• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
6

POTPORA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE USTANOVAMA I UDRUGAMA GRADA DARUVARA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, u prisustvu Povjerenice Vlade Republike Hrvatske za Grad Daruvar Snježane Hopp, potpisao je Ugovore o izravnoj dodjeli sredstava s petnaest udruga i ustanova s područja grada Daruvara u ukupnoj vrijednosti 31.000,00 kuna.

Riječ je o udrugama: Udruga osoba s invaliditetom Daruvar, Udruga invalida rada Daruvar, Udruga gluhih i nagluhih Daruvar, Udruga slijepih Daruvar, Udruga distrofičara, oboljelih od cerebralne i dječje paralize i ostalih neuro-muskularnih oboljenja Daruvar, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Korak dalje“, SKD „Prosvjeta“ pododbor Daruvar, Zajednica tehničke kulture, Moto klub Daruvar, Foto film klub Daruvar, Aeroklub Ždral, Radio klub Jan Hus, Matica umirovljenika Daruvar, Ogranak Matice hrvatske Daruvar i Udruga antifašističkih boraca i antifašista.

Podsjetimo, temelj za potpisivanje ovih Ugovora je Odluka o financiranju udruga i ustanova koje djeluju na području grada Daruvara, koju je nedavno u Daruvaru potpisao bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Riječ je o Odluci kojom će trideset ustanova i udruga s područja grada Daruvara dobiti ukupno 135.000,00 kuna, a dok tome pribrojimo i sredstva u iznosu od 15.000,00 kuna koje je Županija dodijelila AD Kumova slama za održavanje manifestacije 10 dana astronomije, ukupan iznos penje se na 150.000,00 kuna. Sredstva su to koja će osigurati dopunske potpore iz redovitog finanicranja, ali i potpore pričuve župana Bajsa.

Potpisom same Odluke, ali i ovih Ugovora, omogućeno je da udruge i ustanove koje djeluju pod nadležnosti Grada Daruvara i dalje normalno funkcioniraju, unatoč smanjenom financiranju Grada Daruvara radi Zakonom utvrđenih okolnosti. 

Podsjetimo, prvi Ugovor vrijedan 35.000,00 kuna potpisao je župan Bajs s ravnateljicom Doma za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković, Marinom Vulinović. Također, kako bi se olakšao rad i sportskim udrugama, župan Bajs je dao svoju suglasnost na odluku školskog odbora Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar o besplatnom korištenju školsko-športske dvorane za sve sportske udruge s područja grada Daruvara, do usvajanja Proračuna Grada Daruvara za 2017. godinu. Ukoliko su sportske udruge već uplatile naknadu za korištenje školsko-športske dvorane, ta naknada se neće vraćati, već će se sredstva iskoristiti za zimske mjesece.

„Zahvaljujem se Županiji, ali i županu što je našao razumijevanja za grad Daruvar i što je iznašao sredstva za financiranje rada udruga kako bi one mogle nastaviti sa svakodnevnim radom. Udruga osoba s invaliditetom Daruvar, zajedno s Gradom i Županijom sudjeluje na provedbi brojnih projekata i programa na području županije. Kroz naše programe, Županija nas uvijek prati, bilo financijski, bilo na neki drugi način, kako bi naša udruga mogla nesmetano raditi. Spomenut ću da mi surađujemo sa Županijom i na projektu besplatne školske prehrane na području županije, gdje smo zajedno omogućili da svako četvrto dijete ne plaća školsku prehranu.“, rekao je izvršni direktor Udruge osoba s invaliditetom Davor Marić.  

„Zahvaljujem županu koji je preko Županije počeo pratiti programe udruge, konkretno našu Maticu Daruvar, koja je jedna od aktivnijih udruga na prostoru Daruvara. Radimo preko sekcija, nema te manifestacije u gradu, a da naš zbor ne nastupa. Živimo od članarine koja je 40 kuna i da nema Županije koja nas podržava, to nam ne bi bilo dovoljno. Također, zahvalio bih i županu Bajsu što pomaže svim umirovljenicima, jer prije njega dobivali smo neznatna sredstva, s kojima nismo mogli puno toga ostvariti, a sada je to puno više.“, izjavio je predsjednik Matice umirovljenika Daruvar, Ivan Cegledi.

„Zahvalio bih se županu i Županiji na ovoj pomoći, kako bi mi mogli nastaviti dalje s našim radom i našim aktivnostima.“, kratko je rekao Srđan Bojčić, predsjednik SKD „Prosvjeta“ pododbor Daruvar. 

„Još jednom, zahvalit ću se županu na izuzetnoj pomoći sada kada Grad ima privremeno financiranje i kada ne može ispuniti obveze prema udrugama, onako kako to inače može kada imamo proračun.“ Pojasnila je Snježana Hopp.

„Ovakvu situaciju već dugo nismo imali u županiji, da imamo Povjerenika,  a pogotovo situaciju da imamo privremeno financiranje preko pola godine. Shodno tome, udruge ni građani nisu krivi za ovu situaciju, a Županija i dalje funkcionira, stoga smo mi osigurali dodatna sredstva u iznosu od 150.000,00 kuna za udruge i besplatno korištenje školsko-športske dvorane. Time smo u prvom koraku napravili pomoć koliko je Županija mogla, kako bi se što manje osjetilo privremeno financiranje kod korisnika. Raspodjelu sredstava radila je Povjerenica u dogovoru s udrugama. Nadam se da će vam to biti pomoć u daljnjem radu dok se ne usvoji Proračun.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a