• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
17

PREDSTAVLJENI ODOBRENI PROJEKTI U OKVIRU JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA BBŽ – ŠKOLE

Župan Damir Bajs i gradonačelnik Grada Bjelovar Antun Korušec predstavili su odobrene projekte u okviru javno-privatnog partnerstva BBŽ –škole s područja Grada Bjelovara, a koji je ujedno i najveća financijska investicija obzirom da su Gradu Bjelovaru odobrena četiri projekta: izgradnja nove Glazbene škole, izgradnja školsko-sportske dvorane u Gimnaziji Bjelovar, izgradnja nove školske zgrade Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar te izgradnja školsko-sportske dvorane u III Osnovnoj školi Bjelovar. Ravnatelji navedenih škola potpisali su programske zadatke kako bi projekti mogli ići svojim tijekom.

Bjelovarsko-bilogorska županija se sa željom podizanja standarda školstva na svom području, kao i težnjom za osiguravanjem uvjeta za jednosmjenski rad upustila u dosad najveći projekt u školstvu dogradnjom školskih objekata.
Model javno-privatnog partnerstva u financiranju podupire država s 55% ukupnih troškova, dok 35% pokriva Bjelovarsko-bilogorska županija, a 10% lokalna samouprava. Ovo je jedini model u Republici Hrvatskoj kojim država potiče i sufinancira izgradnju objekata za potrebe školstva.
Zahvaljujem se svima na pruženoj potpori na ukupnom projektu. Napominjem da je ovo najvrijedniji projekt u školstvu u Republici Hrvatskoj. Ovim projektom, bit će obuhvaćeni svi veliki objekti u školstvu, stoga očekujemo da će sve naše škole ući u jednosmjenski rad. To bi značilo značajne uštede energije, ali i ono što je najbitnije, naši učenici bi imali bolje rezultate. Imamo četiri škole koje su u županijskom programu i jednu u gradskom. Glazbena škola koja je najvrijedniji projekt, posta će najmodernija Glazbena škola u Hrvatskoj. Školsko-sportskom dvoranom Gimnazije Bjelovar riješit će se pitanje standarda naših Gimnazijalaca, ali i nekih drugih škola koje bi mogle ići u tu dvoranu. Također, predviđen je i dodatni prostor za učionice iznad dvorane. Izgradnjom Komercijalne i trgovačke škole omogućio bi se jednosmjenski rad, čime bi se u ukupnosti riješilo pitanje srednjeg školstva u Bjelovaru. Ukupna vrijednost je nešto veća od sto milijuna kuna, ali će ona sa održavanjem u 25 godina biti i tri puta veća. Istaknuo je župan Bajs
Realizaciji ovog projekta veseli se i gradonačelnik Korušec. Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar potpisali su promemoriju o suradnji županije i grada na realizaciji vitalnih projekata u rujnu 2013. Godine. Tada su župana i mene optuživali da se služimo populizmom, te da nikada nećemo realizirati ono što je rečeno. Zato mi je drago, da je danas ovdje pred vama početak finalne realizacije javno-privatnog partnerstva BBŽ-škole. Zahvaljujem se županu i županiji što planiraju ovako velike investicije koje će bitno i značajno utjecati na kvalitetu života u Bjelovaru, ali i na imidž grada. Nadodao je i kako je Grad Bjelovar uvijek zainteresiran za razvoj školstva. Zato je Grad odvojio 12 milijuna kuna za projekt četiri osnovne škole, 12 milijuna za đački dom te dodijelio parcelu za izgradnju Glazbene škole. Na godišnjoj razini za objekte srednjih škola i sportsku dvoranu, odvajat će se oko 1 260 000 kuna.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a