• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Ožujak
22

POTVRĐEN PRVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM NA PODRUČJU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i članovi Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije održali su danas konferenciju za medije na kojoj je istaknuto kako je na području Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Također, istaknuto je kako na području županije nisu zabilježene štete vezane uz potres koji je jutros pogodio grad Zagreb te dijelove sjeverozapadne Hrvatske.
KONFERENCIJA ZA MEDIJE

„Potres je zahvatio i našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, ali nemamo dojava o materijalnim štetama niti o ljudskim žrtvama. Ukoliko bi se taj potres eventualno ponovio mi preporučamo sukladno preporukama struke da u toj situaciji dok potres traje budete u kući, a nakon toga da izađete iz kuće ili stana i budete razmaknuti što je moguće više čekajući daljnje upute nadležnih“, istaknuo je župan Bajs i dodao kako se nada da do tog scenarija kod nas neće doći.

Župan Bajs potvrdio je kako je na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena prva osoba zaražena koronavirusom.

„ Radi se o našoj sugrađanki iz Čazme koja je boravila u Turskoj i odmah se sama stavila u samoizolaciju, a nakon što je dobila temperaturu na propisan način se javila zdravstvenim službama. Pohvalit ću njezino ponašanje kao odgovorno i pozivam sve ostale sugrađane da na takav način postupaju u ovim trenucima. Ona je i dalje u samoizolaciji, jer njeno zdravstveno stanje nije takvo da bi zahtijevalo bolničko liječenje na što je bolnica u potpunosti spremna. Također, s njom je bio još jedan muškarac koji je, također, u samoizolaciji i čekamo rezultate njegova testiranja“, istaknuo je župan Bajs.

„Bila je oprezna i kod prvih simptoma visoke temperature gospođa se javila svom liječniku opće medicine koji ju je uputio na naše infektologe koji su indicirali testiranje. Nakon testiranja žena je u opće dobrom stanju. Mi smo u kontaktu s njom i ako dođe do pogoršanja mi ćemo ju hospitalizirati, a ako bude dobro bit će kod kuće u samoizolaciji. Koristim priliku sada da se svojim sugrađanima obratim. Neka budu oprezni jer sada se nalazimo na rubu dva scenarija – epidemije ili katastrofe. O našim ponašanjima sve ovisi. Ako ćemo se odgovorno ponašati možemo tu epidemiju usporiti i ublažiti njezine posljedice. Apeliram na sve naše sugrađane koji jesu u samoizolaciji da ne izlaze iz samoizolacije, da ne odlaze u grad, da se ne miješaju s drugom populacijom. Apeliram na savjest na solidarnost i na odgovorno ponašanje“, naglasio je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. med. Ali Allouch.

„Na području naše županije imamo 653 osobe koje su u samoizolaciji. Nažalost njih 70 se nije pridržavalo toga, odnosno imali smo 70 dojava o kršenju samoizolacije. Utvrdili smo provjerama da je 12 osoba kršilo samoizolaciju i oni će biti procesuirani sukladno propisima. Pored tih aktivnosti naša policija ulaže ogromne napore na terenu da se sve odluke koje su donesene s razine nacionalnog stožera provode prije svega mislim na zabranu kretanja na otvorenim prostorima i zadržavanja“, istaknuo je Hamdija Mašinović zamjenik načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Na konferenciji za medije župan Bajs je istaknuo kako je dan nalog za mobilizaciju Hotela Central u Bjelovaru kao mjesto namijenjeno karanteni. Župan je podsjetio da na našem području djeluje i karantena za vozače kamiona koji su u tranzitu roba. Dobra vijest je ističe župan i činjenica kako su naše zdravstvene ustanove dobile nove količine zaštitne opreme.

„Pozivam građane naše županije da budu odgovorni u trenutku ovakve ugroze i mi moramo biti solidarni. Solidarni prvo prema svojim najbližima, djeci obitelji, svima onima koji nas okružuju jer koronavirus se širi na način koji je nevjerojatno brz. Budimo postojani u tome da poštujemo naloge koji su nam dani. Kada govorimo o našoj županiji vi ste vidjeli da su naši gradovi i mjesta pusta, broj kršitelja je sve manji i manji što znači da je većina građana shvatila ovu situaciju i pozivam građane da se svi zajedno toga i dalje pridržavamo“, naglasio je župan Bajs.

Na konferenciji za medije župan Bajs je istaknuo da se sukladno preporukama odustalo od održavanja izvanredne sjednice Županijske skupštine u školsko-sportskoj dvorani u Velikom Trojstvu, kako je ranije najavljeno. Umjesto toga sjednica će se prvi put u povijesti županije održati telefonskim putem.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a