• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
15

PREDSTAVLJEN PROGRAM ODRŽIVOG RAZVOJA LOKALNE ZAJEDNICE

U organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije održana je radionica „Program održivog razvoja lokalne zajednice“ sufinanciranje projekata u 2018. godini, na kojoj je prisustvovao i župan Damir Bajs sa suradnicima.

Sukladno javnom pozivu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te ulozi koordinatora Regionalne razvojne agencije za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, održana je radionica „Program održivog razvoja lokalne zajednice“ za predstavnike lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Tom prilikom direktor županijske Regionalne razvojne agencije Mario Ferić prezentirao je Program, ali i davao smjernice svim zainteresiranim za što kvalitetnije ispunjavanje prijavnih obrazaca.
„Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisalo je ovaj poziv i našoj županiji dodijelilo 4,1 milijun kuna. Prezentacija je prikazivala prihvatljive troškove, sektore te smo pokušali pokazati koje su najčešće greške prijavitelja u prethodnom programima. Iskazali smo svoju potporu nastojanjima Županije da pomogne gdje god može, Općinama, Gradovima, poduzetnicima i OPG-ovima, a Regionalna razvojna agencija svima tu stoji na raspolaganju. U suradnji s Općinama i Gradovima provest ćemo i ovaj program koje financira Ministarstvo, ali i sve programe koje naš osnivač, Bjelovarsko-bilogorska županija, bude raspisivala. Ideja je da u budućnosti pokušamo povući što više sredstava iz bespovratnih fondova Europske unije, jer puno novaca je na raspolaganju, a vremena je relativno malo. Mi u Regionalnoj razvojnoj agenciji stojimo na raspolaganju svima koji budu htjeli povlačiti novce, odnosno imali potrebe za zadovoljavanje svojih ciljeva, rada i razvoja.“, pojasnio je direktor Ferić.

Inače, Programom održivog razvoja lokalne zajednice nastavlja se pomagati održivost razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture (izgradnja, obnova i rekonstrukcija objekata socijalne, komunalne i gospodarske namjene na lokalnoj razini), vodeći pritom računa o promicanju jednakih mogućnosti i socijalne uključenosti, promicanju održivog razvoja, kao i neovisnosti lokalne zajednice.

„Županija prati sve natječaje i prijavljuje se na one natječaje na koje se može prijaviti. Ovog trenutka mi imamo 220 milijuna kuna potpisanih ugovora za razdoblje koje slijedi, a očekujemo još 140 milijuna kuna za energetsku učinkovitost, po čemu je naša županija druga po prijavama i odobrenim projektima u Hrvatskoj. To znači da ćemo imati preko 360 milijuna kuna odobrenih sredstava za projekte u našoj županiji. Mi želimo da Općine i Gradovi iskoriste isto tu mogućnost za povlačenje sredstava. Regionalna razvojna agencija je koordinator za ukupnost povlačenja sredstava na području županije, a ključno je da ne propuštamo natječaje i da povučemo što više sredstava. Pohvalio bih Ministarstvo graditeljstva što je šest mjeseci unaprijed najavilo natječaj i uvjete natječaja kako bi se stigli pripremiti. Mislim da je to pravi način kako se radi i nadam se da će i ostali tako postupati. Županija i Regionalna razvojna agencija bit će na usluzi svima koje žele biti aktivni u tom dijelu.“, rekao je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a