• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
18

POTPORA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE VINODARU I VJERSKIM ZAJEDNICIMANA NA PODRUČJU GRADA DARUVARA


1. POTPORA VINODARU 2017.

                
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za organizaciju ovogodišnjeg Vinodara s Povjerenicom Vlade RH u Gradu Daruvaru Snježanom Hopp.

Naime, temeljem zakonskog okvira u Gradu Daruvaru Vlada RH imenovala je Povjerenicu i samim tim već nekoliko mjeseci u Daruvaru praktički financiraju se samo osnovni troškovi tzv. hladni pogon. Takav način rada otežao je rad brojnim daruvarskim udrugama i ustanovama, pa je župan Bajs do sada već pomogao sa 150 tisuća kuna namijenjenim upravo njima. Također, sportske udruge oslobođene su plaćanja korištenja školsko-sportskih dvorana u školama kojima je Županija osnivač.

Trenutni način rada daruvarske Gradske uprave i nemogućnost izdvajanja dodatnih sredstava dovelo je u pitanje i održavanje ovogodišnjeg Vinodara – 19. Međunarodne izložbe vina i sajma tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije. Kako se ne bi prekinula tradicija i dovelo u pitanje održavanje ove poznate gospodarske i turističke manifestacije našega kraja Bjelovarsko-bilogorska županija uključila se u organizaciju logistički, ali i financijski podržavši Vinodar s 50 tisuća kuna.

 „Ja se ovim putem zahvaljujem Županiji i županu na ovoj izdašnoj dotaciji i bit će nam zaista drago što ćemo s njom obogatiti ovogodišnji sajam vina“ izjavila je Povjerenica Hopp.

„Mi smo prvi dio Vinodara odradili gdje smo imali ocjenjivanje vina, na koje je stiglo 109 uzoraka iz cijele Hrvatske, a nešto i iz Češke, te mogu zaključiti da je prvi dio prošao odlično. Što se same manifestacije tiče, sve je spremno i ja se moram zahvaliti na financijskoj potpori. Što se tiče organizacije i uprave, sve je spremno za početak Vinodara.“, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Vinodara, Ratko Vuković.

 „Znamo da je zbog imenovanja Povjerenice došlo do privremenog financiranja. Shodno tome, dio udruga i ustanova je bio u financijskim problemima i ja mislim da sam kao župan pomogao koliko sam mogao s dotacijom od 150 000 kuna. Vinodar je najpoznatija manifestacije u Daruvaru prepoznata u Hrvatskoj, ali i na međunarodnom nivou. Mi smo odobrili 50 000 kuna, a sve s ciljem da ta manifestacija bude organizirana da se ne primijete problemi s financiranjem, jer bilo bi šteta da se poremeti nešto na čemu se radi 19 godina. Inače, Županija Vinodar sufinancira s 20 000 kuna, a zbog ove situacije pomoć je ove godine veća.“, zaključio je župan Bajs te sve građane pozvao da posjete Vinodar.

2. POTPORA RADU VJERSKIH ZAJEDNICA NA PODRUČJU GRADA DARUVARA

a) Potpora Župi Presvetog Trojstva Daruvar

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i upravitelj župe Presvetog Trojstva Daruvar Ivan Nikolić potpisali su Ugovor o potpori Bjelovarsko-bilogorske županije projektu župe pod nazivom „Organizacija i uređenje Caritasovog vrta i voćnjaka, škola u prirodi, pomoć pri učenju“.

Riječ je projektu proširenja aktivnosti na pružanju pomoći u učenju mladih koji podrazumijeva opremanje radionice gdje će se izrađivati nabožni predmeti za prodaju, uređenje crkvenog dvorišta, a pružati će se i psihosocijalna pomoć. Za njihov projekt Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojila je 12,5 tisuća kuna.

„Drago mi je da se ova suradnja, koja traje, na formalan način želi potvrditi. Zahvaljujem se županu i suradnicima koji su razumjeli ovaj projekt i ono što Caritas radi i u tome vidjeli vrijednost da se podupre s vaše strane. Svi smo svjesno ograničenosti i mogućnosti u današnje vrijeme, a i siguran sam da su potrebe velike. Zato mi je drago da je Županija prepoznala ono što Caritas čini.“, rekao je upravitelj župe Presvetog Trojstva Daruvar Ivan Nikolić

