• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Srpanj
13

Predstavljen projekt „Žene jugoistočne europe u mreži za ruralni razvoj“

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i direktorica GTF Regionalnog centra za ravnopravnost spolova Mary Ann Rukavina Cipetić, u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko – bilogorske županije, predstavile su projekt „Žene jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj“.

Tim se Projektom želi poboljšati život žena u ruralnim područjima i motivirati ih da sudjeluju i odlučuju u svojim sredinama. Sastanak u Bjelovaru okupio je članice gradskih i općinskih povjerenstava za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije, poduzetnice te predstavnice mnogobrojnih udruga naše županije iz Velikog Trojstva, Nove Rače, Kapele, Severina, Rovišća, Ivanjske, Čazme i drugih općina gradova.

Ured za ravnopravnost spolova daje veliku potporu ovom projektu, a pravobraniteljica Višnja Ljubičić istaknula je i ovom prilikom posebnu važnost sudjelovanja lokalnih i regionalnih čelnika i čelnica na ovakvim skupovima, jer upravo oni, prema postojećem sustavu moći, odlučuju, o ciljevima, smjernicama i strategijama lokalnih sredina te daljnjem smjeru razvoja i prioriteta lokalnih zajednica. U pojedinim ruralnim sredinama postoji veći senzibilitet i time više načina olakšavanja ženama, da nakon svojih obaveza u kući, mogu sudjelovati i u društvenim  aktivnostima. Pravobraniteljica Ljubičić navodi općinu u Koprivničko-križevačkoj županiji koja omogućuje tri besplatna vrtića, u izgradnji su i besplatne jaslice, sve za djecu, kako bi se žene u tim sredinama mogle posvetiti svojim aktivnostima i, naravno, ostati živjeti u ruralnom području. Preporuke usmjerene na osnaživanje žena u ruralnim područjima pravobranitelja Ljubičić Hrvatskom saboru uputit će i u svom izvješću o radu.  U ime domaćina, okupljene je pozdravio zamjenik župana Saša Lukić istaknuvši da je problem ruralnih sredina i ruralnog razvoja veliki i zabrinjavajući, ne samo u našoj županiji već u cijeloj Hrvatskoj. Žene u ruralnim sredinama još uvijek nailaze na prepreke u društvenom, političkom i javnom aspektu, koji su u urbanim sredinama manji, pa se zamjenik župana Lukić nada da će Projekt žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj, zaustaviti i promijeniti negativne trendove.

Govoreći o Projektu,  izvršna direktorica GTF Regionalnog centra za jednakost spolova Mary Ann Rukavina Cipetić, iznijela je podatak o tek 15 posto žena koje na lokalnoj razini sudjeluju u odlučivanju, što je puno manje od prosjeka na državnoj razini. A da bi se život žena u ruralnim područjima unaprijedio. nužno je da žene sudjeluju u razvoju projekta na njihovom području.

To stoji i u strateškom dokumentu  Nacionalna politiku za ravnopravnost spolova za period 2011.-2015.g. čiji je cilj usmjeren na položaj žena u ruralnim područjima. Resorno je ministarstvo nedavno osnovalo radnu skupinu za prikupljanje podataka o ženama u ruralnim područjima.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a