• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
10

PREDSTAVLJEN AKCIJSKI PLAN RJEŠAVANJA ZAHTJEVA ZA LEGALIZACIJU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

S obzirom na velik broj predanih zahtjeva za legalizaciju u svim hrvatskim županijama, radi što učinkovitije provedbe Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja županijama i gradovima odredilo je rok, 6.rujna ove godine, za dostavu Akcijskog plana rješavanja zaprimljenih zahtjeva za legalizaciju.

Bjelovarsko-bilogorska županija zaprimila je ukupno 15 760 zahtjeva za donošenje rješenja o izvedenom stanju prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama («Narodne novine», broj: 90/11) i  Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama («Narodne novine», broj: 86/12). Do 31. srpnja 2013. godine od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva pozitivno je riješen 548 zahtjev, 1 zahtjev je odbijen, 4 zahtjeva su obustavljena zbog odustajanja podnositelja zahtjeva, te je za rješavanje  ostalo 15 207 zahtjeva. 
Između ostalog, ti su podaci prezentirani novinarima, kao i plan rješavanja tolikog broja zahtjeva za što u ovom trenutku Županija nema dovoljno djelatnika.
Sa sadašnjim brojem djelatnika, cijeli postupak bi trajao trideset godina. A mi to ne možemo i nećemo dopustiti – rekao je župan Damir Bajs. Županija zaprimljene zahtjeva namjerava riješiti do kraja 2015. godine, a da bi se to postiglo mora se napraviti preustroj Županije. Županijske službe moraju biti učinkovitije i dostupnije za građane - napomenuo je Župan. Za početak,  broj zaposlenih koji rade na legalizaciji povećat će se 10 na 24 djelatnika.  Od 14 novih ljudi koji će raditi na poslovima legalizacije najveći dio će se preraspodijeliti iz postojećih upravnih odjela, a ostali, diplomirani pravnici i arhitekti, bit će zaposleni preko HZZ-a. Takvim planom, Županija misli  u roku od 1,5 do 2 mjeseca osposobiti službu za rješavanje ovog problema.
Na radnom sastanku Gradonačelnik Bjelovara, Antun Korušec pohvalio se da grad Bjelovar ima dobre rezultate u postupku izdavanja građevinskih dozvola i to u 2 segmenta: po broju riješenih zahtjeva i po brzini rješavanja zahtjeva. Stupanjem na snagu novog zakona o legalizaciji  grad Bjelovar je zaprimio 6571 zahtjev od toga je 1020 riješio. Plan je da se preostali neriješeni zahtjevi riješe do kraja 2015. godine i to tako da je onima koji na tome rade osiguran prostor, dva automobila za izlazak na teren, računala i ostala oprema potrebna za rad. Grad na rješavanju zahtjeva trenutno ima 6 stalnozaposlenih , od postojećeg osoblja još jedna osoba je preraspodijeljena na legalizaciju i početkom rujna zaposlen je jedan inženjer građevine. Na pripremi dokumentacije u Gradu  rade osobe na stručnom osposobljavanju, a koriste se i druge instrumenti, poput prekovremenog rada. Rok do kraja 2015. godine za Grad je prihvatljiv i namjera je do tada riješiti 80 posto zaprimljenih zahtjeva.  Za sada sve ide dobro, ali će se uvesti i instrument nadzora svaka 2 do 3 mjeseca kako bi se cijeli sustav rada dodatno unaprijedio.
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izrazila je zadovoljstvo brzinom kojom grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija rješava zahtjeve za legalizaciju i rekla da su gradovi, županije i država zajedno u tome. Grad, Županija i ministarstvo i dalje će se povremeno sastajati, Županija i Grad do  kraja 2013. imaju vremena da se uhodaju, a nakon toga se mora ozbiljno prionuti  na posao. Svi o državnoj upravi imaju stigmu  da se radi loše, da su procedure duge, a ovo je prilika da se pokaže da možemo, znamo i hoćemo raditi - istaknula je ministrica.
 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a