„Jako sam sretna i zahvalna na ovome, jer nama je svaka pomoć dobro došla pošto mi nemamo mjesečne priljeve. Trenutno imamo 131 potrebitog, s tim da su to obitelji i pojedinci. Mi smo jako puno toga smo uveli što nitko drugi u gradu ne provodi, a to su topli obroci i paketi s namirnicama svaki mjesec. Imate suradnike koji su nam uvijek pomogli i ta potpora za nas je jako značajna, naročito što smo ušli u ovaj novi projekt. Mi koristimo župno zemljište u vinogradu  koje je bilo zapušteno. Mi smo to očistili i sad tamo sijemo i sadimo sve što nam je potrebno za kuhinju i pakete, a u to uključujemo naše potrebite. Osim toga, uključili smo i školu koja ima agroturizam zbog čega sam izuzetno sretna. Imamo dosta volontera i zasada uspijevamo. Hvala na svemu.“, pojasnila je Svjetluška Kovač, voditeljica Caritasa.

b) Potpora Srpskoj pravoslavnoj crkvi u RH, Eparhija Slavonska, Crkvena općina Daruvar

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i paroh Luka Bosanac ispred Srpske pravoslavne Crkvene Eparhije Slavonske, Crkvene općine Daruvar potpisali su Ugovor o potpori Bjelovarsko-bilogorske županije projektu Srpske pravoslavne crkve pod nazivom „Činimo dobro zajedno“.

Riječ je o projektu koji podrazumijeva pomoć socijalno ugroženim pojedincima s područja grada Daruvara i općina Dežanovac, Sirač, Konačanica i Đulovac u vidu paketa osnovnih živežnih namirnica s ciljem poboljšanja uvjeta i standarda života. Njihov projekt Bjelovarsko-bilogorska županija podupire s 10 tisuća kuna.

„Naša Crkvena općina postoji od prve polovine 18. stoljeća i imamo pet crkvenih općina. Ovim projektom osigurat ćemo namirnice za socijalno ugrožene, jer imamo onih koji nemaju nikakve prihode niti socijalnu pomoć i žive u jako teškoj situaciji.“, rekao je paroh Luka Bosanac.
 
„Bjelovarsko-bilogorska županija je jedina županija u Hrvatskoj koja ima trajnu odluku i program u potpori karitativnih djelatnosti. Mi svake godine odobravamo sredstva i to je jedan dio elemenata u potpori potrebitima. Naša županija ima gotovo 18% stanovnika iznad 65 godina, ali imamo dosta onih koji su potrebiti, posebice stari i nemoćni. Također, Županija ima niz programa kojima im potpomaže, ali svi zajedno moramo napraviti napor da oni dobiju pomoć, a tu je Caritas nezaobilazan. Vjerujem da će vam ova sredstva pomoći koliko je moguće, jer idu prema vjernicima i građanima Daruvar, a najbitnije je da svatko tko pokuca na vrata ima potporu Caritasa i zato moram pohvaliti sve koji rade u Caritasu.“ zaključio je župan Bajs.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija drugu godinu za redom provodi program Karitativnih djelatnosti kojima je za cilj pomoći našim sugrađanima, a putem vjerskih zajednica.     Na taj način želi pomoći ljudima u potrebi, svima onima koji se za pomoć obraćaju svojim župama i njihovim Caritasima. U skladu s tim Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava vjerskim zajednicama koje se bave karitativnim djelatnostima. Na natječaj Bjelovarsko-bilogorske županije javilo se jedanaest vjerskih organizacija,  a za njihov rad osigurano je 230 tisuća kuna iz županijskog proračuna. 

3. DOBRA SURADNJA I PARTNERSKI ODNOS BBŽ I SAVEZA ČEHA U RH

Tijekom svog posjeta Gradu Daruvaru župan Bajs posjetio je i Savez Čeha u Republici Hrvatskoj koji svoje sjedište ima upravo u Daruvaru. Tom prilikom održao je i sastanak s predstavnicima Saveza Čeha na čelu s njihovom predsjednicom Libušom Stranjik.

Savez Čeha  je jedni savez nacionalnih manjina u Hrvatskoj koji ima sjedište u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji, a ne u Zagrebu. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima preko 6,200 pripadnika češke nacionalne manjine, postoje i škole i vrtići na češkom jeziku, a više od 65 %  Čeha Bjelovarsko- bilogorske županije živi upravo na području grada Daruvara. Bjelovarsko- bilogorska županija podupire aktivnosti češke nacionalne manjine na više načina, a župan Bajs  je izrazio zadovoljstvo što je češka nacionalna manjina dobro organizirana i vrlo aktivna i time pridonosi razvoju i obogaćuje kulturni život naše županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a