• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
30

POTPORA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE USTANOVAMA I UDRUGAMA GRADA DARUVARA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, u prisustvu Povjerenice Vlade Republike Hrvatske za Grad Daruvar Snježane Hopp, potpisao je Odluku o financiranju udruga i ustanova koje djeluju u ingerenciji grada Daruvara. Riječ je o Odluci kojom će trideset ustanova i udruga s područja grada Daruvara dobiti 135.000,00 kuna. Jedna od tih ustanova je i Dom za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković, s čijom je ravnateljicom Marinom Vulinović župan potpisao kao prvi u nizu Ugovor vrijedan 35.000,00 kuna, od kojih se 10.000,00 kuna dodjeljuje Dnevnom boravku i pomoći u kući.

Potpisom ove Odluke, župan Bajs je omogućio da udruge i ustanove koje djeluju pod nadležnosti Grada Daruvara i dalje normalno funkcioniraju unatoč smanjenom financiranju Grada Daruvara radi Zakonom utvrđenih okolnosti.

Podsjetimo, na nedavno održanom radnom sastanku bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i Povjerenice Vlade RH Snježane Hopp dogovoreno je da će Bjelovarsko-bilogorska županija, za udruge i ustanove koje djeluju na području grada Daruvara, osigurati dopunske potpore iz redovitog financiranja, ali i potpore iz tekuće pričuve župana Bajsa.

Također, jedna od dogovorenih mjera je i mjera za sportske udruge. Naime, temeljem prijedlog župana Bajsa, školski odbor Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar donio je odluku da u okviru svojih nadležnosti oslobode od plaćanja sportske udruge s područja grada Daruvara koje koriste školske dvorane, kako bi im se smanjili troškovi i omogućio što lakši rad do okončanja sadašnje situacije. Na odluku o besplatnom korištenju školsko-športske dvorane, župan Bajs je dao svoju suglasnost, te time omogućio da udruge i športski klubovi mogu koristiti školsko-športsku dvoranu bez naknade, do usvajanja Proračuna Grada Daruvara za 2017. godinu.

Napomenimo kako je i Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojila 15.000,00 kuna za održavanje manifestacije „10 dana astronomije“ ovaj vikend u Daruvaru, čime se ukupna potpora udrugama i ustanovama s područja grada Daruvara penje na 150.000,00 kuna.

„Povod za ovakvo smanjeno financiranje je specifična situacija dok je Grad na privremenom financiranju i ova financijska pomoć nam je zaista dobro došla, jer će udruge u ovom periodu moći nesmetano obavljati svoje obaveze. Zahvaljujem se županu na ovoj zaista izdašnoj potpori“, rekla je Povjerenica Snježana Hopp.

„Zahvaljujem se Bjelovarsko-bilogorska županiji i našem županu Bajsu na ovoj odluci da sufinancira rad naše ustanove i našeg programa Dnevni boravak i pomoć u kući. To će nam uvelike olakšati ovaj period dok traje privremeno financiranje, gdje nam je smanjeno sufinanciranje rada naše ustanove i to će pomoći našim korisnicima, zaposlenicima, ali i čitavom gradu“, izjavila je ravnateljica Marina Vulinović.

„Obzirom da dugo nismo imali ovakvu situaciju u našoj županiji odlučili smo u dogovoru s Povjerenicom pomoći prvenstveno udrugama i ustanovama. Temeljem tog dogovora odlučili smo dati ukupno 150.000,00 kuna pomoći, 15.000,00 kuna već smo dali Astronomskom društvu za održavanje 10 dana astronomije, a ostalih 135.000,00 kuna podijeljeno je temeljem prijedloga Povjerenice. Sa svakim korisnikom ćemo potpisati ugovor i doznačiti sredstva. Što se tiče Doma, najviši iznos ide upravo Domu za starije i nemoćne koji provodi i program Pomoć u kući, stoga smatramo da im je donacija sada iznimno potrebna. Ujedno, donijeli smo odluku za korisnike školsko-športske dvorane, dok traje privremeno financiranje imaju besplatno korištenje dvorane, a ukoliko je netko već uplatio, ta sredstva će se prebiti u narednim zimskim mjesecima. Ponudili smo pomoć u još nekoliko stvari, a riječ je o održavanju manifestacija u Daruvaru, poput Vinodar i 10 dana astronomije. Mi ne želimo da građani, ni na koji način, osjete da je uvedeno privremeno financiranje. Još ćemo imati nekoliko aktivnosti u Daruvaru, ali zasada ćemo osigurati ukupno 150.000,00 kuna i to će biti kao prva pomoć za rad ustanova i udruga. Što se tiče dvorane, to je ušteda 70.000,00 kuna koju će ostvariti korisnici, što znači da smo za prvi mah Daruvar poduprijeli s 220.000,00 kuna.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a