• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Prosinac
11

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE 105. BRIGADE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs nazočio je Predsjedništvu Udruge 105. brigade HV na kojemu se između ostalog razgovaralo o izdavanju znanstvene Monografije ratnog puta 105. brigade HV od 1991. do 1995 godine.

Opsežan je to posao koji zahtjeva i ozbiljan pristup, čulo se na Predsjedništvu Udruge 105. brigade Hrvatske vojske, brigade koja je dala nemjerljiv značaj u obrani Republike Hrvatske. Inicijativa za izdavanje Monografije je pokrenuta, a svoj obol njenom izdavanju dati će i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, inače i sam pripadnik 105. brigade.

Ja kao župan i kao član Predsjedništva i onaj koji je bio u 105. brigadi u to vrijeme, pokušat ću napraviti ono što je kolega Karaula rekao, a to je pristup arhivima. Ja ću predložiti da nakon 15.siječnja dobijemo jedan ozbiljan sastanak u Zagrebu, a onda ćemo vidjeti što će proizaći iz toga. Vidjet ćemo treba li Glavni stožer dati deklasifikaciju dokumentacije. Koliko ja znam nije toliki problem da bi se dala deklasifikacija, već oni prvo trebaju fizički pregledati dokumente. Oni trebaju odrediti tridesetak ljudi koji trebaju pregledati sve te dokumente. Svaki dokument se mora pročitati i odrediti rješenje o deklasifikaciji. To je redovan postupak, a mi ćemo zamoliti Glavni stožer da se da prioritet deklasifikaciji dokumenata o 105 brigadi, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a