• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Travanj
9

PREDSTAVLJANJE GRAĐANSKE INICIJATIVE „BJELOVARSKO PROLJEĆE“

U Velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije predstavljena je građanska inicijativa mladih „Bjelovarsko proljeće“ i promocija video spota „Zajedno“

„Veseli me što vas vidim u tolikom broju“, rekao je župan Damir Bajs na predstavljanju inicijative. „Drago mi je što smo u sklopu ovog projekta proveli niz aktivnosti te vjerujem da svi zajedno možemo napraviti neki pomak.“
Bjelovarsko proljeće je građanska inicijativa srednjoškolaca okupljenih oko izrade nacrta rješenja svojih problema, a provedena je u organizaciji udruge Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva uz financijsku podršku Regionalne zaklade za lokalni razvoj ZAMAH i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Mladi Bjelovara okupili su se kako bi iznijeli svoje potrebe i probleme u gradu te u svom svakodnevnom životu. Što bi željeli, koje aktivnosti, kakvu kulturnu, sportsku, edukativnu, umjetničku, kreativnu ili zabavnu ponudu u svojoj okolini. Kako bi se udružili i lakše djelovali prema nadležnima za ta pitanja pomogao im je tim iskusnijih građana kojeg čine ravnatelji srednjih škola, pedagozi, psiholozi, profesori i članovi civilnih udruga, glazbenici i mnogi drugi. Inicijativa nosi simboličan naziv Bjelovarsko proljeće, a njezin je cilj sistematizacija zahtjeva mladih, izrada dokumenta koji sadrži probleme i prijedloge rješenja te dostava tog dokumenta jedinicama lokalne samouprave tj. županu i gradonačelniku.
Tijekom veljače i ožujka provedene su ankete među učenicima trećih razreda svih srednjih škola u kojima su se izjasnili što žele u gradu, kakve sadržaje i aktivnosti. Nakon izjašnjavanja potreba i problema, provedene su radionice na kojima su sudionici upoznati s osnovama građanskog odgoja, građanskog aktivizma i potaknuti da na taj način djeluju i traže svoja prava.
Cijeli proces inicijative je snimljen pa je tako promoviran video spot uz pjesmu „Zajedno“ koja je nastala kao podrška dueta BLANK i grupe Flashback mladim sugrađanima.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a