• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Kolovoz
21

Predstavljena nova mjera zapošljavanja „Mladi za mlade – pomagači u nastavi“.

Područni ured Bjelovar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Bjelovarsko-bilogorska županija, ravnateljima osnovnih i srednjih škola, te vrtića s područja Županije predstavili su novu mjeru zapošljavanja „Mladi za mlade – pomagači u nastavi“.

Tom se mjerom pruža podrška uključivanju djece s poteškoćama u učenju i djeci romske nacionalne manjine u redovan obrazovni sustav. Podrška je to uključivanju teško zapošljivih mladih osoba sa završenim gimnazijskim obrazovanjem i mladim osobama prvostupnicima na tržište rada, te stjecanju prvog  zanimanja za osobe bez radnog staža gimnazijskog obrazovanja. Dobna granica je prijavu je 29 godina, a trajanje financiranja 10 mjeseci.
Provedba mjere „Mladi za mlade – pomagači u nastavi“ omogućit će rješavanje višegodišnjeg problema financiranja asistenata u nastavi za djecu s poteškoćama. Do sada, Bjelovaru se koristila mogućnost zapošljavanja preko javnih radova, no nova je mjera HZZ-a daleko kvalitetnije rješenje koje je država ponudila.
Županija ju u potpunosti podržava i kako je naglasio župan Damir Bajs ovom su mjerom i teško zapošljive mlade osobe i djeca s poteškoćama u učenju na dobitku. Jer, prvi ostvaruju radni odnos, dok drugi dobivaju potrebnu pomoć.
Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Bjelovarsko- bilogorske županije ima stotinjak mladih osoba koje udovoljavaju uvjetima da dođu do radnog mjesta po ovom programu. Mjera asistenta u nastavi već postoji, do sada je trajala od 3 do 6 mjeseci, a ovim programom se produžuje na 10 mjeseci, od početka do kraja školske godine. Djece sa poteškoćama u učenju  na području Bjelovarsko- bilogorske županije ima  pedesetak  i da bi dobili pomoć u nastavi moraju imati rješenja od nadležne medicinske institucije.
Predstojnica HZZ-ovog područnog ureda Bjelovar, Dijana Zekić Kereži, pozvala je ravnatelje škola i vrtića da podatke o broju potrebnih pomagača u nastavi dostave do 26. kolovoza, , kako bi oko 15. rujna pomagači u nastavi već mogli biti u razredima. Potencijalni pomagači prije zaposlenja bit će educirani u Obiteljskom centru Bjelovarsko-bilogorske županije, koji je ujedno savjetodavac i kontrola za provođenje ove mjere. 
Ovaj program dio je paketa mjera  „Mladi i kreativni“ primjenom koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje započeo sa provedbom preporuke Europske Unije za zapošljavanje mladih osoba „Garancija za mlade“. Cilj joj je poboljšanje položaja mladih na tržištu rada i smanjenje rastućeg broja mladih nezaposlenih osoba.
Uz župana Damira Bajsa, njegovu zamjenicu Đurđicu Ištef Benšić i pročelnicu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Andreu Prugovečki Klepac, na predstavljanju su bili  predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Daruvar Davor Marić. Čelnici tih udruga već godinama nastoje naći što kvalitetnija rješenja pomoći svojim članovima, pa su i ovdje bili inicijatori provedbe  mjere.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a