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Jedan je druga godina, a jedan treća. Obojica su dobili stipendiju, to nam je velika pomoć i podrška jer treba u današnje vrijeme skupiti novaca da se dvojica studenata na dvije različite strane uzdržavaju i da koliko toliko pristojno žive,“ istaknula je Ivka Segin majka dvojice studenata.

„Bjelovarsko – bilogorska županija već niz godina financira naše sugrađane studente. Njih 450 prošlo je kroz program, a ove godine 2017. na 2018. stipendiju je dobilo 12 studenata. Oni imaju pravo na 1000 kn mjesečno 10 mjeseci u godini. Mi stipendiramo sukladno potrebama u gospodarstvu koje dobivamo od našeg Zavoda za zapošljavanje. Njihova bi obaveza bila završiti fakultet i vratiti se raditi u našu županiju onoliko koliko su dugo dobivali stipendiju. Što se nas tiče, moram reći sa zadovoljstvom da je to jedna velika mjera koju rado potpisujemo, jer studentima, a posebice njihovim roditeljima, ta mjera omogućava lakše studiranje. Kada govorimo o onim stručnjacima koji nam trebaju, reći ću naravno, da tu su i naši liječnici, tu su naravno inženjeri raznih struka, arhitekti, ali znam da će za mladog studenta koji završava agronomiju smjer prerade i proizvodnje mesa, biti posla u našoj županiji, jer u konačnici ova županija i jest poljoprivredna i stočarska županija“, naglasio je župan Bajs prilikom potpisivanja ugovora s novim stipendistima.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a