• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Rujan
25

Predstavljen novi Zakon o udrugama i natječaj za građanske akcije

Na predstavljanju novog Zakona o udrugama, 24. rujna 2014. u velikoj vijećnici Bjelovarsko bilogorske županije, okupilo se stotinjak predstavnika organizacija civilnoga društva, lokalne i regionalne samouprave, medija i građana.

Župan Damir Bajs u uvodnom obraćanju naglasio je važnost razvoja civilnoga društva, educiranja i informiranja udruga i osnaživanja partnerskih odnosa između udruga i županije u provođenju različitih projekata i programa.

Predstavljanju Zakona o udrugama, koje je bilo u organizaciji Regionalnog  programa E-misija i Bjelovarsko-bilogorske županije, nazočile su i zamjenice župana Đurđica Ištef Benšić i Tanja Novotni Golubić.

O Regionalnom programu govorila je voditeljica Mirela Despotović iz Centra za civilne inicijative, a novi Zakon o udrugama predstavila je i odgovarala na brojna pitanja sudionika gđa. Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH.

Kroz iscrpno izlaganje i razgovor nakon toga postignut je cilj  predstavljanja, odnosno omogućeno razumijevanje novog Zakona o udrugama I upoznavanje s novinama u poslovanju udruga. Godinu dana  trajat će razdoblje u kojem sve udruge mogu uskladiti svoje statute i poslovanje s novim Zakonom, a  kroz Regionalni program E-misija bit će održano niz sličnih radionica I bit će  pružena savjetodavna podrška udrugama.

Nakon predstavljanja Zakona o udrugama i stanke za osvježenje gđa. Ivana Zima iz Zaklade ZAMAH predstavila je natječaj za građanske akcije „Naš doprinos zajednici“.

Natječaj je otvoren 15. rujna 2014., a u okviru tog natječaja  financirat će se 10 akcija u maksimalnom iznosu od  13.000,00 kuna. Prikazani su uvjeti i načini prijave, prihvatljive aktivnosti, detalji natječajne dokumentacije i ostale korisne informacije. Regionalna zaklada za lokalni razvoj ZAMAH uključena je u provedbu natječaja na osnovi Sporazuma o partnerstvu u provedbi Decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Predstavljanje Zakona i natječaja je organizirano u sklopu programa E-misija koji provode udruge Centar za civilne inicijative iz Zagreba, IKS iz Petrinje, S.O.S. iz Virovitice i Savez za pravedno društvo iz Bjelovara u partnerstvu i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a