• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
9

POTPORA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE PROJEKTU ČAZMA NATURA

Nakon radnog sastanka vezanog uz projekt grada Čazme „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ župana Damira Bajsa, ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ Spomenke Mlinarić i tajnice Osnovne škole Čazma Edite Grošinić, a na kojeg je župan Bajs pozvao i gradonačelnika Čazme Dinka Piraka, te ravnateljicu Osnovne škole Čazma Gordanu Jančić, održana je konferencija za medije.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs nazočio je radnom sastanku u gradu Čazmi u lipnju prošle godine i tada dao potporu za projekte Grada Čazme, a jedan od projekata o kojemu se tada govorilo bio je i projekt Čazma Natura „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“.

         Obzirom da se radi o prvom projektu za koji se ostvaruju europska sredstva za Grad Čazmu, a i po mišljenju gradonačelnika Dinka Piraka i najvažnijem, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs je sazvao radni sastanak kako bi se izvršili dogovori oko uključenja županijskih ustanova u projekt i to Osnovne škole Čazma i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije.

         Sama Bjelovarsko-bilogorska županija je vodila i uspješno završila sličan europski projekt vrijedan 20 milijuna kuna, a riječ je o izgradnji bazena u Velikom Grđevcu. Žao nam je što se radni sastanak koji je sazvan prije nekoliko dana nije mogao održati, jer očito gradonačelnik Pirak ima važnijih stvari od prisustvovanja sastanku na temu projekta Čazma Natura, no unatoč tomu Bjelovarsko-bilogorska županija će preko svojih ustanova dati suglasnosti i biti  partner u projektu.

         U slučaju zahtjeva Grada Čazme da se i sama Bjelovarsko-bilogorska županija uključi u projekt kao partner, Županija će to učiniti i u partnerskom smislu, ali i s financijskim sredstvima za potrebe sufinanciranja projekta Čazma Natura.

„Najavili smo ovu tiskovnu nakon očekivanog radnog sastanka s gospodinom Dinkom Pirakom obzirom na uključenje Županije i županijskim ustanova u najveći projekt Grada Čazme, projekt "Čazma Natura". Odazvao sam se sastanku prije nekoliko mjeseci na poziv gradonačelnika. Sukladno tome na tom radnom sastanku dogovorili smo uključenje Županije u niz projekata Grada Čazme, a današnji sastanak trebao je biti nastavak tog radnog sastanka. Nama je bitno da Grad Čazma dobije prvi euro projekt, a ujedno i jedan od većih u Županiji, ukoliko bude odobren. Shodno tome spremni smo poduprijeti ukupnu aktivnost Grada Čazme na projektu koji bi sigurno doprinio ukupnosti ovog dijela naše županije. Moram reći da smo spremni ono što možda nije ni zatraženo. Naime, tada smo govorili na radnom sastanku da bi Županija bila i partner. Tada bismo mi sufinancirali dio ukupnosti projekta. To zasad nije zatraženo. Ako se to eventualno dogodi, bit ćemo spremni i na taj dio. Županija ima dosta iskustava oko takvih projekata. Vodili smo gotovo istovjetan projekt, a to je projekt gradnje bazena u Velikom Grđevcu. Reći ću da će Županija biti uključena u navedeni projekt, županijske ustanove će poduprijeti tu aktivnost, a natječaj je produljen negdje do sredine travnja. Sasvim sigurno to nam otvara mogućnost da ako još treba da napravimo i dopunske aktivnosti vezane uz navedeno. Moram reći da uključivanje svih nas u partnerskom odnosu može donijeti i dobivanje projekta. Pošto taj projekt ide preko Ministarstva regionalnog razvoja, ali zapravo resorno ministarstvo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Mi imamo najavu dolaska ministra u kratko vrijeme u Županiju i iskoristit ću priliku da ministru prezentiram taj projekt. Mislim da je dobro da lobiramo i prije nego što je zahtjev podnesen i sada ću napraviti to.“, pojasnio je župan Bajs.

„Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije u projekt "Čazma Natura" je uključena u edukativni dio, odnosno promocija, zaštita i očuvanje što je naša djelatnost. Provodit ćemo u ekološkoj mreži koja se nalazi na području Grada Čazme i regionalni park "Moslavačka gora". Naša aktivnost će pratiti edukaciju posjetitelja u cilju promocije naših prirodnih ljepota.“, izjavila je ravnateljica Mlinarić.

„Zahvalni smo našem osnivaču koji prihvaća i potpisat će taj projekt. Samim time bi škola postala još modernija. Obnovio bi se cijeli dio okoliša Osnovne škole Čazma. Tu bi se napravio arboretum gdje bi se složile dvije učionice u obliku sjenica. Učenici bi posadili bilje s našeg područja, održavale bi se radionice. Osim toga, škola bi dobila opremu u vrijednosti 320.000,00 kuna koja bi se odnosila na učionice biologije i engleskoga jezika. Za učionicu biologije bi se kupili mikroskopi, tableti, pametna ploča i druge stvari koje bi djeci olakšale nastavu biologije i podignule je na viši nivo. Učionice engleskoga bi se isto tako modernizirale s novih 20 tableta i ostalom opremom koja je potrebna za modernu nastavu engleskoga jezika.“, zaključila je tajnica OŠ Čazma Edita Grošinić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a