• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Srpanj
9

POTPISANO PISMO NAMJERE O SKLAPANJU RAZVOJNOG SPORAZUMA S MINISTARSTVOM REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Jučer, 9. srpnja, u Krapinsko-zagorskoj županiji potpisano je Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Potpisivanje Pisma namjere

Pismo namjere potpisali su župani Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, Varaždinske županije Radimir Čačić te međimurski župan Matija Posavec.

Podsjetimo, riječ je o Županijama čija je međusobna suradnja temeljena na Sporazumu o suradnji pet Županija središnje i sjeverne Hrvatske, a koje potpisivanjem razvojnog sporazuma žele, između ostaloga, doprinijeti jačanju konkurentnosti i uravnoteženju regionalnoga razvoja, stvaranju naprednih i uspješnih regija, ostvarenju trajnog gospodarskog rasta, stvaranju preduvjeta za otvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, rastu konkurentnosti poduzetnika i privlačenju investicija.

„Mi smo spremni. Pokrenuli smo postupak i pregovore prema Vladi RH da Županije imaju određeni model prema kojem bi mogle zajedno u suradnji s ministarstvima i Vladom povlačiti direktno sredstva iz EU fondova za strateške i infrastrukturne projekte koji povezuju sve županije. Ovo Pismo namjere treba supotpisati ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac. S obzirom da smo mi u drugom mjesecu prošle godine počeli pregovore s Vladom oko potpisivanja razvojnog sporazuma, da je u svibnju došla izmjena zakona i ovaj pravilnik na snagu, da smo dostavili u ministarstvo sve naše strateške projekte, očekujemo da ministrica odmah supotpiše ovo Pismo namjere i u tom trenutku počinje teći rok od 6 mjeseci u kojem se treba izraditi sporazum, na temelju kojega se nakon toga i provode strateški projekti“, rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

„Rezultat je to suradnje koja postoji, činjenice da imamo Sporazum o suradnji s tim Županijama i kada govorimo o tome mi smo predložili upravo ovdje u Bjelovaru da krenemo putem onoga što već postoji, a to je Sporazum o suradnji Vlade sa slavonskim županijama.  Mi smo htjeli na taj način da i mi, a i druge županije Hrvatske, kroz povezivanje dođu do mogućnosti onoga što nam je ključno , a to je da i mimo natječaja na koje se mi redovito javljamo možemo direktno s ministarstvima ugovarati projekte koji su bitni, ne za županiju, nego za jedan dio regije. Naša inicijativa od prije godinu i pol dana je prihvaćena i moram reći da su i Vlada i resorno Ministarstvo napravili zakonodavni okvir. To znači da postoji mogućnost da se Pismo namjere potpiše i da nakon supotpisa ministrice krenemo u šestomjesečni postupak sklapanja sporazuma koji bi onda obuhvatio konkretne projekte, način na koji bi se oni financirali te s kime bi se oni dogovarali, da li s ministarstvima ili javnim ustanovama“, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. 

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija, zajedno s drugim Županijama supotpisnicama Pisma namjere, napravila je popis projekata koji su prijavljeni Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Riječ je o projektima važnim ne samo za našu županiju nego i za ovaj dio Hrvatske, a koji su vezani uz zdravstvo, školstvo, gospodarstvo, promet, socijalne usluge i sve ono što se smatra ključnim za razvoj naše županije.

„Kroz ovaj sporazum pokušavamo doći do mogućnosti koje drugi već imaju, a to je da direktno dogovaramo te projekte. Ovo nam je jedina mogućnost da, ovoga trenutka, ako Vlada prihvati naš prijedlog, a nema razloga da to ne napravi, uđemo u financiranje  naših projekata uz direktnu mogućnost dogovora s odgovarajućim institucijama. Drago mi je da se pokazuje da se možemo dogovoriti  svi zajedno, pet županija, da možemo  ući u ovakve sporazume i na osnovi zajedničkog interesa, ali i zajedničkih projekata ići prema Vladi“, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Potpisivanje Pisma namjere
Potpisivanje Pisma namjere
Potpisivanje Pisma namjere
Potpisivanje Pisma namjere
Potpisivanje Pisma namjere
Potpisivanje Pisma namjere
Potpisivanje Pisma namjere
Potpisivanje Pisma namjere
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a