• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Ožujak
2

Predstavljen Operativni plan ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za 2011. godinu

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH Tihana Kraljić na sajamskom prostoru u Gudovcu predstavila je Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva u 2011. godini.

Gospodarstvenicima Bjelovarsko – bilogorske županije predstavljeni su javni pozivi za bespovratne potpore poduzećima, obrtima, zadrugama i institucijama za poticanje poduzetništva. U Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2011. osigurano 407,9 milijuna kuna. Što je, istaknula je državna tajnica, što je 82 milijuna kuna više no u prošlogodišnjem planu.

Jačanju konkurentnosti namijenjeno je 80,2 milijuna kuna, 45 milijuna kuna za participaciju u nacionalnom proračunu, te za korištenje pretpristupnih programa IPA. gdje je raspodjela sredstava 25% iz nacionalnog proračuna i 75% su sredstava iz pretpristupnog programa IPA, a u tom smjeru će se u budućnosti kreirati proračun, istaknula je gospođa Kraljić.

Prema riječima državne tajnice Kraljić nacionalna sredstva koja su namijenjena poduzetnicima ulaskom u EU biti će sve manja, a participacija prema fondovima sve veća. Dosadašnji oblik dodjele potpora potpuno će se promijeniti i naši će poduzetnici moći koristiti strukturne fondove, što znači da nećemo imati problem koji imamo danas -  naglasila je državna tajnica i dodala: - U prošloj godini bilo je raspoloživo 326 milijuna kuna a zaprimljenih prijava (stvarne potrebe naših poduzetnika) bile su na razini 1,2 milijarde kuna, što će u budućnosti biti drugačije, sredstava će biti neograničeno, dodjeljivat će se puno manji broj potpora, ali pojedinačno veće vrijednosti. Ova sredstava mogu koristiti kvalitetni poduzetnici, koji pozitivno posluju, koji nemaju dugovanja ni prema državi, niti prema zaposlenicima. Prošle je godine iz Bjelovarsko – bilogorske županije potpore ostvarilo 195 poduzetnika u vrijednosti 9,5 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima koja su dodijeljena poduzetnicima i sredstvima za razvoj poduzetničkih zona.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a