• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Listopad
27

Predstavljen nacrt Županijske razvojne strategije

Razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije, na sjednici Partnerskog vijeća održanoj u Bjelovaru, predstavila je nacrt Županijske razvojne strategije za razdoblje od 2011. do 2013. godine.

Razvojni je to dokument koji je nadogradnja Regionalnog operativnog plana Županije usvojenog prije tri godine, a u njemu će biti sadražani konkretni projekti. Plan je realizirati ih u sljedeće dvije godine, istaknuo je na skupu Krunoslav Nemet iz Razvojne agencije, a računa se na sredstva iz predpristupnih fondova EU. Na izradu Županijske razvojne strategije Županiju je obvezivao i novi Zakon o regionalnom razvoju. Prema riječima bjelovarsko-bilogorskog župana Miroslava Čačije, koji je pozdravio članove Partnerskog vijeća, Bjelovarsko-bilogorska županija sada će imati priliku izjednačiti se u razvoju na područjima u kojima trenutačno bitno zaostaje od ostalih dijelova Hrvatske. „ Ne bi se smjelo više događati, kao što je stanje u vodoopskrbi, da je primjerice državni prosjek negdje okNo 80 posto pokrivenosti i dostupnosti pitne vode, ada istodobno taj prosjek u našojh Županiji bude tek nešto više od 40 posto.“ naglasio je župan Čačija. Slična je situacija i s cestovnom infrastrukturom Bjelovarsko-bilogorske županije.
Županijska razvojna strategija donosi analizu stanja infrastrukture, te stanje, razvijenost i potencijal gospodarstva u cjelini. Obuhvatila je slabosti, ali i prednosti od kojih svakako treba izdvojiti povoljan geografski položaj, koji županiji omogućuje status poveznice sjeveroistočnih i istočnih dijelova Hrvatske sa Zagrebom. Prirodni resursi i očuvan okoliš, ali i postojanje visokoobarzovnih ustanova, također su prednosti koje su predstavnici Regionalne razvojne agencije navodili. Nedostak stručne snage i niska obrazovna struktura stanovništva, kao i negativna demografska kretanja i mala gustoća naseljenosti činjenice su koje će svakako u određenoj mjeri biti prepreka razvoju. Ali, kao što je istaknuto na sastanku u Bjelovaru, ne nepremostiva. Realna su očekivanja da će započeti županijski razvojni projekti, autoput Bjelovar – Vrbovec, željeznička pruga Sveti Ivan Žabno – Gradec, te nova bolnica u Bjelovaru , 17 poduzetničkih zona od kojih je sedam već u funciji, biti okosnica daljnjeg razvoja i nastavka planiranih aktivnosti. Sve bi to trebalo zaustaviti negativan trend ukupnih gospodarskih aktivnosti, odljev visokoobrazovane radne snage, kao i prisutnost sive ekonomije. U raspravi članova Partnerskog vijeća za izradu Županijske razvojne strategije Bjelovarsko-bilogorske županije čula su se i oprečna mišljenja, poput onih o usitnjenosti poljoprivrednih površina. Dok su neki gospodarstvenici to svrstali u slabosti, nekoliko načelnika, pozivaju će se na svoje iskustvo i poznavanje stanje na selu, kaže da tu činjenicu treba pretvoriti u našu prednost. Upozoreno je i na činjenicu da neke općine, zbog ionako premalih proračuna, neće biti u mogućnosti sufinancirati izradu dokumentacije nužne za bilo kakav projekt.

Na kraju sastanka, dogovoreno je da članovi Partnerskog vijeća, u roku od pet dana, razvojnoj agenciji Bjelovarsko-bilogorske županije pismeno dostave svoje prijedloge za dopunu dokumenta. Očekuje se još nekoliko sastanaka Vijeća na kojima će se raspravljati o pojedinim dijelovima Županijske razvojne strategije, koja mora biti gotova do kraja ove godine.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a